Nepaprastai jauki Užgavėnių šventė Daniliškėse sulaukė ypatingo dėmesio

Šių metų vasario 16 d. Daniliškių bendruomenei ilgai išliks atmintyje, nes seniausių gyvenvietės žmonių teigimu, gyvenvietės istorijoje tai pirma tokia šventė, kuri sulaukė tokio ypatingo ne tik gyventojų dėmesio, bet ir sutraukė žiūrovus iš įvairių Vilniaus ir Vilniaus rajono vietų.

Šventės pradžioje daugiau nei du šimtai žmonių susikabinę rankomis, plėvesuojančios trispalvės fone sugiedojo tautinę giesmę, tylos minute pagerbė kovojančius Ukrainoje. Vėliau Daniliškių gaspadinės visus norinčius nemokamai vaišino čia pat kepamais blynais su čigonės zabavonais, riebia koše bei stebuklingai gydančia žolelių arbata.

Užgavėnių personažai Lašininis (Virginija Mikėnienė) ir Kanapinis (Rita Balčiūnienė) organizavo galybę pramogų: pasivažinėjimą arklio kinkiniu, baltų arklių varžybas, virvės traukimą, asfalto slidžių varžybas, taikliosios Užgavėnių akies rungtis. Taip pat ypatingo dėmesio sulaukė ir patys mažiausi šventės dalyviai, buvo pristatoma edukacinė programa, kurios metu šeimos dainavo tradicines Užgavėnių dainas, mokėsi šokti ratelius bei žaidimus.

„Mes atvažiavome iš Nemenčinės, pas Jus linksmiau, daugiau blynų, žaidimų ir muzikos“, - teigė šeima iš Vilniaus r. „Ypatinga buvo ne tik pati šventė, bet ir jos pasiruošimas. Daniliškių gyventojai nuo sausio vidurio ruošėsi šiai šventei - „Užgavėnių fondui“ kas kiek galėdamas bendrai paaukojo daugiau nei 150 eurų, organizaciniam šventės komitetui priklausė daugiau nei 40 įvairaus amžiaus bendruomenės gyventojų, esu be galo sužavėta jų iniciatyvumu bei pasitikėjimu manimi, nuoširdus ačiū visiems šventės organizatoriams, partneriams, rėmėjams bei fotografams Valdui Vaicekauskui, Romualdui Vinčai bei Dainiui Buividavičiui“, - teigė Daniliškių – Jaunystės kvartalo seniūnaitė Donata Lukašenkovienė.

(...) „Būdamos seniūnaitėmis nuolatos bendradarbiaujame, organizuojame ne tik bendruomenėms šventes, bet turime išsikėlusios tikslą – apjungti bendruomenes - Daniliškes ir Trakų Vokę, kad žmonės taptų bendruomeniškesni, ištiestų pagalbos ranką vienas kitam, susitikę parduotuvėje ar bažnyčioje pasisveikintų ir nusišypsotų, atrodo, tai maži dalykai, bet jie be galo svarbūs modernybės pasaulyje“, - sveikinimo kalboje teigė Trakų Vokės seniūnaitė Rita Balčiūnienė. Daugiau nei dvi valandas trukusi šventės programa buvo pratęsta iki vėlyvo vakaro, nes gyventojai dar ilgai prie rusenančio laužo prie likusios šventinės arbatos puodelio dalijosi įspūdžiais bei nuotraukomis, generavo idėjas artėjančiai pavasario švarinimosi akcijai bei kalendorinei Joninių šventei.

Didelė šventė – ir Kuosių kaime

Įspūdžiais iš šventės Kuosių kaime pasidalino Birutė Dzikavičiūtė Kairienė. „Varėm žiemą iš Kuosių kaimo visu pajėgumu. Prie laužo šėlo ne tik Kuosių kaimo gyventojai, šėliojimo gretas papildė užgavėniautojai iš Bausiškių, Aukštakalnių, Laukagalių, Sėlynės, Kraštų, Laibgalių, Kriaunų ir Jūžintų miestelio. Kaip smagu, kaime likusios 5 trobos, o judesio ir mielų žmonių tiek daug“, - pasakojo moteris.

Užgavėnių linksmybės vyko ir Kaunatavos kaimelyje Telšių rajone.