Berlynas laukia šio vizito, bet ne taip, kaip 2008 m., kai Europa kliedėjo „Obamanija“ ir daug mažiau, nei prieš 50 metų laukė atvykstant Johno F. Kennedy. Nori nenori, B. Obama yra lyginamas su tuo, kurio vizitas į ką tik siena aptvertą Vakarų Berlyną 1963-iaisiais buvo vokiečiams itin svarbus palaikymas Šaltojo karo metu.

B.Obama tokiu populiarumu pasigirti negali. Jam priekaištų turi ir taikos aktyvistai, kurie surengs kelias nedideles demonstracijas. Vokiečiams taip pat nepatiko pasklidusi informacija apie tai, kaip amerikiečių tarnybos žvalgosi vokiečių kompiuteriuose ir renka asmeninius duomenis. Šis šnipinėjimo skandalas net turi savo pavadinimą – United stasi of Amerika (Stasi – Rytų Vokietijos saugumo tarnyba).

Tiesiai iš oro uosto šarvuotų mašinų kortežas nuveš prezidentą su žmona į „Ritz Carlton“ viešbutį Potsdamo aikštėje, kur jis apsistos 11 aukšte esančiuose prezidentiniuose apartamentuose.

Oficialus B.Obamos vizitas prasidės trečiadienį Vokietijos prezidento Joachimo Gaucko pasveikinimu Belevju pilyje. Po to savo kabinete jo lauks Angela Merkel, kur šalia kitų rimtų klausimų bus sprendžiami ir JAV bei Europos laisvos prekybos reikalai.

Kaip ir J.F.Kennedy, B.Obama kreipsis į žmones prie Brandenburgo vartų. Tik, priešingai nei prieš 50 metų, jo paklausyti galės ne šimtai tūkstančių norinčių, bet keli tūkstančiai kviestinių, prieš tai saugumo nuoširdžiai patikrintų svečių. Dar svarbesni žmonės kviečiami į bendrą vakarienę Šarlotenburgo pilyje, po kurios prezidentas skris atgal į JAV.

Jau Rusijos prezidentui, Izraelio ir Kinijos vadovams taikomas aukščiausias saugumo lygis, vadinamas 1. Tačiau vieninteliam Amerikos prezidentui galioja 1++ lygis. Jo šarvuotas automobilis kartu atskrenda iš JAV. Kaip ir maisto produktai bei daugybė saugumo darbuotojų, kuriems talkins Vokietijos policija ir saugumas.

Berlyniečiai ir turistai piktinasi ir dėl to, kad šiuo metu užtverta pusė miesto. Centre gyvenantys jau visą savaitę negali namo grįžti automobiliu ir privalo nuolat nešiotis asmens dokumentą. Prie Brandenburgo vartų jau visą savaitę negali prasibrauti joks turistas, uždarytas eismas automobiliams, dviratininkams ir viešajam transportui, Šprė upe neplaukia turistiniai laivai.

O prezidentui rytoj sakant kalbą, negali būti atvertas joks netoliese esančio pastato langas. Viešbutyje, kur apsistos prezidentas, saugumo darbuotojų turbūt bus daugiau nei svečių. Potsdamo aikštė kelioms dienoms taip pat taps uždara turistams ir vairuotojams, kaip ir dar daug gatvių, kuriomis važiuos JAV vadovas.

Sakydamas kalbą pusei milijono Vakarų Berlyno gyventojų, J.F.Kennedy papirko minią viena fraze – „Ich bin ein Berliner“ (liet. aš esu berlynietis). Kokia fraze bandys sužavėti vokiečius B.Obama? Pamatysim.