Nuo pirmosios istorijos apie Nigerijos sukčius, kurie Lietuvoje turbūt tapo žinomiausiais nigeriečiais, praėjo pusketvirtų metų. Ir nemaniau, kad ją prisiminti man padės vėl tie patys Nigerijos atstovai. Kiek reikia turėti bukumo, kad bloge, kuriame yra 100+ įrašu, BŪTENT po šituo įrašu apie apkvailintus Nigerijos sukčius, ieškotų naujų aukų? Taip ir atsitiko – prieš porą dienų vienas Nigerijos atstovas parašė komentarą, galvodamas, kad kas nors užkibs.

Įvertinęs jo neeilinį bukumą, užkibau. Pasirodo, reikalų turiu su pačių daktaru Sambola, kuris sprendžia visas galimas problemas:
Komentaras, kurį nigeriečiai išsivertė su „Google translate“ ir paliko po mano blogo įrašu, atrodo taip:
Mažiausiai 12 problemų sprendžia – kaip gi nepasinaudojus tokia pagalba! Beje, tas „didžiosios rašybos ratukas“, pasirodo, yra „Google translate“ vertimas iš „Great spell caster“ – nuima užkeikimą ir nebeturi problemų gyvenime. Parašiau duotu email'u, kad domina, Dr. Sambola atsiliepia:
Taip ir parašiau daug nefantazuodamas – ok, imu jūsų paslaugas, man reikia 200 000 USD. Iškart gaunu jau paruoštą laišką (kažkodėl į mane nuolat kreipėsi „My child“ :)), kuriame nurodo, kad per dvi dienas pradangins užkeikimą, ir po trijų dienų išsipildys viskas, ko noriu.

(visų email'ų čia net nededu, bet galit įsivaizduoti, kaip jie visi atrodo, kai rašymo stilius visur toks pat, ir taškas NIEKUR nededamas).

Kaip jis tai padarys? Pasirodo, sumoku jam 210 dolerių, ir jis man nupirks bei atsiųs tokį neblogą rinkinuką:

Aš, aišku, sutikau – investavus tik 210 USD gauti tokį gėrybių rinkinį ir po to iškart tapti turtingu tai čia kiekvienas tiek investuotų.

Dar po poros laiškų sulaukiu skambučio (Nigerijos kodas, tyčia nurodžiau savo tikrą tel. nr.) – nelabai daug ką pavyko suprasti, tik tiek, kad greičiau daryčiau mokėjimą. Vėliau vakare paskambino dar kartą, kad pasitikrintų, ar tikrai viską darau pagal instrukcijas.

Atsiuntė neva tą savo nuotrauką (kur aukščiau įdėjau – realiai ji paimta iš kažkokia Jorubos kultūros asociacijos Kuboje) ir pasakė, kad atsiųs tarno detales – neva pinigus turiu pervesti jo tarnui. Tada ir paaiškėjo šito veikėjo tikrasis vardas – Adavbie Egbezien Godwin.

Nuo tada pradėjau žaidimą dėl nuotraukos – galvojau, reikės ilgiau įtikinėti, bet užtruko tik vieną dieną. Paprašiau jo nuotraukos su tam tikru lietuvišku užrašu – sakau, „Western Union“ įtraukė Nigeriją į rizikingų valstybių sąrašą, todėl jie reikalauja patvirtinimo – nuotraukos ir užrašo jame. Mano naujasis draugas apsimeta, kad nesuprato, ko iš jo noriu, ir atsiunčia neva savo paso kopiją:

Puikūs sugebėjimai dirbti su „Paint“ – tikrai neįtarsi, kad vardas ir pavardė užtušuoti ir įrašyti naujai, nuotrauka irgi jokių įtarimų nesukelia, aha, net su mikroskopu turbūt nesimatys kreivo išlygiavimo – pasas kreivas, tekstas ir nuotrauka tiesiai įklijuoti. „Photoshop“ genijai jie, sakau.

Padėkoju daktarui Sambola ir „skubu“ į „Western Union“ – daktaras laukia gerų žinių. Deja, „Western Union“ paso kopijos nepripažįsta ir reikalauja nuotraukos su specialiu užrašu. Nigerijos stebukladarys bandė siūlyti kitus mokėjimo būdus, bet pasakiau, kad čia skurdi valstybė, jokių kreditinių ir „Paypal“ nėra, yra tik vienas „Western Union“ ofisas ir reika daryti taip, kaip jie liepia, arba pinigų nebus. Matydamas, kad seilė jam jau varva, pažadėjau padidinti sumą iki 250 USD. Po neilgo susirašinėjimo vakar visagalis daktaras Sambola parašo, kad sėdi kalnuose ir jo tarnas rytoj padarys reikalingą nuotrauką:

Štai taip – dievai sėdi kalne (su internetu!), jų vergai – kažkur arčiau žemės, jie ir fotografuosis. Kaip netikėta ir girdėta iš praėjusios istorijos. Bet man tinka – praėjusį kartą prireikė dviejų savaičių, o čia per dieną, net nesitiki, kad ims jie taip greit ir atsiųs prašomą nuotrauką.

Bet ryte atsiunčia. Tik su savo improvizuotu tekstu:

Kas neįskaitot, tekstas toks: „Prophet Dr Sambola, Karolis shall be well with (neįskaitau) my child.“ Ir mano numeris pridėtas.

