Kaip ir praeitais metais „Velomaratono“ trasa driekėsi Gedimino prospektu, Karaliaus Mindaugo tiltu, palei Neries upę, per Žvėryno tiltą, A.Goštauto g. (su apsisukimu ties Baltuoju tiltu ir grįžimu atgal).

„Velomaratone“ dalyvavo 7000 dalyvių. Trys dviratininkų grupės – gausus burys vaikų, 6000 mėgėjų ir 800 sportininkų profesionalų. Saulutė pasveikino rytą. Į Vilniaus centrą jau rinkosi dalyviai iš visos Lietuvos. Ore tvyrojo laukimo nuotaika. Visi su nekantrumu laukė šventės pradžios.

Mažieji dviratininkai 2,4 km startą pradėjo 10 val. Rimtai nusiteikusius dviratininkus palaikė tėveliai, seneliai ir kiti šeimos nariai. Kol visi rinkosi į startą, viena mergaitė prasitarė, kad jau dalyvauja antrame maratone. Vaikų išties buvo daug nuo pačių mažiausių. Kaip žinoma laimi visi vaikai, bet į finišo tiesiąją išsiveržė keturiese. Po važiavimo buvo apdovanotas pats jauniausias dalyvis dviejų metukų Marius Burdenkovas. Prizą įteikė Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Rimantas Rimeika.

Po vaikų važiavimo spalvingi pasakų herojai: Raudonkepuraitė, Karlsonas kūrė smagią atmosferą ir su jaunaisiais dalyviais smagiai leido laiką ERGO vaikų zonoje. Čia vaikai piešė ir gaudė pučiamus muolo burbulus.Taip pat buvo galima nusifotografuoti su jau pamėgtais „Swedbank“ personažais antinu ir voveriuku.

Renginio dieną Nepriklausomybės aikštėje įsikūrusiame „Velomaratono miestelyje“ šurmuliavo dviratininkai ir žiūrovai. Čia veikė įvairios loterijos ir žaidimai, buvo išdalinta begalė prizų.

Į registracijos vietą prie LR Seimo rūmų vis plūdo „Velomaratono“ dalyviai. Buvo nuostabu matyti tiek daug puikiai nusiteikusių ir besišypsančių veidų iš visos Lietuvos. Visi šventiškai ir linksmai nusiteikę, pasikinkę savo dviračius žirgus, lūkuriavo aikštėje ir prie starto linijos. Čia buvo matyti ir išskirtinių personažų, ir išskirtinių dviračių:

Dėdė Matas iš Kauno, kuriam jau 80 metų, o jis vis dar mina pedalus su savo išskirtiniu dviračiu. Beje, jis pasigyrė, kad daug metų dalyvaudavo bėgimo maratonuose.

„ANDROIDAI“ – 6 žmonių komanda išskirtinai baltai, šventiškai pasipuošę.

Lietuvos policijos komandą iš 40 dalyvių lydėjo Šuniukas policininkas.

Šiemet pirmąkart dalyvavo neįgaliųjų komanda iš 20 žmonių. Jų dviračiai (vežimėliai) buvo tikrai išskirtiniai.

Didžiausia mėgėjų grupė – „Swedbanko“ – apie 430 žmonių, 30 vaikų, 12 profesionalų sportinikų. Oranžinių komandą lydėjo antinas ir voveriukas.

ERGO komanda – 40 žmonių.

Viena gausiausių mėgėjų grupių renginyje buvo UNICEF komanda. Čia pedalus mynė žinomas tapytojas Vladas Mackevičius, verslininkė Rasa Martens.

MINI TEAM komanda 40 dalyvių, mažų automobiliukų gerbėjai.

Taip pat pakalbinau dvi dalyves, kurių neatskiriama gyvenimo dalis yra dviratis, tačiau velomaratone dalyvauja pirmą kartą ir labai džiaugiasi.

„Lietuvos draudimo“ komanda iš 20 žmonių dalyvauja jau ne pirmą kartą.

