Jame dalyvavo daugiau kaip 40 Lietuvos darbo inspektorių, prokurorų, policijos pareigūnų, nevyriausybinių organizacijų atstovų ir kitų institucijų, tiesiogiai susiduriančių su išnaudojimo darbe problema, darbuotojų. Renginį vedė ir ilgamete patirtimi dalijosi svečiai iš Gento, Belgijos.

„Darbinio išnaudojimo tematika mūsų šaliai yra tikrai aktuali – esame aukų kilmės šalis, tačiau  matome  aiškius ir Lietuvoje egzistuojančios darbinės vergovės požymius. Šiandien gal labai drąsiai skamba kvietimas bendradarbiauti darbo inspektorius ir pareigūnus kovos prieš prekybą žmonėmis lauke, bet neabejotinai tai perspektyvus ir grėsmę išnaudotojams  keliantis klausimas,“ – pasakojo viena renginio organizatorių, „Lietuvos Carito“ projekto „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė.

Renginį įžanginiu žodžiu pradėjo Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Vilius Mačiulaitis. Trumpai pristatęs prekybos žmonėmis problematiką Lietuvoje, jis pripažino, kad išnaudojimas darbui – vienas sunkiausiai išaiškinamų nusikaltimų: aukos dažnai pačios negeba jo identifikuoti, į užsienį išvyksta savo noru. Vis dėlto inspektorius pabrėžė, kad aukos sutikimas netrukdo pripažinti darbinio išnaudojimo fakto. Nors Lietuvos teisinė sistema turi nemažai patirties prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui bylų ištyrime, darbinio išnaudojimo srityje jos labai stinga, todėl V. Mačiulaitis išsakė nuoširdžią padėką „Lietuvos Caritui“, suorganizavusiam renginį, padėsiantį gilinti Lietuvos pareigūnų žinias.

Su prekybos žmonėmis darbiniam išnaudojimui teisiniais aspektais susipažinti dalyviams padėjo Dannis Meirsschautas – prokuroras, besispecializuojantis socialiniais ir darbo klausimais. Jis trumpai nupasakojo Belgijos teismų sistemos sandarą ir veikimo principus, pristatė prekybos žmonėmis problematiką Belgijoje, kur apie šį nusikaltimą garsiai kalbėti paskatino praėjusio amžiaus pabaigoje išleistos kelios itin atviros knygos. Prokuroras aiškiai įvardijo Belgijoje galiojančias prekybos žmonėmis teisines apibrėžtis, galimas bausmes, galimas sunkinančias aplinkybes. Anot D. Meirsschauto, 2011 metais Belgijoje darbinio išnaudojimo bylų išaiškinta beveik tiek pat, kiek ir prostitucijos – tai rodo stipriai augantį problemos mastą. Visgi prokuroras džiaugėsi, kad, bendradarbiaujant su keletu nevyriausybinių organizacijų, aukoms dažnai pavyksta padėti ir po bylos baigties: suteikiama pastogė, išduodami leidimai legaliai dirbti šalyje.

Renginio žiūrovai
Ilgus metus Belgijos darbo inspekcijoje dirbęs, o šiuo metu Gento darbo inspekcijai vadovaujantis Peteris Van Hauwermeirenas savo kalbą taip pat pradėjo savo atstovaujamos institucijos pristatymu ir jos atsakomybių apibrėžimu, taip pat statistinių duomenų, iliustruojančių darbinio išnaudojimo bylų augimo mastą Belgijoje, apibendrinimu. Inspektorius itin pabrėžė tarpžinybinio bendradarbiavimo svarbą, siekiant išaiškinti nusikaltimus: nuolatinis ryšys tarp darbo  inspektorių, prokurorų ir policijos padeda problemą įvertinti įvairiais aspektais ir priimti nešališką sprendimą. P. Van Hauwermeirenas atskleidė, kad, nors Belgijoje esama patvirtinto sąrašo, kokie indikatoriai liudija esant darbinį išnaudojimą, dažnai svarbiausia yra vadovautis bendruoju suvokimu ir itin atidžiai įvertinti pagrindinį rūpimą faktorių – darbdavio požiūrį į darbuotoją.

Po pertraukėlės dalyviai buvo supažindinti su dviem konkrečiais nagrinėtais darbinio išnaudojimo atvejais: vienu itin stambaus masto, vykusio tarptautinėje firmoje, ir kitu – Gento apylinkėse organizuotu darbininkų iš Bulgarijos išnaudojimu. Abiem atvejais bylos pasiekė teismą, organizatoriai nubausti realiom laisvės atėmimo bausmėmis, firmų veikla sustabdyta. Seminaro organizatorius ir vedėjus džiugino dalyvių aktyvumas: įvairių institucijų atstovai noriai klausinėjo apie konkrečius Belgijos kriminalinių tyrimų aspektus, bylų eigą, smulkias atvejų detales (bylų nagrinėjimo trukmę, kompensacijų dydį ir pan.), todėl renginys baigėsi itin aktyvia ir vertinga diskusija.

Seminaras vyko įgyvendinant Europos Komisijos programos „Prevencija ir kova prieš nusikaltimus“ remiamą projektą „Labour Trafficking – Fine Tune Responses“. Pagrindinis šio projekto tikslas – stiprinti atsakingų institucijų partnerystę ir tirti naujas prekybos žmonėmis apraiškas.

„Caritas“ Lietuvoje – Romos katalikų bažnyčios „Caritas“ organizacijų tinklas, siekiantis socialinio teisingumo visuomenėje bei teikiantis įvairią socialinę pagalbą Lietuvoje. Praėjusiais metais pagalba buvo suteikta 335 tūkstančių Lietuvos gyventojų. Nuo 1989 metų atkūrusi savo veiklą, organizacija vienija 300 profesionalių darbuotojų ir apie 2500 savanorių visoje šalyje ir yra didžiausias Lietuvos valstybės socialinės pagalbos partneris.