„Išties nustebau. Šiemet panorau papoilsiauti Palangoje, tačiau atvirai galiu pasakyti – nepailsėjau, priešingai, tik pavargau. Ar kas nors pastebi, jog didžiausiame šalies kurorte daugiau „negalima“ nei „galima“, – atvirai apie savo susidarytą įspūdį apie Palangą kalbėjo poilsiautoja.

Vasaros metu, ne paslaptis, į Palangą traukia gausybė poilsiautojų, pamėgtą kurortą dažnas lanko kasmet – čia jau turi įprastas vietas praleisti ilgesniam laikui, žino, ko pageidaus iš kurorto, kad atostogos praeitų turiningai.

Akylesni turistai įvairius pokyčius pastebi – ir teigiamus, ir nelabai. Pavyzdžiui, džiaugiasi kartu su palangiškiais, jog atsiranda vis naujų erdvių, pritaikytų ir mažiems, ir dideliems, kyla nauji objektai. Atsirado ir naujų aikštelių automobiliams statyti, tiesa, tik vadinamajame Rytų kvartale.

„Keista, jog į automobilių aikštelių trūkumą atsižvelgiama tik vienoje miesto dalyje. Ten, kur jau daugelį metų apsistojame su šeima – Vanagupės gatvėje, pamatėme, jog vietų automobiliams kaip tik gerokai sumažėjo. Pastatytas parkomatas aikštelėje, kur automobiliai niekam netrukdydavo, o netolimoje gatvėje ir stovėti draudžiantys ženklai. Buvau girdėjusi iš vietinių palangiškių apie šią problemą, net neįsivaizdavau, kad jie patys nebeturi, kur pasistatyti automobilių“, – pastebėjimus išsakė moteris.

Pasak jos, parkomatų gausa kurorte pastebima iškart, kai trumpam sustoti ieškoma vietos. „Mano manymu, pirmiausia, į ką turi atsižvelgti Palangos valdžia, tai – vietų plėtimas. Suprantama, jog Palanga – žaliasis kurortas, ji turi skendėti žalumoje, bet vasaros metu ji ima skendėti automobiliuose. Norėdami pasistatyti savo transporto priemonę žmonės grūda jas bet kur. Gi ne visi tokie turtingi vieši kurorte. O gal tik tokie čia laukiami, nes jei neturi pinigų kiekvienam stabtelėjimui, tai tavęs čia visai nereikia? Ar sutiktų su tuo Palangos verslininkai?“, – retoriškai klausė pašnekovė.

Įvažiuoti, kaip išsakė poilsiautoja, taip pat nelabai kur galima, tad norint aplankyti pamėgtą Birutės parką geriau pasiekti kita transporto priemone – galbūt dvirate. „Nors Vytauto gatve link parko dviračiu važiuoti nėra itin saugu. Automobiliai zuja pirmyn atgal, tikėdamiesi patys greičiau pravažiuoti, taip nelabai bekreipdami dėmesio į važiuojančius dviračiai. O šaligatviais važiuojant tenka bartis su pėsčiaisiais. Itin patogus dviračių takas nutiestas link Šventosios, bet juk viena ir ta pačia kryptimi visuomet nevažinėsi“, – nusišypsojo poilsiautoja.

Tiesa, draudimų Palangoje esama ir kitokių – negalima paplūdimyje vedžiotis šunų, negalima rūkyti. „O tai kur galima? – klausė moteris. – Prieš ką nors uždraudžiant, pirmiausia reikia pasirūpinti leistinomis vietomis. Visokių poilsiautojų esama – ne tik be šunų ir nerūkančių. Man atrodo, kad paplūdimio tikrai pakaktų visiems“.

DELFI susisiekus su Palangos turizmo ir informacijos centru, jo darbuotojai sakė, kad užsukantys poilsiautojai dėl vietų automobiliams nesiskundžia. Tiesa, pasak jų, stovėjimo vietos iš tiesų apmokestintos, tačiau taip yra pačiame miesto centre.

Darbuotojų teigimu, patiems palangiškiams bėdų dėl laisvų stovėjimo vietų kyla, kai šias daugiabučių kiemuose savo transporto priemonėmis užima į kurortą atvykę turistai.