Keliauju į artimiausią „Maximą“ Taikos gatvėje. Parduotuvė nedidelė ir pirkėjų nėra daug. Imu nuo lentynų keletą prekių ir stoju į eilę. Taip eilėje bežioplinėjant į akis krinta tai, kad kasoje eurų nelabai matyti, litų beje irgi. „Du eurai ir keturiolika centų“, – praneša pardavėja ir kaip atsakymą gauną 200 litų banknotą.

Pardavėja pasilenkusi kažkur pagrabalioja ir į grąžos lėkštele įdeda 2 eurų vertės monetų ritinėlį. 25 vienetai po 2 eurus, kaip banke. Taip pat dar prideda keletą smulkių euro variokų. Pasijuntu kaip tikras europietis ir užvertęs nosį traukiu į šalia stovinti „Rimi“ Rygos gatvėje.

Vėl kartojamas scenarijus, imam keleta prekių ir stojam į dviejų žmonių eilutę. Iš karto matyti kad „Rimi“ pasiruošusi kaip reikiant. Kasos stalčius net lūžtą nuo euro banknotų. Tiesiu dvi šimtines ir gaunu atsakymą. „Negaliu pakeisti, – pareiškia kasininkė. –Pas jus neproporcingas sumos ir grąžos santykis. Galiu duoti grąžos 150 litais, o likusius – eurais“. Kažkodėl pardavėja 200 litų kupiūrą priima labai asmeniškai ir net atrodo truputi įsižeidusi. Na, bet bala nematė. Santykis tikrai niekinis, ir pirkinių – vos už keturis litus.

Palieku „Rimi“ ir jau nebe taip užtikrintai europietiškai sliūkinu į „Norfą“ Justiniškių gatvėje. Norfoje prisiminęs „Rimi“ gautą pamoką, prekių prisirenku šiek tiek daugiau, net už dešimt litų. Ir nebe taip drąsiai ištiesiu dviejų šimtų litų banknotą. Pardavėja net nemirktelėjusi akimis smagiai atskaičiuoja grąžą litais, pridėdama keletą geltonų euro centų. O į mano žodelį „Eurai“, atsako vienu žodžiu – „Nėra.“ Eidamas namo su pirkiniais, padarau išvadą, kad euras į Lietuvą tikrai atėjo. Bet atėjo truputį taip lietuviškai ir, kaip įprasta pas mus, netikėtai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į prekybos centrus, kuriuose, skaitytojams nepavyko gauti grąžos tik eurais ir pateikia jų komentarus:

Prekybos centro „Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė:

„Pagal Lietuvos banko ir Ūkio ministerijos rekomendacijas, esant pagrįstoms priežastims, mes galime dalį grąžos atiduoti litais. O kadangi į mūsų prekybos centrus sausio 1 d. pirkėjai sunešė nemažai stambių kupiūrų, mes elgiamės taip, kaip ir rašo jūsų skaitytojai.

Pavyzdžiui, 200 Lt kupiūras smulkinome po 50 Lt. 150 Lt atidavėme pirkėjui, o grąžą eurais atidavėme iš 50 Lt. Ir labai prašome pirkėjų stambias kupiūras išsikeisti valiutos keitimo punktuose.

Suprantame, kad žmonės nori pas pasikeisti stambias kupiūras, tačiau prašome suprasti ir mus – mes nesame valiutos keitimo punktai, ir norime užtikrinti, kad visiems pirkėjams užtektų grąžos eurais.“

Prekybos centro „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis:

„Toks atvejis buvo, tačiau tai buvusi kasininkės saviveikla, dėl kurios turime atsiprašyti pirkėjo“, teigė D. Ryliškis, patikinęs, kad „Norfa“ prekybos centruose grąža duodama tik eurais, kadangi turi šių atsargų. „Taip darysime visą laiką, kol eurų bus su kaupu“, – sakė jis.