Tuo laikotarpiu Dubajaus dykumos juosta nebuvo atrasta, ten stūksojo vos keli viešbutukai, o gyventojai buvo labai konservatyvūs. XXI a. Dubajus jau visai kitoks - tai kontrastų, galimybių, neatrastų potyrių vieta. Daugiau apie Dubajaus miesto pasikeitimus, apie įspūdžius pakalbinome vienos kelionių agentūros direktorę, kuri prieš 10 metų dirbo ir gyveno ten.

Gal galite daugiau papasakoti apie savo pirmąjį kartą Dubajuje ir kaip viskas atrodė tuo metu?

Pirmą kartą Dubajuje teko lankytis 2000 metais, tai prieš keturiolika metų. Tuo metu šis miestas buvo visai kitoks, nors ir tada man paliko puikų įspūdį, nes viskas buvo nauja, neregėta, įspūdinga. Tačiau viskas buvo kur kas kitaip. Vien gyventojų skaičius buvo beveik trigubai mažesnis, tai apie 1 milijoną, o dabar daugiau nei  10 milijonų.

Įdomus faktas tas, kad vietinių tik 20 procentų, o 80 proc. sudaro kitataučiai. Prieš dešimt metų plytėjo dykuma, Palmės statybos buvo tik ką pradėtos, dangoraižių zona dar tik po truputį didėjo irgi. 2004 metais aš Dubajų palikau ganėtinai arabišką, uždarą. Buvo ganėtinai daug pramogų, prabangių viešbučių, ištaigingų restoranų, klubų. Viename tokių viešbučių dirbau ir aš , tai „Burj Al Arabe“. Kuris be galo prabangus ir skirtas karaliams, karalienėms ir šeichams. Žinoma, čia apsilankyti gali visokio rango žmonės jei tik jiems ta suma bus įperkama. Kad ir kaip viskas atrodė šaunu, tačiau gatvėse negalėdavai jaustis laisvai ir drąsiai.

Nuolatos trikdė arabiški žvilgsniai, reikėdavo pagalvoti ką apsirengti, nes tuo metu trupais sijonukais ar didesne iškirpte jokiais būdais eiti negalėdavai. Dubajus turėtų būti dėkingas savo šeichui. Kuris iš tiesų puikiai išnaudojo gaunamas pajamas, tiek iš uosto, kuris netaiko muito mokesčių, tiek iš naftos, kurios buvo rasta palyginus nedaug, tačiau sugebėjo sukurti šį pasakų miestą, su įspūdingais statiniais ir dirbtinėmis salomis, kas šiuo metu neša milžinišką pelną iš turizmo sektoriaus ir leidžia puikiai ir toliau plėstis miestui.

Kokį įspūdį paliko Dubajus dabar po keturiolikos metų pertraukos?

Šių laikų Dubajus tiesiog atėmė man žadą. Aš jį drįsčiau pavadinti “arabiškuoju Niujorku” – modernu, stilinga, didinga, šiuolaikiška ir paslaptingai viskas persidengia su rytietišku stiliumi. O kultūrų įvairovė tiesiog stebina, jei prieš dešimt metų dauguma gyventojų buvo arabai, tai šiuo metu gausu artimųjų, tolimųjų rytų gyventojų, europiečių, slavų ir daugelio kitų. O taip nutiko todėl, jog Dubajus tapo traukos centru pačių įvairiausių žmonių, sluoksnių, aukščiausio lygio turtuolių. Vieni užtrunka trumpiau, kiti ilgiau, visiems Dubajus yra svetingas, o laikas čia tiesiog skrenda vėjo greičiu, galbūt dėl to, kad čia yra tiek daug visko pamatyti, aplankyti, pasidžiaugti, o ir gyvenimo tempas labai greitas.

Skrydis buvo ganėtinai vėlyvas. Tad išlipus iš lėktuvo nuskubėjau prie pasienio kontrolės, kur šį kartą jokių vizų nereikėjo, tad pasienietis peržvelgė pasą, dirstelėjo į mane ir palinkėjo gerų atostogų. Tai ganėtinai keista, nes seniau buvo griežta kontrolė, vizos, daiktai tikrinami labai kruopščiai.

Šiuo metu, viskas daug moderniau ir supanašėjo su Europa. Sekantis, labai nustebinęs dalykas, buvo taksi vairuotoja. Taip, tai buvo moteris, ko anksčiau niekada nebūdavo. Šis įstatymas, kad ir moterys gali dirbti tokius darbus įsigaliojo tik prieš maždaug 5 metus. Dažnai tenka naudotis taxi paslaugomis. Tačiau Dubajuje tai visai negąsdina, nes benzinas čia kainuoja juokingas sumas , nėra taikomas akcizas, tad kainos už taksi paslaugas labai pigios.

