Skuodo vaikų lopšelio darželio vaikučiai, padedami auklėtojos G. Jakštienės, meninio ugdymo pedagogės Daivos Mockienės, darželio kieme kiekvienais metais iškelia inkilėlius. Šiemet inkilėlių kėlimas sutapo su Pasauline Žemės diena - pavasario lygiadieniu, kai dienos bei nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose.

Tą dieną Skuodo vaikų lopšelio darželio vaikai ir auklėtojos nusprendė pasitikti miške, kad pratęstų iniciatyvas, skirtas „40 paukščių dienai“ bei prof. T. Ivanausko atminimui ir Paukščių dienos 90-mečiui paminėti „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“.

Šiai idėjai – inkilėlius Pasaulinę Žemės dieną iškelti ir miške - sparnus suteikė Skuodo lopšelio darželio direktorė Janina Vencevičienė bei Kretingos urėdijos Skuodo girininkijos girininko pavaduotojas, miškininkas Simonas Popovas, todėl, nieko nelaukę, sėdome į darželio autobusiuką, vairuojamą dėdės Stepono ir pasukome į Pakalniškių pušyną.

„Kaip gera pabūti gamtoje“, - ištarė Iveta, kai išlipę iš autobusiuko pažvelgėme į aukštas pušų viršūnes ir kankorėžiais nubarstytus takus. Sniegas miško aikštelėje priminė, kad žiema dar neišvaryta, todėl, kad nesušaltume, visi ėmėmės darbo- iš automobilių iškėlėme inkilus, padedami miškininko, iš akmenų sukrovėme laužavietę, prisirinkome sausų šakų ir miško aikštelė pakvipo dūmais.

Miškininkas Simonas sukosi savo valdose kaip vijurkas - net nepastebėjome, iš kur atsirado 3 ilgos kartys. Jis paaiškino vaikams, kaip elgtis miške, parodė, kaip kartimis kabinti inkilus, kaip orientuotis miške, kad nepasiklystume.

Nešini inkilais, patraukėme paukščių ir žvėrių takais. Eidami stebėjome įvairių žvėrelių pėdas, šernų išraustas samanas, apkabinome savo mažomis rankelėmis pačią seniausią trijų kamienų eglę, o miškininkas ne tik pasakojo, bet ir inkilus vis kėlė ir kėlė į medžius, mes vos spėjome gaudyti jo žodžius...Net nepajutome, kaip sukėlėme 15 atsivežtų inkilų, kuriuos padarė visų darželio grupių vaikučių tėveliai. Ačiū jiems ir auklėtojoms už pagalbą.

Laimingi ir sušilę sugrįžome į miško aikštelę, kur mūsų laukė laužas, karšta arbata, priešpiečiai ir...dovanos, kurias vaikams iš anksto buvo paruošęs miškininkas Simonas. Ženkliukai „Miško bičiuliukas“, gausios vaišės, pradžiugino vaikus, o 2013 metų sieninius kalendorius, kompaktinį diską su paukščių ir žvėrelių balsais, G.Isoko poemą „Kai žemė skrieja dangaus ratu“, knygutes „Ar pažįsti paukščius?“, plakatus „Lietuvos miškų paukščiai“,“Lietuvos miškų medžiai“, „Lietuvos miškų žvėrys“ ir t.t. padovanojo darželio grupėms, kurios dalyvavo šioje akcijoje, t.y. padarė nors po vieną inkilėlį.

Padėkos raštais už padarytus inkilėlius apdovanojome vaikų tėvelius ir senelį. Padėkojome girininko pavaduotojui už gražias dovanas, vaišes, už turiningai praleistą laiką, už tai, kad galėjome iškelti inkilus ir visi kartu apkabinti medį. Kol degė laužas, su meninio ugdymo pedagoge Daiva Mockiene vaikai dainavo, šoko, žaidė, pamėgdžiojo įvairių paukščių balsus. Visas gražias akimirkas miške fotoaparatu užfiksavo auklėtoja Jadvyga Anužienė.

Kai pakvipę mišku ir laužo dūmais sugrįžome į darželį, beveik tą pačią akimirką pradėjo snigti. Mes buvome laimingi, nes paukščiams padovanojome naujus namus.