A grupė

Atėnų „Panathinaikos“

Daugkartiniai „Eurolygos“ čempionai visada būna vieni favoritų. Šis sezonas klubo viduje bus kitoks, kadangi Obradovičių galinčių pakeisti trenerių pasaulyje nedaug, o Pedoulakis tarp jų tikrai nėra. Komandos žaidime keisti ko nors tikrai nereikia, kelias, kuriuo ji ėjo, tikrai geras.

Žaidėjai daugelį metų žaidžia kartu, o naujokai visada būna stiprūs ir patyrę, tad prisitaikant sunkumų nebūna. Tikėkimės, kad prie Sofoklio, Diamantidžio ar Tsartsario pritaps ir mūsiškis Mačiulis. O komandos perspektyvos komandai tikrai didelės.

Madrido „Real“

Komanda, atspindinti futbolininkų dvasią - aukšto lygio žaidėjai vienoje vietoje, tačiau kažką bendra sulipdyti iš jų sunku. Paskutiniu metu „Real“ yra tarp vidutiniokų, bandančių pakartoti savo istoriją.

Po Messinos išėjimo lygis dar labiau suprastėjo, bet ilgai tai tęstis negali. Pablo Laso nėra kažkoks stebuklingas treneris, bet galbūt jo metodika pasiteisins šiemet. Iš Reyeso, Llullo, Fernandezo, Rodriguezo ar galų gale Pociaus galima padaryti komandą, vertą finalinio ketverto, o ne Top 16.

Chimkų „Chimki“

Kurčio komanda įsitvirtino tarp Rusijos lyderių ir ruošiasi užkariauti Europą. Pernai jiems pavyko laimėti Europos taurę, tad kodėl nepabandžius.

Aišku, kibiro taurė - ne „Eurolyga“, čia taip lengvai neprasimuši. Na, grupė nėra neįmanoma, tačiau kitas etapas būtų kelio galas rusams. Sudėtis gana jauna, atitinka Kurčio stilių, tad patampyti nervus gali ne vienam. Tarp vyresniųjų yra Nielsenas, Monia, Lončaras, Planiničius, o tokiems žaidėjams amžius ne kliūtis, tad kartų mišinys gan padorus.

Stambulo „Fenerbahce“

Šį sezoną jau pasižymėjo laimėdami prieš „Celtics“. Amerikiečiams tai buvo tik pirmosios treniruočių dienos, tačiau prieš bet kokią NBA komandą laimėti reikia skilo. O turkai jo turėjo.

Neabejotinas komandos lyderis yra Bo McCalebbas, kuris drąsiai galėtų žaisti NBA. Sudėtis sukomplektuota gan gerai, visose pozicijose yra aiškūs lyderiai ir normalūs keitimai, tad šiame fronte problemų nebus. Komanda gali eiti tolokai, o Pianigiani žino, kaip susitvarkyti su spaudimu.

Liublianos „Olimpija“

Nuolatiniai „Eurolygos“ lankytojai be jokios rimtos paraiškos. Slovėnai paskutiniais metais trinasi tarp reguliaraus sezono autsaiderių, retkarčiais atsiplėšdami nuo lentelės dugno.

Vietiniame čempionate konkurencijos nėra, todėl progreso nesimato. Sudėtis neypatinga, treneris irgi, tad Top 16 galima pamiršti. Tiesa, lygiaverčiai konkurentai dėl penktos vietos šį kartą yra, o su jais pasikapoti galima.

Kantu „Pallacanestro“

Antrus metus iš eilės italai patenka į „Eurolygą“, bet praėjusių metų sėkmę pakartoti bus sunku. Dabartiniai žaidėjai ir treneris yra labiau iš tų, kurie kliaujasi sėkme, o du metus iš eilės ji retai kada ateina. Tiesa, atranka įveikta, o tai jau žingsnis. Nesu optimistas šių komandų atžvilgiu, tad stebuklų neprognozuoju. Priešininkai aukštesnio lygio.

