Tarptautinis gyvosios karo istorijos festivalis Ukmergėje organizuojamas nuo 1998 metų. Šiemet, minint ypatingą 200 metų Vilkmergės (Deltuvos) mūšio jubiliejų, jau vienuoliktą kartą istorinėje įvykio vietoje žiūrovų akyse buvo atgaivintas Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto ir Rusijos caro Aleksandro I-ojo kariuomenių susidūrimas.

Vilkmergės (Deltuvos) mūšio inscenizacija garsėja ne tik Lietuvoje, bet ir už jos sienų ribų. Renginys, kiekvienais metais pritraukiantis būrius žiūrovų iš Lietuvos miestų ir miestelių, sulaukia vis daugiau stebėtojų ir karo istorijos rekonstruktorių ir užsienio šalių. Šiemet, nepabijoję didelių karščių, dalyvauti mūšyje atvyko karo istorijos mylėtojai iš Lenkijos ir Latvijos. Mūšio lauke kovėsi beveik 160 dalyvių.

Festivalis tradiciškai prasidėjo Ukmergėje, kur miesto gyventojai ir svečiai stebėjo karinį paradą miesto gatvėmis bei iškilmingą rikiuotę Kęstučio aikštėje. Karo istorijos mylėtojus sveikino ir pulkus apžiūrėjo Savivaldybės mero pavaduotojas Regimantas Baravykas, bei Klaipėdos karybos istorijos klubo vadovas Egidijus Kazlauskis.  

Kiekvienais metais vykstantis renginys – ne tik pramoga. Prieš prasidedant mūšiui buvo vykdomos edukacinės akcijos, kurių metu vyko kavalerijos ir artilerijos pasirodymai, pėstininkų muštro konkursas, senovinių ginklų muliažų, karių ekipiruotės pristatymai, žiūrovai turėjo galimybę pasivaikščioti po karinę stovyklą, išbandyti kareivių ginklus, paragauti kariško maisto. Mūšį komentavo doc. dr. Generolo Jono Žemaičio karo akademijos prorektorius Valdas Rakutis. Žiūrovams suteikiamos galimybės ne tik stebėti istorinių įvykių atkartojimą, bet ir prisiliesti prie jų.

Valandą trukusiame teatralizuotame Vilkmergės (Deltuvos) mūšio inscenizavime šiais metais atsirado naujovių. Mūšio lauke esanti kalva pirmą kartą buvo naudojama ne kaip žiūrovų stebėjimo zona, o kaip mūšio vieta. Susirinkusius stebino įspūdingas minų laukas, profesionali pirotechnika, kaip niekad gausios artilerijos pajėgos. Šiemet taip pat buvo planuojamas mūšio dalyvių žygiavimas iš Ukmergės į mūšio vietą, tačiau dideli karščiai pakoregavo planus.

Visgi atsirado karo istorijos mylėtojų, kuriems oro sąlygos nesutrukdė pasiekti norimo tikslo. Kauno karo istorijos klubo „129 de ligne grenadier“ dalyviai, norėdami iki galo suprasti XIX a. karių gyvenimo ypatumus, ryžosi 32 kilometrų žygiui nuo Jonavos iki Deltuvos miestelio. Per 14 valandų trys mūšio dalyviai įveikė eilinio kareivio dienos žygio normą su pilna uniforma, ekipuote bei medinėmis klumpėmis.

Šiek tiek trumpesnį atstumą pasirinko Ukmergės karo istorijos klubo „1-as Didžiojo etmono pėstininkų regimentas“ nariai Violeta Širmenė ir Julius Zareckas bei Kauno karo istorijos klubo prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus narys Vaidas Rindzevičius, kurie, siekdami įsijausti į kariūnų vaidmenį, žygiavo nuo Veprių miestelio iki Deltuvos. Ukmergės karo istorijos klubas jau septintus metus yra pagrindiniai festivalio „Vilkmergės (Deltuvos) mūšis“ organizatoriai.

Pasibaigus mūšio inscenizavimui renginio dalyviai neskubėjo namo. Vakarą vainikavo Ukmergės jaunimo muzikos klubo „Rockmergė“ organizuotas koncertas.