Šeimoje geriame tik vienos rūšies kavą, vokišką, „Dallmayr prodomo“. Kadangi šeima nemaža, perkame 500 g pakuotę. Nelaukusi tikrojo savaitgalio, kuris prasideda penktadienį, nuskubėjau į „maksiminį“ savaitgalį – ketvirtadienio vakare jau trypčiojau (mes ją vadinam „mindaugine“) prie lentynų, kvepiančių kava. Ir vėlgi, kaip ir pastaruosius paskutinius kartus, kaip jau tapo vos ne taisykle, mūsų kavai yra akcija! Ir ne bet kokia, o ypatinga! Nupiginta iš karto, geltonomis etiketėmis, kad nereiktų taikyti tų 30 proc. Lai tie procentai lieka, matyt, kitoms kavoms. Tiesiog pikta, kad eilinį kartą apgaudinėjami pirkėjai...Jūs juk galite pasakyti – imkite mažą pakuotę šios kavos, jai bus taikoma 30 proc.!
Kainų skirtumas

Bet jūs kilogramo kainas etiketėse matėte? Aš visada jas lyginu, nes yra ką ir palyginti. Pradėkite ir jūs žvelgti į kilogramo kainą. Bet kokiu atveju, didesnė pakuotė naudingiau, tiek kainos atžvilgiu, tiek praktiškai. O kavos kaina auga kaip ant mielių (banalus pasakymas, bet labai tinkantis)!

Buvo 16.99 Lt, po to – 17.99 Lt, 18, 99 Lt...O dabar jau 20.99 Lt! Kaip matosi etiketėse, net patys nebesusigaudo, kokią pradinę kainą rašyti. Vakar stovėjau ir žiūrėjau į tas skirtingas etiketes... Suprantu, klysti žmogiška ir iš klaidų mokomės. Mokomės? Na, gerai gerai, ne visi. Gerai, jei jau pradinė kaina yra 20.99 Lt, tai kodėl dar ir 30 proc. gaila?

Laimingi tie, kurie netyrinėja akylai kainų, etikečių, galiojimo laiko... Tik nesuprantu, kodėl aš tą kavą nusipirkau?! Matyt, tas kvailas įprotis ją gerti rytais... Išvada, matyt, būtų tokia, kad pati save žlugdau tyrinėdama „nereikšmingus“ dalykus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI situaciją pakomentavo UAB „MAXIMA LT“ Komunikacijos vadovė Renata Saulytė:

„Dėkojame klienteiž išsakytas pastabas. Išties kava pastaruoju metu brangsta. Kavos kainų kilimas fiksuojamas jau nuo šių metų pradžios. Brangsta ne tik „Dallmayr promodo“ kava, bet ir kitų gamintojų tiekiama kava. Pagrindinė priežastis, lemianti kavos kainų pokyčius – kavos pupelių derlius pupeles auginančiose ir jas eksportuojančiose pasaulio šalyse.

Kavos derlius nuimamas 2 kartus per metus – pavasarį ir rudenį. Brazilijoje ir Vietname, kur užauginama ir į pasaulio rinkas patiekiama daugiausiai kavos pupelių, šiųmetinį kavos pupelių derlių gerokai sumažino nepalankios oro sąlygos: sausra, kiti padariniai. Tad kavos pupelės dėl jų stygiaus, brangsta visame pasaulyje, o tai daro didžiausią įtaką ir kavos kainoms parduotuvių lentynose.

Kiekvienas kavos gamintojas yra pasirinkęs ir taiko skirtingą kainodarą. Vieni gamintojai jau pabrangino visą savo tiekiamą kavą, kiti priėmė sprendimą ir savo tiekiamą kavą brangina etapais, brangina tik tam tikros rūšies ar pakuotės kavą ir pan. Tad išties skirtingos kavos rūšių kaina kinta skirtingai, kinta etapais ir pan.

Savo ruožtu, klientams norėdami suteikti galimybę savo mėgstamą kavą pirkti pigiau ir nekeisti mitybos įpročių, mes periodiškai, kavai taikome nuolaidas bei akcijas – siūlome jos įsigyti su -30 proc. nuolaida. Taip pat dažnai būna taikoma ir speciali nuolaida tam tikrai kavos rūšiai, tiekiamai skirtingų tiekėjų.

Mūsų prekybos tinkle nuolaidos visai prekių grupei, kaip šiuo atveju -30 proc. nuolaida kavai, planuojamos gerokai iš anksto, tad pasitaiko, kad sutampa nuolaidos visai prekių grupei ir nuolaidos taikomos tik tam tikros rūšies kavai. Šiuo atveju iki rugsėjo 8 dienos „Dallmayr promodo“ kavai jau buvo taikoma nuolaida ir ji kainavo 16,19 Lt vietoj reguliarios kainos 17,99. Nuo rugsėjo 9 iki 15 dienos šios kavos kaina per akciją buvo 16,19, o reguliari kaina – 20,99. Klientams visuomet nurodome, kad nuolaidos „Maxima“ prekybos tinkle – nesumuojamos. Apgailestaujame, jei šįkart klientė buvo suklaidinta.“