Tačiau, tai – mano laisvas pasirinkimas ir apskritai aš gyvenu geriau ir įdomiau nei tada, kai turėjau puikiai apmokamą darbą. Noriu pasidalinti šviesiąja taupymo ir poreikių mažinimo puse.

Taupymas man – pirmiausiai sąmoningas gyvenimo būdas, kiek įmanoma vartotojiškumo, bereikalingo pirkimo mažinimas. Karts nuo karto skaitau istorijas žmonių, gyvenančių visai be pinigų, bet kol kas tai – aukštesnis lygis. Išgyventi, papramogauti, pakeliauti už kuo mažesnę sumą pinigų, o gal net ir visai už dyką – mokausi nuo paauglystės, studentavimo laikų. Iš pradžių dėl to, kad vertė gyvenimas, bet vėliau tai tapo laisvu, sąmoningu pasirinkimu. Teisingiau – ne pats taupymas, o savo poreikių mažinimas.

Kadangi šiuo metu dėl tam tikrų gyvenimo aplinkybių apskritai negaliu dirbti kažkokio pastovesnio darbo, kad būtų reali, tikra istorija su tikrais skaičiais ir patarimais, papasakosiu, kaip gyvenau prieš metus, nes gyvenimo būdas nepasikeitė. Dirbau ir gyvenau mažame miestelyje, jau vien dėl to išlaidos gyvenimui turbūt buvo mažesnės. Dirbau pedagoginį darbą, tačiau dirbau labai mažai valandų, oficialios mano pajamos buvo 350 Lt per mėnesį. Taip pat turėjau kelis mokinius po oficialaus darbo, gaminau rankdarbius, kartais šiek tiek užsiimdavau vertimais. Pajamos per mėnesį, manau, buvo 600 Lt. Atmetus mokesčius, likdavo apie 400 Lt. Realiai, manau, dirbau apie 8-10 val. per savaitę. Ir tai buvo mano sąmoningas pasirinkimas. Taigi – kaip gi galima už tokią pinigų sumą gyventi, keliauti, pramogauti ir džiaugtis gyvenimu? Lengvai. Laiko tam, aišku, yra labai daug. Tai svarbiausias ingridientas po noro.

Maistas

Jau senai esu vegetarė, propaguojanti žaliavalgystę. Taigi, nevartoju mėsos, žuvies, neperku pieno produktų, nebent kartais pas mamą paragauju, jau daugiau nei penkerius metus nevartoju alkoholio. Pagrindinis mano racionas – vaisiai, daržovės (daug ką auginu pati darželyje), kruopos, džiovinti vaisiai (džiovinu džiovyklėje), riešutai. Maistui vasarą išleidžiu tikrai labai nedaug, manau ne daugiau nei 30 Lt per savaitę, nes gi viskas auga aplinkui. Žiemą – gal 50 Lt.

Pusryčiams visus metus geriu žaliuosius kokteilius – žolės laukinės arba iš mano daržo (žiemai jų susidžiovinu) su obuoliais arba bananais. Kai pavyksta, ypač šaltojo sezono metu, stengiuosi nusipirkti prekybos bazėse (gyvenu netoli nuo Kauno), pavyzdžiui, dėžę bananų (18 kg). Ją galima įsigyti už 38 Lt, būna, kad ir už 20 Lt. Idealiausiu atveju, apsilankau ten dukart per mėnesį ir viskuo apsirūpinu. Dar apsipirkinėju savo miestelio ūkininkų turgeliuose arba prekybcentriuose. Stengiuosi viską pirkti, kai taikoma akcija, ir tiesiog nusipirkti daugiau iškart.

Susisiekimas

Neturiu automobilio, nes kai turėjau, jis tiesiog stovėjo, kol ėmiau ir pardaviau. Visur einu pėsčiomis arba jei leidžia oras – dviračiu. Kai dirbau rimtą darbą biure, kas dieną važiuodavau dviračiu 10 km iki jo. Pagalvokit, kiek sutaupau degalams, bei kiek sutaupau sveikatos – nereikia eiti į kažkokias sporto sales.

Jei reikia nukeliauti į kitą miestą, keliauju autostopu arba per „Facebooko“ grupes „Vežu, važiuoju“, kur žmonės skelbiasi ir „susimeta“ degalams.

