Palyginome atostogas užsienyje, įsigyjant pasiūlymus per agentūras, su atostogomis Lietuvos pajūryje. Pateiksime pasiūlymus, kaip susiplanuoti ekonomiškesnes atostogas patiems bei įvardinsime pagalbinius įrankius.

Lietuvos pajūryje – ne taip ir pigu

Paskaičiavome, kiek porai žmonių vieną vasaros savaitę kainuotų praleisti Palangoje. 3 žvaigždučių standartinis kambarys viešbutyje su dviviete lova ir pusryčiais kainuoja nuo 1300 Lt iki 2000 Lt. Pridėjus savaitės pramogas, maistą kavinėse/restoranuose bei degalų sąnaudas gauname apie 2438 Lt. Vadinasi, vieno žmogaus išlaidos siekia 1219 Lt (įskaičiuojamas ir atvykimas iš Vilniaus – 280 Lt ir vidutinės 60 Lt vieno žmogaus išlaidos maistui ir pramogoms per dieną).

Apsistoti Šventojoje, 3 žvaigždučių viešbutyje kainuoja nuo 1240 Lt („Ošupio takas“), Nidoje – nuo 1643 Lt (apartamentai „Kopos“).

Kaip matome, kainos nėra mažos, tačiau apsistoti galima ir nameliuose, kuriuose naktis liepos mėnesį kainuoja apie 50 litų. Tokiu atveju gauname 700 Lt už 7 naktis dviem asmenims, apie 280 Lt kurui, jei atvykstama iš Vilniaus, pramogos ir maitinimas dar apie 840 Lt. Reziumuojant atostogų kaina dviem asmenims siekia apie 1820 Lt. Pridėjus nenumatytus pirkinius bei pramogas, išlaidos gali pasiekti ar viršyti 2000 Lt. Belieka palyginti, ką už panašią sumą pavyktų nuveikti užsienyje.

Paprašėme kelių kelionių agentūrų atstovų pasidalinti patirtimi dėl atostogų planavimo.

„Klientai, kurie iš anksto planuoja atostogas ir nori ilsėtis jau pamėgtame ar rekomenduojamame viešbutyje, renkasi keliones iš anksto. Taip jie sutaupo, nes užsisakant per išankstinio pirkimo akcijas, kainos būna žemesnės. O laukti paskutinės minutės – rizikinga – gali negauti pageidaujamo viešbučio ar skrydžio datos, reikia pastoviai sekti kainas. Tokie pasiūlymai kartais atsiranda likus 2-3 dienoms iki kelionės, kas gali sukelti daug nepatogumu į jas susiruošti. Jei turite galimybę laukti paskutinės minutės – kartais galite ir gerokai išlošti“, – teigė UAB „Ekelionės“ atstovė Laura.

MB „Best Servis” atstovė Jolita teigė, kad Lietuvos gyventojai nebijo rinktis prabangesnių viešbučių: „Turizmo rinka labai sparčiai kinta, tad kartu su metais kinta ir keliautojų įpročiai. Seniau būdavo daugiau paskutinės minutės pasiūlymų, daugiau buvo ir žmonių, kurie juos rinkosi. Dabar Lietuvos keliautojai labiau išpruso, renkasi aukštesnės kategorijos viešbučius ir keliones pradėjo dažnai planuotis iš anksto. Perkant anksčiau yra žymiai platesnė viešbučių pasiūla, geras kainos bei kokybės santykis, nes daugelis viešbučių duoda puikias kainas“,

Patikrinome, ar šios kalbos nėra laužtos iš piršto ir ką šiuo metu agentūros siūlo savo klientams.

Skrydis ir nakvynė 3 žvaigždučių viešbutyje dviem žmonėms (7 n.): Turkija – 1608,26 Lt, Bulgarija – 1918, 66 Lt, Malta – 2428,00 Lt, Ispanija – 3121,46 Lt. (pasiūlymą sudaro pilna skrydžių kaina dviem žmonėms iš Kauno arba Vilniaus, 7 n. 3* viešbutyje standartiniame dviviečiame kambaryje su pusryčiais)

Taigi, atostogas pasirinkus Turkijoje, kaina vienam žmogui tesiekia 800 Lt neskaičiuojant papildomų išlaidų. Apie atostogas svarstant anksčiau, kelionių pasiūlymų galima aptikti iki 60 proc. mažesne kaina. Tai pakankamai svarus argumentas atostogas pradėti planuoti gerokai iš anksto.

