Kaip turi atrodyti gyvenimo aprašymas, kurio dėka ieškantysis darbo galėtų „konkuruoti“ (gal teisingiau – rungtis?) su darbo patirtį turinčiais kandidatais? Juk dažniausiai jaunuoliai (ir jaunuolės), kurdami savo pirmąjį gyvenimo aprašymą, bijo tuštumos.

Šiame straipsnyje bandysiu padėti Jums užpildyti savo gyvenimo aprašymą, panaikinti tą tuštumą, kurios bijote Jūs ir kurios nenori matyti potencialus darbdavys. Savo gyvenimo aprašymą galite užpildyti ne melagingais duomenimis, o įrašydami į jį tai, ką… pamiršote. Dažniausiai tai yra tam tikros užduotys, pasiekimai, veiksmai, mokslai ir kita informacija, kurią, sudarinėdami savo gyvenimo aprašymą, Jūs išbrokavote, kadangi tai „nėra tikras darbas“.

Esu tikras, kad perskaitęs šį straipsnį, Jūs rasite, ką įrašyti (ir ką išbraukti) į savo CV ir gauti tą pirmąjį darbą.

Socialinių tinklų supratimas

Ne, Jūs nesate guru, ekspertas, nindzė ar Rembo. Ir ne Chuckas Norrisas. Tačiau Jūs žinote, kaip naudotis Facebook, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Twitter, YouTube ir kitais socialiniais tinklais. Jūsų profiliai šiuose socialiniuose tinkluose gali būti Jūsų draugų (o vėliau – ir kolegų) pavydo šaltinis.

Gal Jūs turite daug sekėjų? Gal talpinate gerą, kokybišką turinį? Įrašykite į savo gyvenimo aprašymą viską, kas susiję su socialiniais tinklais ir gali būti naudinga darbe – diskusijos LinkedIn grupėse, Facebook reklamos, Google Adwords/AdSense ir panašiai. Bet ką, ką tikrai gerai žinote ir mokate. Tai pastatys Jus į rimto kandidato poziciją verslininko, kuris ieško socialinių tinklų specialisto, akyse.

Greičiausiai (ir nereikia to bijoti) efektyvu būtų net savo jėgomis domėtis didesnėmis (ir senesnėmis) kompanijomis, kurios neturi savojo „aš“ internete. Jiems tikrai reikia Jūsų žinių ir pagalbos.

Saviugda

Mano manymu, šiandieninėje rinkoje nėra tokio darbdavio, kuriam nepadarytų įspūdžio žmogus, kuris pats išmoko gerai valdyti sudėtingas programas, tokias kaip Photoshop, InDesign, Corel Draw, Sony Vegas, galbūt net AutoCAD. O gal puikiai suprantate reklamos davėjų platformas, tokias kaip Google Analytics, Advert Serve? Gal patys išmokote programuoti? Tokie dalykai pavers Jūsų gyvenimo aprašymą iš neįdomaus į būtiną.

Padėjėjas ir savanoriška veikla

Atsimenate, kaip paskutinėse mokyklos klasėse (ar universitete) padėjote įvykdyti projektą? Ar tas kelias savaites, praleistas savanoriškoje organizacijoje? O gal dalyvaujate kokiame nors forume, kur esate laikomas ekspertu, ar bent jau žinančiu, ką kalba?

Ne, tai nėra darbas, bet tai yra darbinė patirtis. Užsirašykite visus projektus, prie kurių prisidėjote. Nurodykite, koks buvo Jūsų indėlis, kokias problemas/sunkumus padėjote išspręsti. Parodykite, kad esate inovatyvūs, galite rasti sprendimus ir tai jau darėte! Protingas „galvų medžiotojas“ tikrai pastebės žmogų, jeigu ieško kažko, kas gali individualiai susitvarkyti su nurodytomis užduotimis.

Moksliniai darbai, tyrimai

Ar teko ieškoti ir rinkti informaciją? Gal vadovavote tyrimų grupei? Gal rašėte bakalauro darbą iš tam tikros sferos ir nustebinote visus vertintojus savo įžvalgomis? Gal teko dirbti su grupe kitų studentų ir atlikti kažkokią svarbią rolę projekto įgyvendinime?

Bet kuris iš šių darbų reikalauja dėmesio detalėms, analitinio mąstymo ir problemų sprendimų – trijų esminių savybių, kurių kiekviename kandidate ieško darbdavys. Parodykite, ką Jūsų atliktas darbas pakeitė, kokią įtaką padarė, koks buvo jo rezultatas. Rezultatas yra visuomet svarbus. Darbdaviams įdomu ne tik ką, tačiau ir kaip Jūs tai padarėte.

Turinio rašymas, kūryba

Gal pradėjote rašyti savo tinklaraštį? O gal aktyviai komentuojate kažkieno kito įrašus? Gal kuriate „podcast’us“ (liet. tinklalaidė) kažkokia specifine tema? O gal YouTube filmukus? Jeigu kažkas domisi Jumis, Jūsų atliekama veikla – ji turi būti nurodyta Jūsų gyvenimo aprašyme! Gali atsitikti ir taip, kad vienas iš Jūsų sekėjų/fanų yra būtent Jūsų būsimas darbdavys.