Kosmetika, „buitinė chemija“

Dekoratyvinės kosmetikos niekad nenaudojau, nes tiesiog nemokėjau dažytis. Veidui, kūnui naudoju natūralius kokosų, sezamų aliejus arba valgomą ekologišką kosmetiką. Naudoju tik natūralų lūpų balzamą, kurį galima pasigaminti ir pačiai. Vietoj kvepalų puikiausiai tinka ir nekenkia sveikatai, o ir gydo eteriniai aliejai. Ekologiškus prieskonius, kosmetiką, arbatas, vitaminus, aliejus, papildus, jei reikia, jau kelerius metus gaunu praktiškai nemokamai iHerb.com parduotuvėje, tik už siuntimą susimoku 10 Lt.

Sakot, stebuklai? Ne – tiesiog tai elektroninė parduotuvė, kur veikia tinklinės rinkodaros sistema, t.y., jei rekomenduoji ją daugiau žmonių (o jie gauna nemokamą siuntimą ir nuolaidas), tau tiesiog paskui skiriamas tam tikras procentas nuo jų pirkimo iki gyvenimo galo. Skalbiu su muilo riešutais arba paprasta soda, kvepinu skalbinius tais pačiais eteriniais aliejais. Indus plaunu tiesiog šiltu vandeniu bei taip pat su soda. Kaip ir vonią ar namus. Iš natūralių, įprastų priemonių galima pasigaminti pigių, nekenkiančių aplinkai, o, svarbiausia, sveikatai nekenkiančių ploviklių ir skalbiklių. Internete apstu receptų, ir, patikėkit, jie veikia ne ką ne prasčiau.

Drabužiai

Sena svajonė buvo išmokti siūti, tada išvis daug problemų atkrenta. Šiaip – dažniausiai apsipirkinėju drabužių iš antrų rankų parduotuvėse. Ir dėl to kad ten galima įsigyti kokybiškų, įdomių daiktų pigiau, ir dėl to, kad nemėgstu būti priklausoma nuo rūbų ar daiktų (kažkada, dirbdama darbą biure pirkau brangų sijoną, kurį netyčia suplėšiau lipdama per tvorą ir buvo labai labai gaila). Taip pat nenoriu skatinti vartotojiškumo: dauguma didelių kompanijų siuva savo produkciją Kinijoje ar kitose šalyse, kur žmonės gauna juokingą atlygį už darbą, neretai ten įdarbinami ir išnaudojami vaikai. Dar, būna, keičiamės drabužiais su draugėmis, su sese, pussesere, taip pat naudojuosi internetiniu puslapiu, kur galima pigiau įsigyti, mainyti ar parduoti.

Knygos

Be galo mėgstu skaityti ir knygų parduotuvės – mano silpnybė. Tačiau jau ir Lietuvoje yra daug tokių vietų, kur žmonės tiesiog gali atnešti perskaitytas knygas ir pasikeisti į dar neskaitytas. Taip pat, žinoma, nuo vaikystės myliu bibliotekas. O dar – galima surasti beveik visų knygų elektronines versijas internete ir parsisiųsti nemokamai, taip išgelbėti ir keletą medžių. Tokias knygas skaitau „Kindle“ elektroninėje skaityklėje, kuri buvo tikrai gera investicija, ypač praverčianti kelionių metu.

Pramogos

Žinoma, jas visi supranta skirtingai. Naktinių klubų nemėgstu ir niekad nemėgau. Didžiausia pramoga man – kelionės, buvimas gamtoje, skaitymas arba bendravimas su žmonėmis. Savo miestelyje nemokamai lankau lietuviškų sutartinių kapelą, taip pat ten mokomės pinti juostas, iš šiaudų gaminti sodus ir pan. Man tai labai įdomu.

Daug metų praktikuoju jogą. Tai darau namie, kartais pasitelkiu į pagalbą žymius jogos mokytojus iš viso pasaulio šio puslapio pagalba (žiūriu vaizdo klipus vienoje svetainėje), tai man kainuoja 20 litų per mėnesį. Galiu užsiimti joga, „Tai chi“, pilatesu 24 val. per parą.

Internetas mano miestelyje kainuoja 15 Lt per mėnesį. Šiltuoju sezonu važiuojame su draugais į dviračių žygius, keliaujame pėsčiomis, taip lankome vieni kitus (daug mano draugų gyvena ekogyvenvietėse). Tai taip pat nieko nekainuoja. Labai mėgstu įvairius seminarus, tokius festivalius kaip Mandalos festivalis, Blusų festivalis ir pan. Jei kaina būna neįkandama – visada galima paprašyti savanoriauti ir taip, už pagalbą taip pat gali sudalyvauti praktiškai nemokamai.