Jau įsivaizduoju, kaip į mane pažiūrėtų „Western Union“ darbuotojai, jei pas juos ateičiau su tokia nuotrauka – patvirtinimu, kad perlaida į Nigeriją saugi. Ir nežinau, ką daro tas majonezas-skutimosi putos ant veido, bet matyt čia yra karnavalo dalis. Jei stebukladarys sėdi kalne, jo tarnai turi būti irgi kokie nors išskirtiniai – išsitepė veidą kažkokiu kremu, ir galvoja – „Ai, sueis“.

Bet tekstas ne tas – parašau, kad „Western Union“ tokia improvizacija netiko, pasiūlau padidinti suma iki 300 USD ir laukiu naujos nuotraukos.

20 minučių, ir kalnas nuėjo pas savo tarną – gaunu nuotrauką:

Bingo! Ko prašiau, tą ir padarė, ir vos su viena klaida! Jau kaip ir būtų galima pabaigti žaidimą, bet kaip ir praėjusį kartą nusprendžiau pabandyti paieškoti jų fantazijos ir kantrybės ribų.

Atkreipkite dėmesį į tą majonezą-skutimosi putas ant veido – jos ne visai sutampa, vadinasi, po pirmos nuotraukos jau buvo nusivalęs, tada vargšas vėl teko išsitepti velnias žino kuo ir velnias žino dėl ko.

Parašau, kad buvau „Western Union“ ir nuotrauka jiems netiko dėl skutimosi putų ant veido – reikia persifotografuoti. Bet matau, kad kantrybės pas jį nedaug, fotografuotis iš naujo nepanoro:
Pats laikas išmesti photoshopinių „Western Union“ maketų kortą (turiu tokį vieną atvirą failą pasiruošęs panašiems atvejams – prireikia laikas nuo laiko). Patvirtinu jam, kad „Western Union“ 300 USD perlaidą priėmė:
Aišku, būtų nuodėme nepasinaudoti jų bukumu ir skirtingos kalbos privalumais:

Ir čia buvo proga prisiminti Nigerijos geografiją, išmoktą prieš pusketvirtų metų. Šitas Dr. Sambola arba tiksliau Adabvie Egbezien Godwin gyvena Nigerijos didžiausiame mieste Lagose – ten ir prašė pervesti pinigus. Bet ups, lietuviškas „Western Union“ pinigus galėjo pervesti tik į kitą Nigerijos miestą, iš kurio buvo kilę pirmieji sukčiai, su kuriais susirašinėjau pirmąjį kartą – Akure. Sukčiai turi draugauti – tarkim, čia mano indėlis į nigerietišką sukčių pažinties tarnybą.

Tik maža problema – Akure nuo sostinės Lagos nutolęs „tik“ 4 val. atstumu – nori pinigų, susigalvok, kaip juos išsiimti iš „Western Union“ Akure skyriaus:

Bet jis daug ir neprieštaravo, nes turbūt jau apsidžiaugė, kad pinigai tuoj pasieks Nigeriją. Dingo kelioms valandoms – nežinau, susirado pažįstamų, kas su MTCN numeriu ir Security question kreipėsi, ar pats išvyko autobusu į Akure, bet tik po 4,5 val. (laikas įtartinai sutampa su keliones trukme į vieną pusę!) sugrįžo su atsakymu:

„Hello my child i was inform that match not found , look my child i am a reputable man and is my duty to make people happy and testify of my name, i am not facing you to send money , when you are to ready tell me , the t Gods of prophet Dr Sambola will not kill you ok , i am hear to help you my child .“

Neatrodo, kad būtų supratęs, jog yra kvailinamas, todėl sugalvojau padidinti absurdo lygį.

Ant ankstesnės istorijos nuotraukos pamaketavau užrašą ir išsiunčiau jam iš kito email'o – maždaug, vaizdas turėjo būti toks – kažkoks jo tautietis, įkliuvęs į lietuvišką prakeiksmą, siunčia jam nuotrauką ir laišką, kuriame įspėja neprasidėti su Karoliu Žukausku, nes įklius ir bus blogai. Ir liepia gelbėtis, kol gali. Taip atrodė laiškas:

Kadangi ryškiai šviečia šalies pavadinimas, gal turizmo departamentas nori paremti tokią mano vykdomą drąsios šalies įvaizdinę kampaniją?

Į šitą laišką jis neatsakė – jau apsidžiaugiau, kad pagaliau neberašinės ir pagaliau suprato, bet, deja , po kurio laiko jis man vėl parašo (į tą email'ą, kuriuos visą laiką susirašinėjome). Ir pagąsdina – manęs dievai nepabučiuos!
Vietoj atsakymo padarau dar vieną maketą ir nusiunčiu jam:

Viskas, po šios nuotraukos daktaras Sambola dingo.

Matyt, pasiekiau arba jo kantrybės, arba bukumo dugną. Arba yra užsiėmęs grįžimu iš Akurės į Lagosą.

Tikiuosi, po pusketvirtų metų po šiuo įrašu vėl parašys koks bukesnis Nigerijos sukčius, tada vėl kokių naujų nuotraukų išsiderėsiu.

Jei taip bus, pranešiu, sekit: www.facebook.com/100dienu.lt arba mano asmeninį FB profilį.