Kaip pareigingas žvejys įsigijau žvejui kortelę lašišai ar šlakiui gaudyt ir prie upės Neris. Teko girdėti, kad žvejai buriuojasi prie Dūkšto. Nuvažiuoju ten ir spiningauju eidamas pakrante prieš srovę, prieinu upeliuką ir supratau, kad esu brakonierius, nes žemiau upelio žvejoti kaip ir draudžiama. Jokių ženklų, kad yra draudžiama zona, koks tai upelis, kur baigiasi tie draudžiami 100 metrų?

Nešiojuosi 1 metro ruletę, kad pagautą žuvelioką išmatuočiau, ruletę 100 kartų reiktų išvynioti ar didesnę nešiotis? O gal ji netiksli? Iš kur aš galiu žinoti kad už va to va krūmelio kažkoks upeliūkštis įteka? O gal ten šaltinėlis? Beje, grįžęs pasižiūrėjau internete „Google maps“, tas upelis net neįvardintas, bet tik įtariu, kad buvo Dūkštos upeliukas.

Jeigu pagautų inspektoriai, tai sužinočiau ir pavadinimą, ir spiningo netekčiau, ir dar baudą gaučiau. Pasikalbėjau su kolega, pasirodo, tokiu pat būdu žvejojo ir jo draugas – spiningavo kildamas Neries pakrante aukštyn, tik girdi „Laba diena, Aplinkos apsauga“. Pasirodo, mažiau nei 100 metrų iki Bražuolės – ir baudą išrašė, ir spiningą už 800 litų konfiskavo. Atseit, reikia internete pasistudijuoti vietovę, kur vyksti žvejoti. O jeigu žmogus nesinaudoja internetu?

Gerai kad policija tokiais metodais nedirba, nuimtų kelio ženklus ir po to sakytų – reikėjo pasižiūrėt tinklalapyje, kad šioje vietoje greitis yra 40km/h. Pinigus surinkti už korteles greiti, baudas išrašyti dar greitesni, o normaliai informuoti nesiteikia. Ir dar vienas klausimėlis – kur ir kaip galima nusipirkti konfiskuotų „brakonierių“ spiningų ar valčių? DELFI jau rašė, kad galima, bet kur, nežino nei Aplinkosaugos inspektoriai nei nei VMI.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentarą DELFI pateikė Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus Vyriausioji specialistė Olga Važnevičienė:

Norint tiksliai žinoti, kuriose žvejybos vietos žvejyba neuždrausta lašišų migracijos metu ir per klaidą netapti brakonieriumi, prieš žvejybą reikėtų susipažinti su Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 5 priedu. Jame nurodytos upių atkarpos, kur mėgėjų žvejyba draudžiama nuo rugsėjo 16 d. iki spalio 15 d.

Upių atkarpas pakankamai tiksliai galima nustatyti pasinaudojus internete prieinamais orto fotografiniais žemėlapiais, kuriuose yra ir atstumo matavimo funkcija (maps.lt). Dūkštos upę ir kitas upes, kuriose taikomi žvejybos draudimai, minėtuose žemėlapiuose tikrai galima rasti. Viešinimo priemonių plane numatyta ateityje vykdyti žvejybos vietų ženklinimą.