Kažkas atsitiko ir „išlakstė“ visi saugikliai. Dabar, žiūrėdama į praeitį, manau, kad tiesiog palūžau. Rezultatas – netekau darbo ir, kas baisiausia, netekau įsitikinimo, kad esu pajėgi dirbti.

Tokia ta lyriška įžanga, truputį paaiškinanti, kodėl šiuo metu sėdžiu namie, gaudama atsitiktinį uždarbį. Nuo panikos gelbėja tai, kad turiu šiokių tokių santaupų, tačiau santaupoms būdinga tai, kad jos išsenka, tad iš visų jėgų stengiuosi, kad tai atsitiktų kaip galima vėliau. Taigi, pajamos mano nėra nulinės, poreikiai mano nėra dideli, tačiau, priklausomai nuo mėnesio, biudžetas kartais būna ir nulinis, ir neigiamas.

O taupymo priemonės štai tokios. Automobilio neturiu, gyvenu mieste. Šiltuoju sezonu naudojuosi dviračiu, pabjurus orams – viešuoju transportu. Dviratis – kartu ir nemokamas sportas, tad šitaip nušaunu du zuikius – transporto ir fizinės būklės. Viešajam transportui pasipildau elektroninį bilietą 100 Lt kainuojančiu abonementu ir važinėjuosi, kiek noriu.

Maistą perku akcijų metu arba turgelyje. Atsisakiau dešrų ir kitokių jau pagamintų dalykų, maksimaliai stengiuosi gaminti namie ir kaip galima sveikesnius ir paprastesnius dalykus. Taip pat atsisakiau saldumynų, cukraus, miltinių patiekalų. Liko mėsa ir subproduktai, daržovės, pieno produktai, retsykiais vaisiai. Būna taip: apeini turgelį, įsimeni visų daržovių kainas ir perki, kas pigiausia. Ir kilogramą kokių kaulų laužo sultiniui ar troškiniui. Namie išsiverdi greitpuodyje (taupo išlaidas elektros energijai!) stipraus skonio sultinį, kaulus atskiri ir išmeti, valgomus mėsgaliukus atidedi sau, nevalgomas kremzlytes ir kitokius likučius – katinėliams (turiu du augintinius).

Iš mėsgaliukų su daržovėmis (daug daržovių ir truputis mėsos) pavyksta pagaminti troškinio trims kartams, dar du-tris kartus gali atsigerti karšto sultinio. Pigu. Atidžiai seku nuolaidų akcijas maisto prekių parduotuvėse. Nuolaida kopūstams? Mintu kopūstais – troškintais kopūstais, kopūstų salotomis, kopūstiene su kaulų sultiniu... Kopūstas – skanu ir sveika, o kai nusibosta, tai motyvuoju ekonomija ir vėl mintu.

Drabužiai? Dėvėtų prekių parduotuvėse ir tai, kai vyksta akcijos. Komunalinės išlaidos? Na, čia nesmarkiai sutaupysi, gyventi kažkaip reikia... Labai daug elektros „suvalgo“ kompiuteris, mat jis yra pagrindinis pajamų šaltinis. Pakeisti stacionarų į nešiojamą nėra finansinių resursų, tiesiog stengiuos išjunginėti, kol nesinaudoju.

Šildymo išlaidos iš dalies kompensuojamos, mat esu socialiai remtina. Truputį sutaupyti padeda buitinė technika. Kai dar viskas buvo gerai, nusipirkau indaplovę, yra skalbyklė ir indukcinė kaitlentė. Indaplovė su skalbykle taupo vandenį (bet „valgo“ elektros energiją ir plovimo priemones, tad čia ekonomija svarstytina), indukcinė kaitlentė naudoja mažiau elektros. Kai kur nepavyksta sutaupyti, o ir nenoriu, nes reikia gi bent kažkiek atsikvėpti nuo žiaurios ekonomijos...

Nepavyksta sutaupyti bendraujant. Nors ir stengiuosi pasirinkti tokius renginius, kur nereikia mokėti, bet trūks plyš bent alaus bokalą su draugais išgerti ar šiaip su nedidelėmis vaišėmis į svečius nueiti bent retkarčiais reikia. Nes kitaip teliks tik į mėnulį žiūrint kaukti. Situacija mano ne pati blogiausia ir, pagrindinis privalumas, laikina. Bent jau labai tikiuosi. Praeis laikas, atsiauginsiu atgal darbingumo kiautą, sukąsiu dantis ir vėl „parsiduosiu“ – kaip galima brangiau.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.