Darbdaviams patinka žmonės, kurie drąsiai reiškia savo nuomonę ir nebijo to daryti. Taip jie pamatys Jūsų užsidegimą, norą kovoti, saviraišką ir aistrą. Ir net jeigu Jūsų interesai nesutampa , gerai ir sklandžiai (bei motyvuotai) išdėstyta nuomonė gali paskatinti Jūsų telefoną skambėti ir pakėlę ragelį išgirsite kvietimą į pokalbį.

Konkursai, olimpiados, varžybos

Kalbant apie nebijojimą pasirodyti, Jūsų dalyvavimas kokiame nors konkurse, mokslo olimpiadoje ar varžybose yra milžiniškas pliusas. Neabejoju, kad neįrašėte to į savo gyvenimo aprašymą, nes… nelaimėjote. Taip, nelaimėjote darbdavio dėmesio, nes neparodėte, kad dalyvaujate ir norite varžytis su geriausiais. Tai yra svarbu, o ne pirma vieta.

Pamirškite vietas ir laimėjimus. Šiuo atveju laimi tas, kas dalyvauja. Jeigu Jūsų verslo idėja buvo svarstoma „Nextury Ventures“ investicijai, tačiau jos negavo, manote, kad tai nepadarys įspūdžio Jūsų darbdaviui? O gal jis ir bus tas žmogus, kuriam Jūsų mintis pasirodys remtina ir jis imsis investuoti?

Lyderystė

Tai vienas iš svarbiausių punktų gyvenimo aprašyme. Ypač kai CV dar tuščias. Buvimas lyderiu (ir noras juo būti) parodo, kad nebijote siekti tikslo. Nesvarbu, kur buvote lyderiu – savanoriškoje veikloje, politinės partijos jaunimo skyriuje, rinkimų štabe ar stebėtojų komitete… Viskas, kas rodo Jūsų lyderystę, turi būti įrašyta į Jūsų gyvenimo aprašymą.

Dar kartą pabrėšiu – parašykite ne tik, ką darėte. Būtinai nurodykite ir tai, ką pasiekėte, kai buvote (ar siekėte būti) lyderiu. Galite parašyti ir tai, ko ši patirtis Jus išmokė. Tai nebus neigiamas įrašas.

Konferencijos, seminarai, kursai

Kandidatas su keliais metais patirties toje srityje – prieš Jus… Ar jis buvo tos srities konferencijoje šiais metais? O praėjusiais? Iš viso – nors kartą buvo? Gal ir ne. O Jūs – buvote. Ir mokėtės, klausėte, bendravote. Tai – jau pliusas. Galbūt baigėte kokius nors kursus internetu? Ne, tai nėra gėdinga patirtis ir kursų baigimo pažymėjimas nėra „nieko vertas“.

Kol Jūs klausėte industrijos lyderių pamokymų, Jūsų „konkurentas“ į tą pačią darbo vietą greičiausiai gulėjo ant sofos su pižama ir žiūrėjo „Farus“. Ką Jūs pasamdytumėte?

Atvirkštinis mokymas

Gal teko kam nors padėti paleisti elektroninę parduotuvę? Gal teko padėti versti iš/į anglų (ar kokios nors kitos) kalbos? O gal kam nors įkūrėte WordPress blogą? Gal parodėte dėdei, kuris užima ganėtinai aukštas pareigas kažkokioje įmonėje, kaip naudotis socialiniais tinklais? Gal savanoriavote „Big Brother Big Sister“ ar „Kitas Variantas“ organizacijose? Gal mokėte jaunimą, buvote jų mentoriais? Tai – labai svarbūs požymiai, nurodantys Jūsų gebėjimus. Tai turi būti nurodyta Jūsų gyvenimo aprašyme.

Ko NETURI būti Jūsų gyvenimo aprašyme

Kai surašysite viską, apie ką parašiau aukščiau – imkitės kitos dalies savo gyvenimo aprašyme. Nebent taikote į tą sritį, kur tai yra svarbu (teisė, medicina, inžinerija ir pan.), Jūs panaikinsite viską iš savo gyvenimo aprašymo, kas parodo, jog esate (ar neseniai buvote) studentas. Viską! Pažymiai, diplominis darbas, baigimo datos – viską. Kodėl? Todėl, kad niekas nesamdo studentų.

Darbdaviai samdo pajėgius, pasiruošusius dirbti jaunus, savo srities profesionalus, kurie padės verslui pasiekti savo tikslų ir išspręsti kilusias problemas. Todėl savo gyvenimo aprašyme Jūs negalite (tai yra tiesiog draudžiama) būti studentu. Ir kaip dabar atrodo Jūsų gyvenimo aprašymas? Profesionalesnis? Labiau užpildytas? Sutikite – nežinojote apie save tiek daug gero, ar ne? Gerai. O dabar – pirmyn, raskite darbą!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!