„Lūšies valanda“ – tai spektaklis aktualiomis šių dienų temomis apie toleranciją šalia esančiam žmogui, kurio kartais nepastebime. Šiandienos tikrovė – esu tik aš, kito nėra. Dėl to kyla konfliktai, nesusipratimai, nutrūksta žmonių tarpusavio ryšiai. Tai vieno vaikinuko istorija, kurią jis pasakoja dviem nepriekaištingai normalioms moterims - o kartkartėmis ir vienam labai supratingam katinui. Ir po jo pasakojimo viena tų itin normalių moterų berods ima ir įtiki, jog „Dievas gali būti rusvas katinas, o meilė - senelio namai“...

Šiame spektaklyje vaidins ir plungiškis Marius Pažereckas, mielai sutikęs pasidalinti savo mintimis apie spektaklį ir aktoriaus darbą.

- Kas paskatino Jus rinktis aktoriaus kelią? Kokie svarbiausi įvykiai, žmonės jūsų karjeroje? Kada pirmą kartą išbandėte save scenoje? Koks vaidmuo buvo įsimintiniausias?

- Visada norėjau būti scenoje. Pradžioje mokiausi meno mokykloje, pūčiau dūdą ir buvau įsitikinęs, kad būsiu muzikantas, bet studijų metais teatras mane įtraukė ir jame esu iki šiol.

O aktorinė karjera prasidėjo po to, kai su draugais pastatėme spektaklį „Lietuviai“ pagal G. Grajausko pjesę. Tada Gintaras pasiūlė atvykti į kastingą pas Marą Kimelę - taip gavau pirmąjį vaidmenį dramos teatre.

- Esate plungiškis. Ar vaidinimas savam krašte yra kažkuo išskirtinis, ar visose scenose jaučiatės taip pat?

- Manau, kad vaidinti Plungės publikai bus didžiulis malonumas. Tikiuosi, publika priims spektaklį ir įsileis į vidų jausmus, kuriuos mes skleisime jiems. Be to, tai pirmos gastrolės šiam spektakliui.

- Ar tiesa, kad kiekvieną kartą vaidindamas aktorius jaučiasi tarsi premjeriniame spektaklyje?

- Aktorystės menas ir yra visada stengtis scenoje išgyventi tuos pačius jausmus iš naujo. Padaryti taip, kad žiūrovas patikėtų tuo, ką rodome, sužadinti jo jausmus, priversti susimastyti apie tai, kas vyksta scenoje ir jo gyvenime. Jeigu tai padaryti pavyko, „Liuks !!!!!“ - spektaklis praėjo gerai.

- Papasakokite, kaip kuriate savo vaidmenis. Gaunate vieną ar kitą vaidmenį – kas toliau?

- Kai gaunu nauja vaidmenį, bandau prisijaukinti kuriamą personažą, suprasti, kas jam patinka ir ką jis mėgsta, susigyventi su juo, perprasti jo psichiką.

- Latvių režisierės Mara Kimele spektaklyje ,,Lūšies valanda" vaidinate katiną. Kuo jis svarbus spektakliui?

- Katinas Valius – personažas, padedantis atskleisti vaikino pasirinkimo savižudybei priežastis. Tikėjimas. Meilė. Dievas. Žinojimas, kad mirtis nėra pabaiga, o nauja pradžia. Tam itin tinka spektaklyje pasakyti katino žodžiai: ,Viskas yra paprasta ir natūralu "

- Ar randate panašumų tarp savęs ir kuriamų personažų?

- Panašumų gali rasti visada, bet tai nereiškia, kad tai esi tu ar jis. Vienas gyvenime yra patyręs daugiau, kitas - mažiau. Visi mes juokiamės ir verkiame. Taigi visi žmonės yra panašūs ir visi labai daug kuo skiriamės.

- Kaip manote, kas būdinga lietuviškam teatrui, kuo jis yra išskirtinis?

- Dabartinė teatro sistema išgyvena tam tikrą perversmą iš senųjų teatro formų į naujų formų ieškojimą. Atsiranda vis daugiau naujų talentingų režisierių, norinčių kurti ir išrėkti tai, kas aktualu jiems bei kitiems. Nauji teatro judėjimai skleidžaintys savas ,,spalvas" kultūriniame Lietuvos gyvenime. Šaunu, kad Lietuvos teatras atsigauna. Man tik labai liūdna, kad Klaipėdos dramos teatras dar neturi savo namų, yra iškraustytas ir priverstas keliauti, būti be savo vietos. Nors žiūrovai jau kviečiami į senąjį teatro pastatą, kuriame mes ir rodome šį spektaklį. Salė labai mažytė, viduje vyksta tikros statybos, kur daug dulkių, betono maišyklės. Tačiau smagu, kai susirenka žiūrovai ir užpildo visas vietas. Manau, jie yra labai pasiilgę tikrojo teatro auros ir jiems nesvarbu statybos, vykstančios aplink. Jie išsiilgę jaukumo ir namų šilumos.

- Kaip vertinate savo vaidybą?

- Į šį kausimą atsakyti negaliu. Visada stengiuosi viską padaryti gerai, o tai pavyksta, ar ne - spręsti žiūrovui.

- Ką patartumėte jaunimui, kuris taip pat norėtų pasirinkti aktoriaus kelią?

- Jeigu tikrai norite ir žinote, kad tikrai darysite viską, kad taptumėte aktoriais... Pirmyn, bandykite!!!

- Kam rekomenduotumėte pamatyti šį spektaklį (,,Lūšies valanda")?

- Siūlyčiau pažiūrėti jį tiek jaunimui, tiek vyresnės kartos žiūrovui. Manau, šiame spektaklyje kiekvienas atras kažką pažįstamo ir artimo sau. .

- Dėkoju už pokalbį.

Su Mariumi Pažerecku kalbėjosi Plungės kultūros centro Sklaidos ir viešinimo klubo narė Bernadeta Griciūtė