Taip taip, mišką. Unikalu mieste turėti apie 30 h miško ir 7 kalnus. Supratote, rašysiu ne apie Bernardinų sodą, apie kurį taip pat turiu savo nuomonę, bet apie Pilių rezervato teritoriją (ilgai teko ieškoti atsakingos instancijos). Tokios nepritaikytos visuomenei ir turistams teritorijos miesto centre dar nesu mačius. Visi stengiasi puoselėti, sutvarkyti bent jau miesto centrą, kur lankosi daugiausiai turistų, miesto gyventojų...

O Vilnius – Katedra, Katedros aikštė, naujai iškilę ir dar kylantys Valdovų rūmai ir aplink – Pilių parkas: medžiai seni, papučia stipresnis vėjelis ir šaka, o kartais net ir visas medis nulūžta, takų plytelės kreivos, gerai palijus su bateliais nepereisi – tenka bristi. Sutemus – nors į akį durk kaip tamsu. Kiek teko domėtis dėl Pilių parko (tos pusės, kur stovi buvusi ledainė, dabar vadinama „Rotonda“) apšvietimo – niekas nenori prisiimti atsakomybės (...).

Kalbėti apie kitoje pusėje Vilnelės esantį Kalnų parką – beprasmiška. Jokios infrastruktūros: nei sutvarkytų takų, nei apšvietimo. Dainų estrados suolai – supuvusios lentos. Kiek žinau, neseniai buvo tvarkomi, tačiau, matyt, tik tam kartui. Lipti į kalną laiptais – užsiėmimas, kurio metu išsiskiria begalė adrenalino – jei pastatyti koja ant krašto laipto – rizikuoji pakilusia lenta gauti per galvą, ir po to džiaugsies, jei ten nebuvo vinies...

Ir taip visada... Ir kaip valdžia, miesto savivaldybė, Kultūros ministerija bei rezervatą administruojanti įstaiga gali leisti tokią betvarkę?! Prisipažinsiu, man nejauku pas mane atvykusius svečius vesti ant Trijų Kryžių kalno – juk takas veda per Kalnų parko „garsųjį“ lauko tualetą , lipti reikia aptrupėjusiais betoniniais laiptais... Informacinė lentelė prie Trijų Kryžių paminklo – subraižyta ir vos įskaitoma.

Nežinau, ar kas pamąstė apžvalgos aikštelių įrengimą ant kitų kalnų – juk būtų taip šaunu iš aukštai pasigrožėti miesto vaizdu... O juk ne be reikalo tai paskelbta UNESCO paveldu… Žinau, mano pasisakymai nieko nepakeis, bet... Taip norėtųsi didesnio Vilniaus miesto valdžios dėmesio šiai teritorijai. Mes turime nuostabią gamtą miesto širdyje, tad gal parodykim kaip mokame ja džiaugtis, tvarkyti ir reprezentuoti pasauliui!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Vilniaus miesto savivaldybė DELFI nurodė, kad ji už nurodytų objektų priežiūrą nėra atsakinga:

Vilniaus miesto savivaldybė prižiūri tik Katedros aikštę, visos aprašomos teritorijos yra prižiūrimos Vilniaus valstybinio kultūrino rezervato, tiek Kalnų parką tiek ir pilių parką. Reikėtų kreiptis į juos.

Gavus Vilniaus pilių valstybinio kultūrino rezervato komentarą, tekstas bus juo papildytas.

Norite pasidalinti savo mintimis apie miestą? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Vilnius“. Taip pat mintimis galite dalintis naudodamiesi ir žemiau esančia nuoroda:

Tapk DELFI Piliečio draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!