Prognozė: 1. Panathinaikos 2. Fenerbahce 3. Real 4. Chimki 5. Kantu 6. Olimpija

B grupė

Tel Avivo „Maccabi“

Klubui iš dalies pasisekė, kad visoje grupėje komandos yra arba ne itin stiprios, arba krečiamos permainų. „Maccabi“ visada turėdavo stiprių žaidėjų, tačiau labiausiai pasižymėdavo techniškais treneriais.

Blattas pritapo prie komandos ir puikiai jai vadovauja. Sudėtį jau kelintus metus yra bandoma jauninti ir kasmet kelis veteranus pakeičia jauni žaidėjai. Komandoje dominuoja JAV ir Izraelio krepšininkai, žaidžiantys maždaug vienodo, amerikietiško stiliaus krepšinį. Europiečiams tai visada sukelia nemažai problemų, todėl žydai - visada tarp favoritų.

Sienos „Montepaschi“

Po ilgo laiko be lietuvių besiversianti komanda šiemet atrodys kiek kitaip. Pernai Kaukėnui ir Lavrinovičiui iškritus iš rikiuotės, matėsi italų žaidimo paprastėjimas, tad nuostolis bus pastebimas.

Sudėtyje taipogi nebebus McCallebo ir Rakočevičiaus, vaidinusių svarbų vaidmenį komandoje. Daugelis žaidėjų liko, tačiau aiškaus lyderio dabar nėra. Komanda nėra labai jauna, naujųjų talentų nesimato, bet gal per patirtį nuostoliai bus užkamšyti.

Berlyno „ALBA“

Gavę C licenciją vokiečiai metams grįžta į „Eurolygą“. Per pertrauką ALBA buvo patekusi į „EuroCup“ finalą, bet daugiau nei Vokietijoje, nei Europoje nepasiekė, o ambicijų iš jų pusės nesigirdi. Tokios vienmetės komandos manęs nežavi, o jei pavyks prasimušti toliau, tai bus gryna sėkmė. Nors Dalasui priešinosi.

Malagos „Unicaja“

Viena iš daugelio Ispanijos komandų Eurolygoje, rodančių gan pastovius rezultatus. Jau septynis sezonus iš eilės buvo pasiekta Top 16, nors vietiniame čempionate klubas neblizga. Tokie rezultatai verčia susimąstyti apie A licencijas, tačiau kol kas yra kaip yra.

Sudėtyje yra žinomų pavardžių - Perovičius, Jimenezas, Calloway - galinčių žaisti galingą ispanišką krepšinį. Eilinis šešioliktukas labai tikėtinas, nors komanda su kiekvienais metais atrodo vis liūdniau.

Gdynės „Asseco Prokom“

Be lietuvių niekaip neišsiverčiantys lenkai ir čia turi mūsiškių šnipų. Kemzūra pradeda naują karjeros etapą kaimynų ekipoje. Klubas šią vasarą išgyveno permainas, į NBA iškeliavo komandos lyderis Motiejūnas, po keturių metų darbo išėjo ir Pačėsas.

Lenkijoje pajėgių varžovų nėra, tad progresuoti komanda gali tik tarptautiniuose turnyruose. Pakartoti 2009/10 metų sėkmę (ketvirtfinalis) tikrai neįmanoma, ekipa išgyveno gan dideles permainas ir turės prie jų priprasti. Iš grupės etapo išeiti gal ir gali, bet ne dėl savo stiprybės.

Šalono „Elan“

Krepšinio pasaulyje per daug nepasižymėjusi komanda, tarptautiniame lygyje žaidusi tik „EuroChallenge“. Pernai išsišoko Prancūzijoje ir laimėjo vietinį čempionatą, taip patekdama į „Eurolygą“.

Klubas niekuo daugiau pasigirti negali, nebent, kad jame kadaise žaidė Kurtinaitis ar Udonis Haslemas. Komandos sudėtis suformuota iš amerikiečių, šveicarų ir prancūzų afrikietiškomis ir kitų kilmių pavardėmis. Prancūzijos ekipos stebuklų niekada nerodydavo, tad jų tikėtis šiemet būtų naivu.

Prognozė: 1. Maccabi 2. Montepaschi 3. Unicaja 4. Asseco 5. ALBA 6. Elan

sportomanas.blogas.lt