Taisyklės yra taisyklės, ir pirmosios vietos laimėtojo taurė pelnytai buvo įteikta Molėtų rajono savivaldybės komandai, sudarytai iš būtent šiame rajone dirbančių greitosios medicinos pagalbos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir policijos atstovų.

Čempionato sumanytojai – Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties komanda – šį kartą nepatvirtino taisyklės, kad organizatoriai patys ir laimi pagrindinį prizą, ir pasitenkino antrąja vieta. Garbinga trečioji vieta atiteko Ignalinos rajono komandai.

Iš viso pirmajame Aukštaitijos pagalbos tarnybų čempionate dalyvavo šešiolika komandų. Savo komandas į čempionatą delegavo Panevėžio miesto ir rajono savivaldybių gelbėjimo tarnybos, Pasvalio, Biržų, Rokiškio ir Kupiškio rajonai, Zarasų, Anykščių, Utenos, Ignalinos ir Molėtų savivaldybės. Trys svečių komandos iš užsienio atvyko ne pilnos sudėties: iš privalančių dalyvauti greitosios medicinos pagalbos, policijos ir ugniagesių, į čempionatą atvyko tik užsieniečiai paramedikai, todėl buvo suformuotos jungtinės tarptautinės komandos. Savo atstovus į čempionatą Lietuvoje atsiuntė šalys, su kuriomis Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotį sieja glaudūs partnerystės ryšiai. Tai – Estija, Lenkija ir Ukraina.

Puikius rezultatus čempionate parodė Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono komanda. Panevėžio įgulos kariai, Lietuvos Šaulių Sąjunga, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-oji rinktinė prie čempionato prisijungė siekdama pažymėti gražią bendrą šventę – okupacinės kariuomenės išvedimo iš Lietuvos dvidešimtmetį.

Čempionato metu erdvi „Cido“ arena, dar menanti pergalingus Lietuvos krepšininkų metimus, buvo padalyta pusiau. Viena dalis buvo skirta pirmajai čempionato užduočiai: pasirengimui gelbėjimo operacijai. Užduoties vykdymo metu komandos iš taško A į tašką B turėjo pernešti darbui tariamo incidento vietoje skirtą gelbėjimo įrangą, įveikiant sudėtingą kliūčių ruožą. Užduoties metu buvo patikrintas komandų fizinis pasirengimas, komandų rezultatai buvo vertinami sekundžių tikslumu, o laimėjusia pripažinta komanda, įveikusi greičio ruožą per trumpiausią laiką. Geriausiai kliūčių ir greičio ruože pasirodė Panevėžio įgulos karių komanda.

Kita arenos dalis buvo skirta trijų pagalbos tarnybų įgūdžiams vykdant gelbėjimo darbus autoįvykio vietoje patikrinti. Užduoties metu komandų nariai turėjo atlikti gelbėjimo operaciją imituoto autoįvykio vietoje: išvaduoti avariją patyrusio automobilio prispaustus žmones, suteikti jiems pirmąją pagalbą. Užduotis buvo laikoma baigta, nukentėjusįjį įkėlus į greitosios medicinos pagalbos automobilį.

Šioje rungtyje, be čempionato nugalėtojų, puikiai pasirodė paramedikai iš Kauno, Panevėžio rajono, Rokiškio rajono komandos. Be to, komandų kapitonų paskirti atstovai dalyvavo ir teorinių žinių patikrinime. Geriausias teorines žinias pademonstravo Biržų ir Utenos rajonų atstovai. Vyriausieji užduočių teisėjai – Lietuvos paramedikų asociacijos prezidentas Rytis Malašauskas, Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Vaidas Katuškevičius.

Čempionato metu žiūrovai turėjo galimybę aplankyti „Cido“ arenos vestibiulyje vykusią ekspoziciją, kurioje pagalbos tarnybos demonstravo ką turi geriausia: buvo galima pasėdėti Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato prevenciniame automobilyje, pasivaikščioti Vilniaus apskrities policijos mobilioje vadavietėje. Panevėžio apskrities priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba drąsiausius pakėlė į dangų alkūniniu keltuvu, kuris turi galimybę pakelti gelbėtojus į 44 metrų aukštį, medicinos atstovai demonstravo naujausią medicininę įrangtą. Taip pat buvo žymimi telefonai, teikiama teisinė informacija, mokoma teikti pirmąją pagalbą.

Daug gerų emocijų sukėlusį ir naudingų įgūdžių padėjusį įgyti čempionatą organizavo VšĮ „Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotis“, Panevėžio apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgų Karaliaus Mindaugo motorizuotasis pėstininkų batalionas, Lietuvos Šaulių Sąjunga, Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-oji rinktinė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)