Dešimtmečius nekintanti ta pati vešlių geltonų plaukų šukuosena, kiek melancholiškas žvilgsnis, kruopščiai nugludintas ledinės blondinės įvaizdis – tokią C. Deneuve pasaulis pažįsta jau daugiau nei pusę amžiaus.

Na taip, gal ji jau nebe ta laiba ir trapi Ženevjeva, liejusi išsikyrimo ašaras mylimajam Gi paliekant lietaus merkiamą Šerbūrą filme „Šerbūro lietsargiai“ („Les parapluies de Cherbourg, 1964), tačiau faktas, kad ši aktorė šiemet šventė savo 70 –metį, vis tiek skamba kiek fantastiškai. Nes kito tokio žavesio, šarmo ir moteriškumo įsikūnijimo, kokia yra C. Deneuve, reikėtų labai gerai paieškoti.

Filmas „Ji jau pakeliui“ buvo kuriamas specialiai C. Deneuve – jai, su ja ir apie ją. Ji yra šio filmo centras, ašis, pagrindinis elementas ir prasmė. Ši trečioji režisierės Emmanuelle‘ės Bercot juosta dalyvavo Berlyno kino festivalio konkursinėje programoje.

Filmo „Ji jau pakeliui“ pagrindinė veikėja Beti gyvena ramų ir gana laimingą gyvenimą. Beti priklauso restoranas mažame miestelyje ir 1969 m. „Mis Bretanės“ titulas. Vieną dieną jai viskas atsibosta, tad spontaniškai sėda į automobilį ir važiuoja pirma pasitaikiusia kryptimi. Beti neturi konkretaus tikslo – jai svarbu tik kuriam laikui pabėgti nuo rutinos. Vėliau moteris desperatiškai ieško cigarečių, o po dukros skambučio jos pakeleiviu tampa vienuolikmetis anūkas Šarlis.

Filmą „Ji jau pakeliui“ galima laikyti praktiškai tradiciniu kelio filmu – kai kelionė personažams padeda pažinti vieniems kitus, ir ypač – pačius save, atrasti tai, apie ką prieš išvykdami nė negalvojo. Tradicinės kelio filmo schemos laikymasis daro „Ji jau pakeliui“ panašią į prancūzų juostą „Tėtis“ („Papa“, 2005), australų „Japoniška istorija“ („Japanese Story“, 2003), vokiečių „Beldžiant į dangaus vartus“ („Knockin‘ on Heaven‘s Door“,1997) ir kitus filmus, kur svarbiausia – ne kelionės tikslas, o pati kelionė.

C. Deneuve filmografijoje Beti greičiausiai netaps svarbiausiu vaidmeniu, bet ji vis tiek puikiai įkūnija šį personažą. Labiausiai C. Deneuve žavi tuo, kad nebijo imtis komiškų vaidmenų. O jos Beti – būtent tokia: truputį komiška, truputį pavargusi, truputį išdykėliška – tačiau šie bruožai jai vis tiek tinka. Kita vertus, Beti – tai C. Deneuve, kaip tobulos moters, kurią, dažnas svajoja turėti kaip mamą, dukrą, seserį ar mylimąją, įprasminimas.

Be to, kad, kaip minėta, filmas „Ji jau pakeliui“ yra atvira ir akivaizdi odė C. Deneuve, ši juosta – tai ir labai pozityvus pasakojimas apie gyvenimą, bėgantį laiką, apie brandų grožį ir seksualumą, ir apie tai, kad pasiekus tam tikrą amžių gyvenimas nesustoja.

„Gyvenimas tęsiasi!“ - toks galėtų būti viso filmo šūkis. Ateina laikas, kai jau galima trumpam atsikvėpti nuo įtampos, darbų bei rutinos ir tiesiog niekur neskubant atsipalaiduoti, leistis nešamam srovės ir mėgautis šalia esančių brangių žmonių buvimu. Arba ryžtis avantiūrai. Nes niekas nėra per senas mylėti.

SEANSAI

Lapkričio 13 d., trečiadienis, 21.00 val., „Forum Cinemas Vingis“, Vilnius
Lapkričio 14 d., ketvirtadienis, 18.00 val., „Forum Cinemas“, Klaipėda
Lapkričio 17 d., sekmadienis, 13.00 val., „Forum Cinemas Vingis“, Vilnius
Lapkričio 21 d., ketvirtadienis, 18.30 val., „Forum Cinemas“, Kaunas