Mes esame penkiese, auginame vaikus nuo vienerių iki devynerių metų. Pajamos nėra labai mažos, bet išlaidos suskaičiuotos iki lito.

Vyras uždirba šiek tiek per 3000 Lt, dar verčiasi per galvą, kad galėtų papildomai užsidirbti – vidutiniškai pasiseka apie 1000 Lt užsidirbti, retais mėnesiais – ir šiek tiek daugiau (bet turime ir su tuo susijusių išlaidų – verslo liudijimas ir transporto išlaidos).

Šiuo metu dirbti negaliu, nes vaikas per mažas, o motinystės išmokos negaliu gauti, nes kelis metus dirbu su verslo pažyma, bet sumoku mokesčių per mažai, kad tokią pašalpą gaučiau. Pastaruosius metus mano pajamos vidutiniškai būna 600 Lt/mėn. (nuo jų dar sumoku ir mokesčius). Taigi bendros šeimos pajamos - apie 4000-5000 Lt/mėn.

Didžiausios išlaidos paskolai – 700 Lt/mėn. Maisto išlaidas bandome sumažinti iki 600 Lt (tenka labai daug gaminti namie), bet dažniausiai jos viršija 700-800 Lt. Mokesčiai – nuo 400 iki 1000 Lt. Transporto išlaidos – apie 300 Lt.

Vaikų būreliai (kol kas tik dviejų vaikų) – 300 Lt, į šią sumą taip pat įeina su jais susijusios išlaidos: sporto aprangos, dažai, popierius, koncertinė apranga ir t.t. Dviejų vaikų kišenpinigiams – apie 60 Lt/mėn. Naujus drabužius perkame retai, paprastai tik batus, bet jei kas nors atiduoda vaikiškų drabužių, mielai priimame ir dėvime.

Laisvalaikiui pinigų beveik negalime skirti, atostogoms – taip pat (vyras paprastai atostogų metu dirba papildomai). Bet bent retkarčiais nusiperkame knygų, kiekvienas prenumeruojame po žurnalą, stengiamės atidėti bent 7-10 proc. pajamų, skiriame apie 400 Lt draudimui.

Jei kažkurį mėnesį pajamos yra didesnės, tai skiriame vis nesibaigiančiam buto remontui (pirkome naujos statybos, neįrengtą). Stengiamės, kol turime sveikatos... Jėgų ir pastangų reikia daug, bet ir galimybių Lietuvoje matome daug. Tiesiog kol yra mažų vaikų, o ypač kūdikių, dviese negalime dirbti taip, kaip tai darytume turėdami „laisvas rankas“ (tiesiogine ta žodžio prasme) nuo vaikų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Ar žinote kaip taupyti, uždirbant 900 litų, ar per mėnesį į taupyklę sumesti 500-700 litų? DELFI skaitytojai – taip! Ne kartą dalijęsi tokias vertingais patarimais, jie pagelbėjo ne vienam. Šįkart prašome Jūsų – atskleiskite, kokiu būdu – grynaisiais ar kortele – mokate, aprašykite savo išlaidas
ir pasidalinkite nuomone, kokiu būdu sekasi jas geriau kontroliuoti! Už įžvalgas vienam Jūsų padovanosime planšetę!

Išdrįskite papasakoti, kiek Jūsų šeima išleidžia per mėnesį, kam skiria pinigus ir kaip taupo mokėdami grynaisiais ar kortele. Kaip sutaupyti lengviau? Ar artėjant dienai, kai litą pakeis eurai, kaip nors pasikeitė Jūsų pinigų naudojimo įpročiai?

Dalinkitės savo mintimis iki lapkričio 23 d.! Lapkričio 24-30 d. vyks balsavimas, kurio metu galėsite balsuoti už Jums pravarčiausias, įdomiausias įžvalgas. Daugiausiai balsų surinkusio autoriaus laukia naujutėlė planšetė.

Nenorėsite paleisti savo naujojo planšetinio kompiuterio „iPad Air“ (Wi-Fi + 4G 16GB, tamsiai pilkos spalvos) iš rankų. Jis lengvutis, bet galingas, greitas ir itin išmanus. Tai naujausių technologijų žaisliukas kasdieniam darbui, kelionėms ir pramogoms.

Mintimis galite dalintis el.paštu pilieciai@delfi.lt, antraštėje nurodydami „Pinigai“, arba spausdami nuorodą čia.