Tarp jaunimo buvo matyti ir vyresnių. Leonas Mackevičius dalyvauja visuose velomaratonuose. Jį atsidėjusi žmona džiaugėsi šiuo puikiu renginiu.
Prie starto linijos sutikau ir vaikinų kompaniją iš Utenos. Jie taip pat dalyvauja visuose dviračių sporto renginiuose.

Prieš startą visus susirinkusius pasveikino Vilniaus meras Artūras Zuokas.

11.30 val. prasidėjo mėgėjų važiavimas. Jie turėjo įveikti 8, 16, 24 km. Tai didžiausia grupė „Velomaratone“. Visų mėgėjų priešakyje startavo Vilniaus meras A.Zuokas nusiteikęs įveikti 24 km.

Kol dviratininkai mins pedalus ir varvins prakaitą trasoje, maratono organizatoriai žiūrovus ragino būti aktyviais. Burtis į palaikymo komandas ir aktyviai sirgti už mylimiausius. Buvo įsteigta taurė geriausiai palaikymo komandai. Viena iš rimčiausiai nusiteikusių palaikymo grupių buvo „ Gelbėkit vaikus“ komandos nariai.

Dviratininkams sukant ratus Vilniaus gatvėmis, likusiems liūdėti nieks neleido. Kas dviračio neturėjo, galėjo išmėginti jėgas „Swedbank“ atrakcijoje, dalyvaujant stacionariose dviratininkų lenktynėse. Tam tikslui buvo sumontuotos specialios staklės su elektroninias davikliais. Turnyro dalyviai apdovanoti „Swedbank“ suvenyrais, o nugalėtojas apdovanotas stilingu dviračiu.

Laikas bėgo taip greit, kad net nepastebėjau, kaip finišavo mėgėjai. Tai keturi vaikinai. Šarūnas Šimonėlis 3234 (Utena), Tautvydas Ragulis 5738 (Jonava), Rasius Baltramiejųnas 2262 (Vilnius), Laurynas Kliauga 2469 (Panevėžys).

Pasirodo, Šarūnas švenčia „medaus mėnesį“ ir šią pergalę dovanoja savo žmonai Indrei. Jis 5 maratoną atvažiavo ne tik su draugais dalyviais, bet ir su visa palaikymo komanda. Tad sveikiname nugalėtojus ir jaunavedžius.

Įdienojus šurmulys dar sustiprėjo. Kur pažvelgsi visur dviračiai, dviračiai... mėgėjai finišuoja, sportininkai rengiasi startui.

14 val. pagaliau duotas ilgai lauktas profesionalų 40 km. ir 80 km. važiavimo startas.

Gaila, praeitų metų žvaigždžių–nugalėtojų nebuvo (jie dalyvavo „Baltic Chain Tour 2012“).

Sportininkų grupėje važiavo dalyviai iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos ir net Kazachstano.

„Velamaratono 2012“ apdovanojimai

Orginaliausiai palaikymo komandai „Bagdzė“, kuri palaikė Gediminą Bagdoną, atiteko DELFI prizas.

Sporto grupėje laimėjo:
1. E.Gudiškis
2. V.Kaupas
3. J.Klimavičius

Absoliuti moterų įskaitos lyderė - S.Latužaitė
2. M.Jankauskaitė
3. R.Kaulinskaitė

Taip pat buvo išdalinti prizai visoms dalyvavusiųjų grupėms.

Visą renginį vainikavo “Baltic Chain Tour 2012” finišas.

Komandinę pirmą vietą iškovojo „ENDIJAR RACING“ iš Didžiosios Britanijos.
Paskutinį etapą Utena-Vilnius laimėjo lietuvis Gediminas Bagdonas.
Jauniausio dviratininko titulą gavo dviratininkas iš Rusijos Viktoras Shmalko.
Kalnų dviratininko titulas atiteko estui Raimu Mihkeliui.

Absoliučioje įskaitoje nugalėjo:
1. Gediminas Bagdonas (Lietuva)
2. Viktoras Shmalko (Rusija)
3. Ianas Wilkinsoas (Didžioji Britanija)

Fotogalerijoje – „Velomaratonas“ DELFI skaitytojų akimis: