Paskambinęs vyriškis patikino, kad paminklas dingo tiesiog pernakt. Jis sakė girdėjęs, kad Liudo Giros paminklą planuojama demontuoti, tačiau nustebo, kodėl tai buvo padaryta tamsiu paros metu.

DELFI apie tai pasiteiravo Vilniaus savivaldybės. Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė teigė, kad skulptūra bus perkelta į kitą Vilniaus vietą. „Švietimo ministerijos prašymu nuspręsta nukelti skulptūrą ir perkelti laikinam saugojimui. Planuojama, kad, nusprendus kur perkelti skulptūra, ji vėl bus pastatyta mieste“, - teigė ji. Apie tai, kada skulptūra buvo demontuota, užsiminta nebuvo.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai nurodė, kad paminklas buvo demontuotas dėl kai kurių gyventojų išreikšto noro.

„Buvusių politinių kalinių, tremtinių, Laisvės kovotojų dalyvių bei Sąjūdžio atstovai ne vieną kartą kreipėsi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Švietimo ir mokslo ministeriją ir kitas valstybines institucijas dėl Liudo Giros paminklo, stovinčio skvere priešais Švietimo ir mokslo ministerijos pastatą, perkėlimo arba demontavimo, - paaiškino Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė. - Kadangi paminklas yra Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybė, Švietimo ir mokslo ministerija 2011 m. pabaigoje kreipėsi į Vilniaus merą prašydama apsvarstyti minėto paminklo klausimą. Istoriškai L. Gira nėra susijęs su Švietimo ir mokslo ministerija, prie kurios stovi jam skirtas paminklas, antra vertus, jo veikla vertinama prieštaringai“.

Pasak N. Barauskienės, paminklas bus perkeltasį L.Giros gatvę.

Liudo Giros paminklo kūrėjai - skulptorius V. Palys, architektai R. Palytė ir S. Šeškevičius.

DELFI primena, kad Liudas Gira buvo lietuvių poetas, dramaturgas, kritikas, publicistas, kultūros veikėjas. Rašytojas vertinamas prieštaringai – 1940 m. jis buvo paskirtas TSRS okupuotos Lietuvos Liaudies seimo atstovu ir kaip įgaliotosios delegacijos narys dalyvavo sesijoje Lietuvą priimant į TSRS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)