DELFI susilaukė net kelių skaitytojų skundų dėl nežinia iš kur Vilniuje atsiradusių gyvių. Juos vilniečiai aptiko ne tik paupyje, bet ir pačiame sostinės centre.

„Vokiečių gatvėje dirbti neįmanoma, puola išprotėję parazitai, – skundėsi DELFI skaitytojas Mindaugas. – Tupia ant rankų, kaklo, siaubas kažkoks.“ Jis suerzinusius gyvius užfiksavo ir fotoaparatu.

DELFI taip pat pasiekė atsiliepimai, kad neaiškios kilmės gyviai erzina žmones ir Žirmūnų mikrorajone, Žirmūnų g. prie parduotuvės „ IKI Minskas“, paupyje tarp Mindaugo tilto ir Žirmūnuose įsikūrusio įsikūrusio Lietuvos tautinio olimpinio komiteto.

Erzinantys vabzdžiai – paprasčiausios skruzdėlės

Biologas Liutauras Grigaliūnas, pamatęs užfiskuotų vabzdžių nuotraukas, paaiškino, kad tai – paprasčiausios juodosios skruzdėlės, kurios šiuo metu poruojasi.

„Poravimosi metu atsiranda skruzdėlių su sparnais, tai būna ir patelės, ir patinėliai. Tas visas skraidžiojimas yra jų poravimasis, jos žmogaus tikrai nepuola, dėl savo gausos paprasčiausiai skrenda, kur joms papuola. Kai jų labai daug, kai jos spiečiais kyla iš savo kolonijų, tuomet paprasčiausiai visur patenka – ir ant žmogaus, ir pas žmogų pro langus gali įskristi, bet čia elementarios juodosios skruzdėlės“

L. Grigaliūno teigimu, vabzdžiai erzins dar daugiausiai dvi savaites, o jei orai atvės, jų poravimasis neužtruks ir tiek, skruzdėlės nurims ir vėl sulįs į žemė, kur jas pastebės tik tie, kurie dažniau žvalgosi po kojomis. Paprastai Lietuvoje skruzdėlės visuomet poruojasi antroje liepos pusėje.

Tai, kad vabzdžiai staiga pradėjo trukdyti vilniečiams pačiame miesto centre, taip pat normalu. „Vadinasi, kažkur tarp šaligatvių buvo jų kolonijos. Kai jos po kojomis ropoja, žmonės per daug jų ir nepastebi, tik kavinių savininkai, kai jiems problemas kelia, kai pradeda lipti ant stalų lauko kavinėse, – kalbėjo L. Grigaliūnas. – Žinot, Vilnius irgi turi tų skruzdėlių, ir pačiam centre, ir Senamiestyje, tik ne visi per daug žiūri po kojomis, kad jos ten ropoja, o kai jos kyla į viršų, tada jau dažniau pastebi jas, žinoma.“

Pasak pašnekovo, šių vabzdžių naikinti nereikia – skruzdėlės nekanda, negelia kaip bitės ar nenešioja ligų kaip musės, be to, poravimosi laikotarpis, kurio metu jos gali vilniečiams sukelti diskomfortą, trunka neilgai.

Nuo mašalų kentėjo Druskininkai

DELFI primena, kad šią vasarą vabzdžiai nuotaiką itin gadino Druskininkų gyventojams – birželio pradžioje, vos tik kurortas sulaukė vasariškos šilumos, kraujasiurbių upinių mašalų debesys pasklido po miestą. Išsigandę, kad toks jų antplūdis gali išbaidyti iš Druskininkų visus poilsiautojus ir ne juokais apsunkinti vietos žmonių gyvenimą, druskininkiečiai reikalavo, kad nemažas lėšas iš kurortinės rinkliavos gaunanti vietos savivaldybė pati imtų finansuoti mašalų naikinimą.

Šiuo metu vasarotojų poilsį apsunkina sparvos ir gyliai. Sparvos skraidys iki rugpjūčio vidurio, gyliai - dar trumpiau. Tačiau to laiko jiems pakaks pratęsti savo giminę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)