Žinoma, tiems, kuriems variantas „tik su pusryčiais“ neatrodo itin patrauklus ir norisi, kad būtų „viskas įskaičiuota“, rinktis taip pat yra iš ko. Kelionę į Antaliją liepos mėnesį 2 asmenims galima rasti už 3626 Lt (1813 Lt žmogui).

Tokiu pačiu laiku 7 n. Apsistojus Bulgarijos Saulėtosios pakrantės 4 žvaigždučių viešbutyje, tai kainuos 2914 Lt (1457 Lt žmogui) (apsistojant 7 n. 4 žvaigždučių viešbutyje su pilnu maitinimu).

Savarankiškai planuojama kelionė

Kai kuriems žmonėms kelionės planavimas yra vienas įdomiausių kelionės potyrių, tad pabandėme apskaičiuoti, kiek kainuotų tokia kelionė.

Pirmas taškas – Maljorka. Išvyką liepos mėnesį savaitei „sukombinavome“ už 1097 Lt (skrydis ir nakvynė). Kaip mes tai padarėme? Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus galima rinktis per pigių skrydžių operatorius „Ryanair“ ar „Wizzair“ (bilietų kaina vienam žmogui pirmyn - atgal kainuoja 787 Lt).

Nakvynės vietą išsirenkame puslapyje airbnb.com pas vietinius žmones, tarkim, Maljorkoje 7 nakvynės 2 žmonėms prie kelionės išlaidų prideda 620 Lt. Papildomos sąnaudos yra maitinimas, tačiau apsipirkti galima vietiniuose prekybos centruose, turgeliuose ar nueiti pavalgyti vietinių gėrybių į kavinę. Skamba visai neblogai, ar ne?

Paieškokime dar. Graikijos Korfu sala garsėja savo žalia gamta ir maloniais žmonėmis. Netiesioginius skrydžius į ją surasti padeda programa „Azuon“. Skrydžiai iš Vilniaus pirmyn-atgal siūlomi už 622 Lt žmogui. Pasitelkiame jau naudotą airbnb.com ir nakvynę jaukiame kambaryje su dvigule lova 7 naktims randame už 570 Lt. Taigia atostogos vienam žmogui be maitinimo ir suvenyrų šioje Graikijos saloje gali atsieiti apie 907 Lt.

Norite dar labiau sutaupyti ir nemokėti už nakvynę? Užsukę į couchsurfig.org visada rasite daugybę žmonių, galinčių suteikti jums nakvynės vietą už „ačiū“.

Kelionių planavimo įrankiai

Pateikiame keletą priemonių, kurios gerokai palengvina kelionių po margąjį pasaulį planavimą.

„In your pocket“ (inyourpocket.com). Puiki nemokamai parsisiunčiamų gidų (PDF) svetainė, kurioje galima rasti esminius patarimus apie daugumą Europos miestų. Kruopščiai sudarytos apžvalgos pradedant nuo lankytinų vietų, restoranų ar muziejų iki miesto transporto sistemų, vietinių papročių ar įdomių faktų. Itin patogu vartyti išmaniuose įrenginiuose ar atsispausdinus.

Neradote norimos vietos? Pasinaudokite wikitravel.org. Gal ne tiek vaizdžios, tačiau informacijos čia apstu apie įvairiausius pasaulio kampelius.

Jau žinote savo kelionės tikslą, o gal norite išnagrinėti kiek kainuotų skrydžiai į skirtingas vietas tuo pačiu laikotarpiu? Tuomet jūsų geriausiu draugu siūlosi tapti kompiuterinė programa „Azuon“. Įsijungiate, nustatote maršruto pradžią ir pabaigą (tarkim Lietuvą ir Prancūziją) ir pasirenkate patogiausią laikotarpį, kiek ketinate užtrukti ir spaudžiate ieškoti. Taip pat lengvai apskaičiuojami ir netiesioginiai skrydžiai. Nemokama programos versija padeda suprasti kainų ribas vienu ar kitu laikotarpiu, tačiau įsigiję abonentą (60 Lt metams) sužinosite konkrečius oro uostus, skrydžių operatorius, laikus ir t.t.

Kai jau turite išsirinkę savo kelionės tikslą (-us), bilietus pirkti galite tiesiogiai iš pigių skrydžių operatorių. „Ryanair“ ir „Wizzair“ priima mokėjimus paprastomis banko kortelėmis arba banko pavedimais.

Viešbučius ir hostelius lengvai rasite pasinaudoję booking.com. Svetainė turi ir lietuvišką sąsają, reitingavimo sistemą ir priima mokėjimus kreditinėmis kortelėmis ar „Paypal“ sistema.

Naudokitės „AirBnb“, jei apsistoti pas vietinius gyventojus jums skamba kur kas patraukliau nei viešbutis. Už priimtiną kainą gausite ir patogumus ir galėsite iš šeimininkų sužinoti vietinės kultūros paslaptis. Daugelis keliaujančių palieka išsamius atsiliepimus apie šeimininkus, taigi išsirinkti tikrai lengva. Apsistoti galima dieną, savaites, mėnesius ar dar daugiau. Apmokėjimui tinkamos kredito, specializuotos debeto kortelės arba „Paypal“ sistema.

Norite dar labiau sumažinti savo kelionės išlaidas, apsistojimui neišleisdami nė cento? Naudokitės „Couchsurfing“. Čia žmonės siūlo bei ieško nemokamų nakvynių, taip pat dalijasi įvykiais, kurie vyksta jų mieste ar kelionės tikslo vietoje. Pragmatiškumas čia iškeičiamas į kultūrinę ir socialinę patirtį, kuria abipusiškai dalijasi tiek keliaujantys, tiek juos priimantys. Abejojate nemokamos paslaugos patikimumu? Pažiūrėkime, ką sako viena lietuvaitė, ne kartą keliavusi šiuo būdu.

„Patikimumą dažnai galima įvertinti iš kiekvieno žmogaus profilio - kiek jis sąžiningai užpildytas, kokie žmogaus pomėgiai, kokie kitų keliautojų atsiliepimai ir pan. Su melagingu atveju, tpfu tpfu tpfu, nėra tekę susidurti. Bet džiugesnių patirčių, manyčiau, yra daug daugiau ir didžioji dauguma yra draugiški ir atviri, norintys vienaip ar kitaip padėti (buvo atvejis, kuomet vienas couchsurfer'is negalėjo priimti, tačiau padėjo susiorganizuoti mašiną) <...> Tų istorijų galybės ir apie kiekvieną „couchsurfer'į“ net po kelias būtų galima pripasakoti. Šviežiausi prisiminimai - iš vasaros kelionės į Siciliją, kuomet kopėme su mūsų „host'u“ (žmogumi, priėmusiu į savo namus - DELFI) Davidu į Etną, net ne visiems vietiniams žinomais takais. Lavos, deja, per debesis nesimatė, tačiau užklupo lietus su griaustiniu ir neįprasčiausia buvo pojūtis suvokti, jog esi debesyje ir žaibai su griaustiniu yra tame pačiame lygmenyje kaip ir tu“, - pasakoja viena iš „Couchsurfing“ paslaugomis besinaudojančių merginų.

Pabaigai - kelios idėjos savaitgaliui

Tarkim dviese pasirenkame kelionę į Druskininkus vasario 7-9 d. Apsistojame dvi naktis viename iš viešbučių už 283 Lt, o kurui (iš Vilniaus pirmyn ir atgal) išleidžiame 80 Lt. Nueiname į vandens parką, kas papildomai abiem kainuoja 134 Lt (3 val. seansas su pirtimis), kavinės/restoranai - dar apie 200 Lt. Šiuo atveju savaitgaliui Lietuvos kurorte išleidžiame 697 Lt.

Jei vietoje to skristume į Paryžių? Bilietai skrendant iš Vilniaus vasario 07-10 d. su „Wizzair“ – 300 Lt, per „Airbnb“ surastas kambarys – 371 Lt. Iš viso – 671 Lt. O jeigu Oslas? Bilietai ta pačia data iš Vilniaus, skrendant su „Ryanair“ – 125 Lt, „Airbnb“ kambarys – 380 L t. Iš viso – 505 Lt dviem žmonėms.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su programa „Talentų Karta“.

Talentų Karta - tai organizacija, kuri jauniems žmonėms padeda aptikti savo stipriąsias puses ir karjeros kryptį, o verslui rasti žmones, kurie nori ir gali dirbti.

Jaunimui - tai kaip svajonių universitetas, kuriame daug savęs patyriminio pažinimo, o verslui – kaip patobulinta įdarbinimo agentūra, padedanti surasti labiausiai motyvuotus ir gebančius dirbti darbuotojus.

DELFI Piliečio reportažai – tai viena iš 6 mėnesių programos dalių. Jos metu Talentų Kartos dalyviai gvildeno šalies aktualijas ir, atradę savyje žurnalisto gyslelę, rengė straipsnius bei reportažus skaitytojams.