„Šiemet, kaip visada, labai džiaugiausi Kauno menininkų išmone kuriant pagrindinę miesto eglę. Jos nuotraukas mačiau tik internete ir labai atidžiai neįsižiūrėjau, o ir kokybė jų nebuvo pati geriausia. Bet šiandien vienoje interneto svetainėje atsiverčiau prieš keletą dienų paskelbtą išsamų straipsnį apie Kauno eglę su daugybe nuotraukų. Žiūriu ir negaliu patikėti – visa tai jau kažkur labai matyta.

Prieš porą mėnesių lankiausi viename šviesų festivalyje užsienyje, kur buvo demonstruojamos įvairių pasaulio menininkų šviesų instaliacijos. Viena jų, man labiausiai patikusi, vadinosi „Debesis“. Tai – Kanados menininkų Caitlind r.c. Brown ir Wayne Garrett kūrinys, jau keletą metų sėkmingai keliaujantis po pasaulį“, – rašė DELFI skaitytoja.

Jai įsiminė ir Kauno eglės autorės Jolantos Šmidtienės spaudoje išsakyta mintis, kad jai kilo idėja sukurti debesį ir padaryti debesų eglę, kuri praplaukiančius debesis pagautų ir pakabintų taip, jog atrodytų lyg eglutė.

„Žiūrėdami į Kauno „debesų“ eglutės nuotrauką, delnu pridenkime viršutinę jos dalį ir palikime tik apatinį „debesų“ sluoksnį – ji ir šviesų instaliacija „Cloud“ atrodo identiškai. Ta pati debesies idėja, tas pats šviesesnių ir tamsesnių vietų žaismas, lygiai tokios pačios grandinėlės ir net tas pats žiūrovo įtraukimas, leidžiant jam patraukus grandinėlę įžiebti atskiras „debesies“ dalis. Tai net ne panašumas, o praktiškai tas pats kūrinys, tik Kaune dar pridėti keli papildomi sluoksniai suformuojant eglę.

Taip, visi puikiai žinome posakį, kad idėjos sklando ore ir po saule nėra nieko naujo. Bet ar gali du meno kūriniai, sukurti visiškai nepriklausomai vienas nuo kito, būti tokie neįtikėtinai panašūs? Nepastebėjau, kad Kauno eglės kūrėja būtų užsiminusi, iš kur sėmėsi įkvėpimo, o kad viską sugalvojo pati, tiesiog labai sunku patikėti“, – abejojo skaitytoja.

Kauno kalėdinę eglę sukūrusi menininkė Jolanta Šmidtienė tikina nieko negirdėjusi apie kanadiečių menininkų sukurtą instaliacija „Cloud“.

„Esu dalyvavusi daugybėje parodų, mačiau daugybę meno kūrinių, sukurtų iš plastikinių puodelių, kaip ir Kauno eglė. Taip pat ir megztos eglės idėja ar idėja pagaminti eglę iš plastikinių butelių nėra naujos. Viskas priklauso, kokią formą menininkas pasirenka, kokį kontekstą suteikia daiktui.

Dėl lempučių uždegimo, tai taip pat esu mačiusi instaliacijų, kuriose veikia patys žmonės. Sukurti šių metų eglę mane labiau įkvėpė filmas „Avataras“ ir jame šviečiantis nuostabus medis. Mane įkvėpė ta mistika, mačiau medį su žėrinčiom gijom iki žemės. Norėjau sukurti kažką panašaus, kad žmonės galėtų liesti, tarsi turėtų kontaktą su dangumi, augalu ir panašiai. Tai mane įkvėpė. O panašumų su kitais meno kūriniai, be abejo, galima rasti“, – įsitikinusi menininkė.

Ji tikina, kad ilgas Kauno eglės gijas teko patrumpinti, nes žmonės, o ypač vaikai labai jas nutampė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)