Tačiau nors eurai po kurio laiko taps žūtbūt reikalingi, norint apsipirkti parduotuvėje, neskubu leisti litų. Bet... Aplinkybės verčia.

Šiuo metu turiu net 3 banknotus lietuviškų pinigų. Iš viso 30 litų. Dar galiu džiaugtis Dariaus ir Girėno portretais ant pinigų, kurių ateityje daugiau nebeturėsiu. Tačiau lakūnų veidai nebelinksmi, kaip anksčiau.

Žiūri dabar Darius ir Girėnas į mane su viltimi, kad galbūt paliksiu juos savo piniginėje visiems laikams ir neatiduosiu į pinigų skerdyklą – smulkintuvą. Bet pinigai yra turtas ir juos reikia panaudoti. Taigi nusprendžiau apsilankyti parduotuvėje ir apsipirkti. O čia mane jau pasitiko naujos etiketės su dar didesniais užrašais, skelbiančiais produktų kainą eurais. Šį kartą, priešingai negu prieš naujus metus, litai nustumti į antrą vietą.

„Ak, viskas taip pigu“, – džiaugiausi aš. Deja, mano laimės akimirkas greitais sudrumstė tai, kai greitai apskaičiavau, kad 30 litų yra lygūs 8,68 eurams. Su tais 8,68 € pasijaučiau šiokiu tokiu skurdžiumi. Kita vertus, turėjau net 8 kartus daugiau pinigų, negu per dieną Indijoje uždirba nelegaliai uždarbiaujantys nepilnamečiai. Tai šiek tiek guodė.

Galiausiai mečiau visas mintis iš galvos ir nusprendžiau atidžiai apžvelgti produktus. Vaikštinėdamas po prekybos centro salę pagriebiau rimtą politinį-ekonominį žurnalą, kainuojantį 2,02 € ir patraukiau prie kasos. Čia padaviau pardavėjai 10 litų, o grąžą gavau eurais. Spėkit, kiek? Ogi viso labo 0,87 €. Pirmą kartą pakrikštytas eurais, grįžau namo. O namuose nusprendžiau, ką darysiu su likusiais pinigais.

Velniai nematė! Neatiduosiu likusių litų banknotų. Tegul gyvena mano stalčiuje tie lakūnai. Juk šie pinigai – tai mūsų valstybės istorijos dalis. Dėl jų kovojo mano tėvai, seneliai... Litus aš savo vaikams ir anūkams rodysiu tarsi Lietuvos laisvės, nepriklausomybės ir vienybės simbolį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Teiraujamės Jūsų – kur dėsite ir kam paskirsite paskutinius litus? Galbūt planuojate kokį nors simbolišką pirkinį, o gal pasiliksite šią valiutą atminimui?

Jūsų minčių laukiame iki sausio 5 d. el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Litas“.

Konkurse galite dalyvauti trimis būdais – siųsdami laiškus el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Litas“, ar naudodamiesi nuorodomis žemiau. Nepamirškite nurodyti el.pašto adreso!

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti čia:


Taisyklės:

1. Konkursas vyksta nuo nuo gruodžio 29 d. iki sausio 5 d.

2. Dalyvauti žaidime gali visi. UAB „Delfi“ darbuotojai žaidime dalyvauti negali;

3. Nugalėtojas/-a renkamas/-a 2014 m. sausio 6 d. burtų keliu iš visų dalyvavusių žaidime. Nugalėtojas skelbiamas konkursiniame tekste ir jam/jai pranešama asmeniškai žaidime nurodytu el. paštu.

4. Konkurso prizas – M. Anušauskaitės ir G. Jord knyga „10 litų“.

5. Konkurso dalyvis sutinka su šiomis Taisyklėmis ir pareiškia, kad jis/ji pateikia savo duomenis delfi.lt savo noru ir sutinka, kad jo/jos pateikti duomenys, būtų saugomi delfi.lt duomenų bazėje 3 savaites. Konkurso dalyvis pateikia savo duomenis delfi.lt tam, kad tretieji asmenys (šiuo konkrečiu atveju konkurso prizo steigėjas) galėtų prie šių duomenų prieiti, juos peržiūrėti ir kopijuoti, norėdamas susisiekti su konkurso dalyviais.