Ir tikrai buvo miela stebėti, kai pirmųjų laidų abiturientai vartė metraščius, ieškojo savo nuotraukų, vartė išleistas knygas apie mokyklą, skaitė šventinį laikraštį „Savaip“, kalbino dabartinius mokinius, lankėsi mokinių darbų mugėse.

Lietuviškai mokyklai Užupyje šeštadienį sukako 70 metų. Ji įkurta 1944 m. baigiantis karui, surinkus vaikus iš viso Užupio, taip pat našlaičius. Mūsų mokyklos kelias nebuvo lengvas, bet tikrai labai prasmingas. Didžiausi išbandymai buvo, kai mokinių širdyse virpėjo nepriklausomybės siekis.

16 vidurinės mokyklos mokinys Vladas Šakalys buvo pogrindinės jaunimo organizacijos „Laisva Lietuva“ vadovas. Joje buvo daugiausiai mūsų mokyklos mokiniai. Jie platino antitarybinius lapelius, naikino sovietines vėliavas, kėlė Trispalvę. Už tokius „nusikaltimus“ 1961 m. V.Šakalys buvo nuteistas šešeriems metams kalėti, o septyni mokiniai negalėjo baigti mokyklos. Atėjus laikyti lietuvių kalbos brandos egzamino - rašyti rašinio – jie buvo išprašyti iš salės ir mokyklos nebaigė. Buvo nubausti mokyklos vadovai (direktorius Valentinas Sikorskis), klasės auklėtojas Algirdas Vitėnas neteko teisės moytojauti.

Labai smagu, kad į šventę atėjo buvę direktoriai: Valentinas Sikorskis, Algimantas Šventickas, Vladas Malcevičius, buvusio direktoriaus Algirdo Šuksterio sūnus Arvydas Šuksteris. Gimnazijos bendruomenę sveikino Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, LRV kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas, Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis, miesto gimnazijų ir kitų mokyklų vadovai.   

Iškilmingiausias jubiliejaus momentas buvo paminklinio senojo mokyklinio suolo, kaip mokyklos ir mokinio simbolio, atidarymas. Tai inicijavo ir pagamino senas mokyklos bičiulis, garsus skulptorius Tadas Gutauskas. Aidint būgnams jį atidengė Tadas Gutauskas ir Virginija Navickienė.
Lyjantis lietus nesutrukdė šventei įvykti. Skambant chorų dainai į dangų kilo šventiniai balionai, nešdami mūsų troškimus, svajones ir siekius.

Po šventės atidarymo visi drauge žiūrėjome spektaklį iš mokyklos istorijos „Prisiminimų tramvajus“ (pjesės autorė ir režisierė Laima Namajuškienė bei mokinė Brigita Lenkevičiūtė). Po spektaklio vyko „Žvaigždžių koncertas“. Žvaigždės buvo savos, labai mielos ir labai svarbios: koncertavo esami ir buvę mokiniai, tėvų atstovai – operos solistės Aušra Cicėnaitė, Justina Levanaitė, Dalia Rukšėnaitė, Nacionalinės Eurovizijos laimėtoja Vilija Matačiūnaitė, vokalistas Jurgis Baltrušaitis , grupė ŽAS, o koncertą apvainikavo jungtinis Vilniaus gimnazijų ir muzikos mokyklos choras. Gimnazijos svečiai, bendruomenės nariai šurmuliavo ir mokyklos metraščių parodoje bei gimnazistų surengtoje mugėje, kur galėjo pasivaišinti mokinių kepiniais, aukcione įsigyti mokytojo paveikslą, rašiklį ar akinius, mokinių pagamintus papuošalus, atsigerti šviežiai spaustų sulčių, nusifotografuoti. Linksmybės, bendraklasių, kolegų pokalbiai netilo iki vėlyvo vakaro, mat šventė tęsėsi aktų salėje bei vidiniame mokyklos kieme, kur buvo organizuoti šokių vakarai. Na, o tie, kurie nepanoro šokti, turėjo galimybę susitikti ir pabendrauti mokyklos kieme esančiame Menų inkubatoriuje, kurio vadovai yra mūsų seni geri partneriai. Šventės finale kartu su V. Kernagiu dainuojant „Mūsų dienos kaip šventė“, šventę vainikavo serpentininiai fejerverkai, padabinę ne tik mokinių galvas, bet ir medžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)