Kaip mes, lietuviai, atrodome patys sau, tai yra toks klausimas, į kurį atsakymas, kažkodėl, retai kada būna linksmas, nebent nuleidžiamas pakaruoklišku humoru. Tačiau kodėl taip yra tesidomi psichiatrai. Man kur kas įdomiau, kaip mus mato kiti. Juolab, atidus žvilgsnis iš šalies visada yra objektyvesnis. Na, nebent kalbėtų Melas Gibsonas apie aštriadančius lietuvius, bet, vargu, ar Melas Gibsonas yra priskirtinas atidžių stebėtojų kategorijai.

Sykį man tapo smalsu, kaip Lietuva yra vaizduojama užsienio leidinių karikatūrose. Tad nieko nelaukęs, pasinaudojau google. Aptikau keletą įdomių karikatūrų, pavyko rasti netgi prieškarinių. Akis užkliuvo už japoniškos animacijos stiliumi nupiešto ilgaplaukio vaikino. Būčiau gal ir neatkreipęs didesnio dėmesio, tačiau šį personažą vaizduojančių paveikslėlių pasitaikė keletas, tad susidomėjau. Pradėjus gilintis, pirmoji mano reakcija buvo „kas per..?“.

Pasirodo, tai yra japonų manga komiksų autoriaus Hidekaz Himaruya sukurtos „Hetalia: ašies valstybės“ komedijos personažas, Lietuvos įsikūnijimas. Hetalija personažai yra personifikuotos valstybės, o serijos turinys yra šaržuoti šių žmonių-valstybių santykiai, remiantis istoriniais ir šių laikų įvykiais. Serija yra tokia populiari, jog yra „The New York Times“ bestselerių sąrašuose, be to, kuriamas animacinis serialas, kuris buvo išleistas jau penkis sezonus, yra kuriamas šeštas, yra netgi pilnametražis animacinis filmas ir t.t... Ir ten gyvena Lietuva?

Taip, tikrai ten gyvena Lietuva, kuris yra vardu Toris ar Tolys Laurinaitis (ką japonai išdarinėja su garsais ‚r‘ ir ‚l‘ nebūdamas lingvistas, nesupaistysi.). Lietuva, gaila, bet yra tik šalutinis personažas. Pagrindiniai serijos personažai, kaip galima įtarti iš pavadinimo, yra antrojo pasaulinio karo ašies valstybės, trys vaikinai: Italiją, kurią įkūniją šešiametės hiperaktyvios mergaitės mentalitetu ir elgesiu apdovanotas lovelasas, griežtasis kareiva Vokietija bei santūrusis Japonija. Italai, bene vieninteliai komikso skaitytojai ar serialo žiūrovai, kurie galėtų kiek įsižeisti, juolab pats pavadinimas Hetalia parinktas dėl panašumo į Italiją, bet japonų kalboje reiškiantis maždaug „mielas nevykėlis“. Tačiau Italija visuomet išgelbėja visus iš kebliausių padėčių, tad įsižeisti gal ir neverta.

Tad kokia gi, tiksliau koks gi ten yra Lietuva? Mielas geraširdis vyrukas, kurį dažnai skriaudžia Rusija, o vaikystėje gilėmis ir kankorėžiais apmėtydavo Teutonų Prūsija. Lietuva yra labai rimtas ir pernelyg giliai viską imantis širdin, todėl tampantis lengvu taikiniu priekabiautojams (taip paaiškinamas Lietuvos pirmavimas savižudybių statistikoje). Lietuva gyvena kartu su Baltijos trio – intelektualiu mokyklos pirmūnu Estija, ir romantišku jaunėliu Latvija, tačiau geriausias Lietuvos draugas yra Lenkija. Praeityje Lenkija, kol gyveno santuokoje su Lietuva, buvo labai egocentriškas, tačiau galų gale subrendo ir tapo geriausiu Lietuvos draugu. Be to, Lietuva yra be proto įsimylėjęs Baltarusiją(!?), kuri jo nekenčia ir trokšta ištekėti už savo brolio Rusijos. Sykį Baltarusija buvo su Lietuva pasimatyme ir sulaužė Lietuvai pirštus. 

Tačiau Lietuva nėra vaizduojamas kaip pastumdėlis, jis puikus karvedys, išgelbėjęs Lenkiją nuo Prūsijos Žalgirio mūšyje, vėliau vien savo buvimu taip įbauginęs Švediją, jog šis net pabėgo.

Kitas, mums įdomus personažas, be abejo, yra Rusija. Tai švelnių manierų tipas, gal ir neblogas, bet vaikystėje smarkiai traumuotas mongolų, tad dabar dažnai kažką kalba apie kankinimus, vergus ir panašiai. Ir šiaip Rusija yra truputį nelabasis. Pvz. Anglijai, juodosios magijos pagalba bandant iškviesti demonus, kad padėtų kare su Vokietija, iš pentagramos išlenda Rusija. Kuomet didžiosios valstybės rungėsi, kieno siaubo filmai geriausi, Rusija netyčia parodė tiesiog namų filmą. 

Verta paminėti, jog sprendžiant iš serijos gerbėjų meno, įvairių „top‘ų“, Lietuva yra gana populiarus personažas, nepaisant to, jog pasirodo gan retai. Pati serija.. hmm.. yra labai japoniška. Konservatyvių nervų žiūrovams patarčiau susilaikyti nuo žiūrėjimo. Susipažinimui gerbėjų meno pavyzdys youtube, skambant Lietuvos himnui (?!?) :

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!