Neapgalvotas įsigijimas

Pirma ir itin rimta klaida – skubėjimas įsigijant katę. Neretai augintinis tebūna akimirkos užgaida, neapgalvojant, kiek rūpesčių, laiko ir pinigų gali kainuoti murklės auginimas.

Svarbu suvokti, kad gyvūnas – ne nauja pora batų ar impulsyviai nusipirkta suknelė, kurią galima grąžinti, padėti giliai į spintą ir pamiršti ar tiesiog padovanoti kažkam kitam... Katė gyvena 15-20 metų, tad paimdami auginti mažą kačiuką visus tuos ilgus metus privalėsite būti už jį atsakingas.

Privalu suprasti, kad tie metai nebus vien džiaugsmai, žaidimai ir malonūs pasiglaustymai, bet ir išdaigos, triukšmai, ligos bei kiti rūpesčiai. Gyvūnas – ne dovana, ne daiktas, pabodus jo neišmesi. Priimdami į šeimą katę turėsite pasistengti, kad ji taptų pilnateisiu šeimos nariu – ne metams, ne dviems, o visam jos gyvenimui. Taigi prieš įsigydami mielą murkliukę, gerai apsvarstykite, ar turėsite galimybę ja rūpintis net tik šiandien, bet ir po kelių ir net keliolikos metų.

Katė – brangus malonumas

Antra svarbi klaida – išlaidų, reikalingų katės auginimui, neapskaičiavimas. Kai kurie kačių mylėtojai įsigydami miauksę visiškai neapgalvoja savo galimybių ir net neįsivaizduoja, kiek gali kainuoti katės išlaikymas.

Dauguma, prieš į namus įsileidami katę, pagalvoja tik apie jos maisteliui išleidžiamus pinigus, tačiau šis gyvūnas reikalauja kur kas daugiau. Kraikas, vitaminai, skiepai, nuolatinė veterinaro priežiūra, nagų karpymas, maudymas, šukavimas, žaislai... Tai tik dalis to, ko gali prireikti Jūsų katei. O kas, jei ji netikėtai susirgs? Katytės gydymas gali atsieiti ne ką pigiau nei žmogaus... Ar tokiu atveju galėsite ja pasirūpinti?

Sterilizacija/kastracija – ėjimas prieš gamtą?

Kai kurie, ypač nepatyrę, kačių augintojai vis dar mano, kad sterilizacija/kastracija yra gyvūno žalojimas, luošinimas ar net kova prieš gamtą. Visgi jau seniai įrodyta, kad ši procedūra gyvūnui yra naudinga ir užkerta kelią tokioms pavojingoms ligoms kaip pieno liaukų uždegimas, gimdos vėžys ir kt.

Maža to, iškastruoti katinai nebežymi teritorijos – argi kam nors malonu, kai visi namai dvelkia gyvūno šlapimu? Be to, išsterilizuotos katės nebetriukšmauja, tampa daug ramesnės, nebestresuoja ir nekelia streso šeimininkams.

Be to, reiktų įsidėmėti ir tai, kad manymas, jog katė prieš sterilizaciją turi atsivesti bet vieną vadą jauniklių, taip pat tėra mitas. Dar viena klaidinga nuomonė yra ta, kad kastracija/sterilizacija pakeičia gyvūno charakterį, daro jį pasyvų – augintinio prigimtinio būdo nepakeis jokia operacija, tiesiog katės „nebemorčiaus“ ir dėl to bus ramesnės.

Na, o apie tai, kad atlikus katės streilizaciją, Jums neteks sukti galvos dėl to, kur dėti netikėtai atsiradusius mažylius, neverta nė kalbėti – juk tokių „netyčiukų“ pilni gyvūnų globos namai ir gatvės...

Išsiversime ir be veterinaro...

Kai katei sušluobuoja sveikata, net jei tai Jums atrodo ne itin rimta, verčiau nunešti ją apžiūrėti veterinarios specialistui. Galbūt net ir lengvi simptomai yra sunkios ligos pradžia – pasikonsultavę su veterinaru jausitės daug ramiau.

Be to, net ir sveika katė privalo būti kasmet apžiūrėta veterinaro – vizito metu bus patikrinta ne tik jos sveikatos būklė, bet ir atlikta kasmetinė vakcinacija, saugojanti nuo pasiutligės ir užkrečiamų ligų. Net jei Jūsų murklė gyvena namuose ir nėra išleidžiama pasivaikščioti į kiemą, skiepai yra būtini – niekada negalite būti tikri, kad į namus neužnešite kokių nors virusų.

Pigesnis katės maistas - ekonomiškiau

Labai dažna klaida – taupymas perkant pašarą katėms. Manoma, kad jei katė noriai ėda nebrangų maistą, jis jai tinka, tad nė neverta išbandyti brangesnį – juk tai būtų taip neekonomiška. Visgi pigesnis pašaras ne veltui yra pigesnis – pagal kainą ir kokybė.

Net jei Jūsų augintinė tokį maistelį ėda su malonumu, visiškai nereiškia, kad Jums pavyks sutaupyti. Prasta pašaro kokybė nulems kur kas dažnesnius vizitus pas veterinarą, kurie pareikalaus kur kas daugiau lėšų nei kainuotų kokybiškas maistas.