Kokios išskirtinės pramogos sutinkamos šiame mieste?

Kasmet priviliojama tūkstančiai lankytojų į automobilių lenktynes, teniso čempionatus, žirgų lenktynes, golfo turnyrus, nes susirenka patys geriausi žaidėjai, elitas. Jei keliaujate tokiu periodu, kai vyksta šios šventės , geriausia pasirūpinti viešbučiu iš anksto, nes paskutinėmis dienomis nelieka vietos, net ir 7* viešbutyje. Kaip teigia „Kelionešio“ kolektyvas kuo anksčiau užsakymas padaromas ,tuo patrauklesnės įmanomos kainos. 

Kokias vietas verta aplankyti lankantis Dubajuje?

Netoli nuo šio paplūdimio yra įspūdingoji Dubai Marina, kuri pasiekiama maždaug per penkiasdešimt minučių pėstute. Šią vietą supa apie 100 dangoraižių, kurie išaugo per dešimt metų. Ši vieta yra tikras pasididžiavimas, įrodymas kaip miestas pakito per tokį trumpą laiką. Čia susitelkę namai, butai, ofisai, viešbučiai bei restoranai, kavinės. Viską supa nuostabios jachtos, kurios suteikia dar daugiau prabangos. Nuostabus vaizdas atsiveria vakare, naktį, kai visos šviesos sužiba ir nutvieskia visu gražumu Dubai Mariną. Tai nuostabi vieta vakariniams pasivaikščiojimams, kuri tiesiog užburia ir norisi grįžti vėl ir vėl.

Aktyviai lankomas Dubajaus senamiestis, kuris įsikūrė per pastaruosius 10 metų. Turbūt ši vieta man ir paliko didžiausią įspūdį. Didingi fontanai, kurie kiekvieną vakarą pasitinka kiekvieną nuostabiais šou ir kiekvieną kartą vis kitokiais. Vanduo pakyla, net iki 150 metrų aukščio ir „šoka“ pagal populiariausias melodijas. Tai vienas didžiausių fontanų pasaulyje. Galima prisėsti, bet kurioje kavinėje ir mėgautis neregėto grožio muzikos ir vandens spektakliu. Kiekvienas šou prasideda 18 val. ir trunka 2-3 val.

Šalia Dubajaus senamiesčio, kitas neregėto įspūdingumo statinys – Burj Khalifo bokštas, kuris aukščiausias pasaulyje. Jo aukštis siekia 828 m. Buvo pradėtas statyti 2004 metais, o buv baigtas 2010 m. sausio 4 d. Iš viso jis turi 200 aukštų, iš jų 160 gyvenamieji, o paskutiniai 40 yra negyvenamieji, nes jaučiamas per didelis siūbavimas. 124 aukšte yra įsikūrusi observatorija. Lifto pakilimo greitis yra įspūdingas, tai 10 m/sekundę. Šiame dangoraižyje gausu pramogų – 4 atviri baseinai, sveikatos ir SPA centras, aukščiausiai pasaulyje įsikūręs restoranas 122 aukštas ir kt. 2010 m. buvo atidarytas Armani viešbutis, kuris savo apžvalgos aikštelę turi 124 aukšte.

Unikalus žmogaus rankų kūrinys yra Palmės sala. Tai graži, išskirtinė oazė. Palmės stiebe įsikūrę daugiabučiai, apartamentai, restoranai, parduotuvės. Vieno kambario butukas kainuoja nuo milijono litų. Palmių šakose daugiausia stūkso vilos ir kiekviena iš jų turi vaizdą į jūrą. Tolimiausiame Palmės gale įsikūręs vienas prabangiausių viešbučių Palm Atlantis, o netoliese gausu ir kitų pasaulinio lygio viešbučių.

Įspūdingas vandens parkas. Jis turi 30 įvairiausių nusileidimo trasų, nuo lengviausios iki sunkiausios visų amžių žmonėms ir poreikiams.

Galbūt galėtumėte daugiau papasakoti apie Dubajaus paplūdimius?

Kas dėl paplūdimių, tai jie stebina savo baltu, lengvu smėliu, o smaragdinė jūra tiesiog užliūliuoja ir jautiesi tarsi rojuje. Ties kiekviena persirengimo kabina yra dušo kabinos, tad dauguma žmonių tiesiog po maudynių sūrioje jūroje, nusiprausia vietoje ir keliauja po miestą toliau, neapsimoka net grįžti į viešbutį. Viskas yra sumaniai apgalvota, kad Jūs kuo mažiau gaištumėte laiko ir daugiau laiko galėtumėte leisti pramogoms, poilsiui. Didžiausią įspūdį paliko „ Jameirach beach Recidence“ kur puikiai išvystyta infrastruktūra, dušo ir persirengimo kabinos. Pagal visą pakrantę išklotas raudonas, minkštas profesionalus bėgiojimo takas, kuris puikiai apsaugo sąnarius. Žinoma visur kavinės, prekybos centrai, šmėžuoja dangoraižiai, kas šį paplūdimį padaro ypač modernų ir jautiesi lyg „arabiškame Majamyje“. Be to, vakarais šiame paplūdimyje yra rodomi filmai, futbolo rungtynės ar šiaip patys populiariausi renginiai per milžinišką ekraną po atviru dangumi. Visur pastatyti balti, minkšti suoliukai, kurie taip ir kviečia kristi ir mėgautis filmu ar tiesiog žvaigždėtu dangumi.

Kaip naktinis gyvenimas Dubajuje?

Naktinis gyvenimas Dubajuje tiesiog verda, miestas atrodo niekada nemiega. Klubų pasirinkimas milžiniškas, jų yra tūkstančiai. Jeigu prieš dešimt metų, žinomų, gerų klubų buvo apie dešimt ir visi buvo susitelkę viename kvartale. Dabar jų yra visur ir visokios klasės, nuo paprasto iki elitinio lygio, tokių kaip Cavali. Pakliūti į šį klubą gali ne visi, nes labai stiprus „dress ir face kontrolas“. Be to, kartais ir pats gali pasijusti nepatogiai, kai aplinkui vaikšto pasaulinio lygio žvaigždės , modeliai išsidabinę deimantais, o tu esi su apkritusiais šortais ir kedukais. Tad verta pasistengti ir neatsilikti.

O kaip dėl viešojo transporto?

 Populiariausias viešasis transportas Dubajuje yra metro, tačiau jis dirba tik iki 24 valandos. Metro be galo modernus, nes juda visiškai be žmogaus pagalbos, tai viskas labai modernizuota. Šiuo metu veikia dvi linijos, kurios jungia senąjį Dubajų su naujuoju, o miestą perkirsti užtrunka apie vieną valandą. Be to , vienas metro vagonas yra skirtas tik moterims su vaikais. Žinoma yra ženklai rodantys šią informaciją, tačiau jeigu kartasi netyčia koks vyras pakliūna į vagoną, jis yra nužiūrimas rūsčiais žvilgsniais, tad iš karto bėga į kitą vagoną. Tačiau jeigu vyras nesupranta , tai jis būna nubaustas 200 LT bauda, lygiai taip pat kaip ir asmenys , kurie nusprendžia užkandžiauti, tai atsigerti ar pakramtyti kramtomosios gumos.

Įdomus faktas tas, kad metro niekada nepamatysite vietinių JAE gyventojų , metro daugiau skirtas turistams, kaip susisiekimo priemonė ar tiesiog studentams, vidutinės klasės žmonėms. Tai nėra populiaru kaip, kad Europoje ar Amerikoje, netgi nėra specialių stovėjimo aikštelių šalia metro stotelės, kad kažkurią dalį galėtumėte įveikti metro. Vietiniai dažniausiai naudoja naujausius automobilius, kurie dvelkia prabanga. Jie labai seka madą, tad vos tik atsiranda naujas automobilis, iš karto jie perka vėl ir vėl naują, kad visada išliktų patys geriausi ir populiariausi. Tačiau viso šito pasakoje Dubajus pastoviai būna užpildytas kamščiais po kelias valandas, tačiau vis tiek visi sėda į savo automobilius ir savo brangų laiką praleidžia jame, bestovint kamštyje, vietoj to, kad tiesiog pasinaudotų moderniuoju ir greituoju metro.  

Kur geriausia apsipirkti ne tik lauktuvėms, bet ir patiems?

Prieskonių turgus (Deira Spice Souk)– tai unikalus turgus, kuris tiesiog vyksta gatvėje, džiuto maišuose supiltais prieskoniais , be kurių rytietišką virtuvę būtų tiesiog sunku įsivaizduoti.

Auksinių dirbinių turgus (Gold Souk) – tai vienas didžiausių pasaulyje aukso dirbinių turgus. Kuris neatsiejamas nuo nevaldomo triukšmo, derybų, tai tarsi meno šaka.  Čia gausu žiedų, apyrankių, auskarų, karūnų, tiek iš balto, gelsvo ,tiek iš rausvojo aukso lydinių. Žinoma gausu brangakmenių, aukščiausios prabos sidabro ar perlų. Kas įdomiausia, kad vidutinis metinis aukso dirbinių poreikis vienam JAE gyventojui yra net 15 kilogramų, kas tikrai yra įspūdinga. Pats gražiausias laikas lankytis turguje yra vakarinės arba rytinės valandos, kai gausu saulės spindulių arba lempos šviesų, tad auksai ir brangakmeniai, tiesiog žėri visu savo gražumu. Be to, vyriausybė labai prižiūri, kad nebūtų jokių padirbinėjamų produktų, klastočių, tad klientai beveik visada gali jaustis saugūs.

Aromatų turgus ( Perfume souk)– taip pat populiari, lankytina vieta, kuri garsėja savo nuostabiais arabiškais aromatiniais aliejais , bei kvepalais. Turgus garsėja savo pasiūla, kur kiekvienas klientas gali atrasti tai ko nori, tai rečiausias rūšis kvepalų ir aliejų, kurie dauguma yra vienetiniai egzemplioriai. O pavadinimai be galo romantiški „ Dykumų nuotaka“, „Haremo paslaptis“, kurie taip ir dvelkia rytietiška dvasia ir paslaptingu aromatu. Visi kvapai be galo koncentruoti, tad vieno, dviejų lašiukų pakaks su kaupu. Taip pat be galo populiarūs yra smilkalai. Geriausi yra Omanų smilkalų kristalai iš Dofarų provincijos, kurie dažniausiai būna maišomi su santalo medžiu ar mira ir taip gaunamas švelnus, atpalaiduojantis aromatas.

Drabužių turgus (Naif souk)– gausu nebrangių, tradicinių arabiškų drabužių, medžiagų, avalynės, rankinių ir kitų įvairiausių prekių. Taipogi gausus pasirinkimas kaljanų ir visų su jais susijusių dalykėlių.

Dubajaus molas– tai didžiausias visame pasaulyje prekybos centras, kuris talpina net 1200 parduotuvių. Garsėja įkurtu akvariumu, su net 33 tūkstančiais jūros gyventojų. Akvariumas įspūdingo dydžio, net 32 metrai, o aukštis 8,3 metro. Unikalus dalykas, kad šis akvariumas padarytas iš akrilinio stiklo, tad plotis tik 75 cm., tad galima pamatyti , net ir mažiausią žuvelę.

Emiratų molas– tai antras pagal dydį prekybos centras, kurio teritorija net 223,000 kvadratinių metrų. Šiame mole įkurta slidinėjimo trasa, kuri yra net 400 metrų ilgio „Sky Dubai“. Čia veikia ir penkių žvaigždučių viešbutis, kuriame vaizdai daugiausia atsiveria į slidinėjimo trasą, tad galima pasijusti , kad esate ne karštame Dubajuje, tačiau Alpėse.

Kaip dėl elgesio viešose erdvėse?

Anot pašnekovės, atsipalaiduoti viešumoje tikrai nevertėtų. Čia bučiniai viešoje erdvėje ir kitokie meilės išraiškos elementai yra ne taip suprantami ir smerkiami. Dubajus turi viešosios tvarkos policiją, kuri atlieka savo darbą labai gerai. Už itin parodytą intymų dėmesį draugui ar draugei galima gauti net keletą parų pasėdėti kalėjime. Žinoma kalėjimas prilygsta dviejų ar trijų žvaigždučių viešbutį, tačiau galbūt nevertėtų nesmagiai nuspalvinti Jūsų atostogų. Tad vertėtų santūriau elgtis, nei Viduržemio regionų kurortuose.

Be to, Dubajuje vyrauja neišpasakyta švara. Niekur nepamatysite nė vienos šiukšlės, tačiau ir pačios gatvės be galo švarios. Vyrai vaikšto iki žemės baltais drabužiais, kuriuo šluoja grindinį, tačiau išlieka švarūs , net dienos pabaigoje.

Gal turite papasakoti dar kokių įdomybių?

Kiek man žinoma, Dubajus taip staigiai plečiasi, kad jame dirba 15 procentų visų pasaulio kranų. Be to, unikalus statinys žemės planetų salynas. Kiek mačiau paskutinį kartą, jis tikrai yra statomas , tačiau dar nebaigtas.                      

Be to, juk Dubajus turi pirmąjį pasaulyje povandeninį viešbutį, iš kurio atsiveria nuostabūs vaizdai. Kambariai beveik visi su nuostabiu vaizdu į povandeninį gyvenimą, milžiniški stiklai leidžia puikiai gėrėtis vaizdais.

Dubajuje kiekvienas gali rasti kažką mielo širdžiai, nuo paprastų iki itin prabangių statinių, paplūdimių, pramogų. Kiekvienas pasijaus apsuptas gėrio ir malonių šypsenų. Keliauk ir nelauk  !!!