Labai mėgstu keliauti. Ieškau skrydžių akcijų metu už juokingą kainą ir keliaudama naudojuosi Couchsurfing.org svetingumo paslauga, t.y. apsistoju pas įvairius įdomius žmones nemokamai, taigi, viešbučiai, gidai – visa tai nieko nekainuoja. Be to, joks gidas neparodys savo miesto ar apylinkių taip, kaip tą gali padaryti vietinis, gyvenantis ten nuo vaikystės žmogus. Keli taip sutikti žmonės liko geriausiais draugais iki šiol.

Taip apkeliavau praktiškai visą Europą, „kliudžiau“ šiek tiek Afrikos ir Azijos. Pats išgyvenimas kelionės metu kainuoja mažai, vaisiai ir daržovės praktiškai visur kainuoja pigiau nei Lietuvoje. Apskritai stengiuosi rinktis pigias šalis, mano svajonių šalis, žinoma, Indija, buvau ten tris kartus ir tikiuos greitai vėl sugrįžti. Įvairių renginių, muziejų galima rasti nemokamų arba už savanoriavimą/pagalbą.

Pavyzdžiui, Niujorke, Londone būna tam tikros savaitės ar mėnesio dienos arba valandos kai muziejų lankymas būna nemokamas. Tik reikia pasidomėti.

Man prie širdies sodininkystės, ekologijos idėjos, o WWOOF organizacija vienija ekologinius ūkius ir projektus visame pasaulyje. Galima nuvykti į bet kurią pasaulio šalį ir mainais už kelias valandas savo darbo/pagalbos tau įdomioje srityje, gauni stogą virš galvos bei maistą, neįkainojamą patirtį, taip pat savaitgalius tos šalies tyrinėjimui. Žinoma, susipažįsti su įdomiais žmonėmis. Šitaip teko pagyventi/pakeliauti Ispanijoje. Labai įdomi patirtis. Tai tiek.

Žinau, kad galbūt sulauksiu visokių piktų komentarų. Galbūt kiti žmonės negalėtų taip gyventi. Bet tikiuosi, kad kažkam tai bus naudinga, kad mano patarimai/patirtis padės. Aš, asmeniškai, labai retai jaučiu, kad save kažkaip suvaržau. Buvo laikas, kai dirbau „padorų“, gerai apmokamą darbą, gyvenau Vilniuje, naujame bute, galėjau sau leisti pirkti viską, ką panorėjusi. Tačiau pastebėjau, kad kuo daugiau uždirbu – tuo daugiau išleidžiu poilsiui nuo darbo ir apskritai daugiau išleidžiu, ir tuo daugiau kažko „trūksta“. Rašau kabutėse, nes iš tiesų juk žmogui reikia tiek nedaug, kad būtų laimingas. Kaip mano močiutė sakydavo – „Dviejų batų ant vienos kojos juk neužsidėsi“.

Taigi, sumažinusi savo poreikius, įjungusi nuolatinį taupymo režimą dabar galiu sau leisti žymiai daugiau nei tada. Ką aš gaunu? Daug laisvo laiko man įdomioms veikloms ir tiesiog gyvenimui, kelionėms, mokymuisi, skaitymui, jogai, bendravimui su man artimais, brangiais ar naujais, įdomiais žmonėmis. Žinoma, taip pat suvokiu, kad kol kas aš, pavyzdžiui, neturiu vaikų ir turbūt, kai jie atsiranda, viskas šiek tiek pasikeičia. Bet taip pat turiu puikių pavyzdžių savo gyvenime, kad ir su vaikais, su šeima galima gyventi laisvai.

Tikrai nesakau, kad taip gyvensiu nuolatos. Neišsižadu ir „normalaus“ gyvenimo. Tačiau mano svajonė – nuosavas namelis šalia miško, su didžiuliu sodu ir daržu, kai nei šiluma žiemą, nei maistas, nei grynas oras, nei vanduo, nei ramybė už lango ir viduje išvis nieko nekainuoja.

P.S.: nuotraukos iš paskutinės kelionės po Indiją, Shri Aurobindo ašramo, užrašas pagal žodyną reiškia: 1. didžiulis kiekis kažko, kai visko pakanka; 2. pilnatvės arba išbaigtumo būsena. Toliau – vaizdas už lango, kur gyvenau tris mėnesius; vandenyno pakrantė; lotosų pardavėja; žaliavalgiškos indiškos Velykinės vaišės; jazminų girlianda, kurią indės segasi į plaukus; dar vandenyno ir chna bandymai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.