„Atviras teatras 24“ savo veiklomis siekia sukurti socialinę - meninę - edukacinę erdvę, kurioje atsiskleistų vaikų ir jaunimo kūrybiškumas, tobulėtų jų meniniai gebėjimai, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžiai. Projekto idėja – pristatyti teatrinio kolektyvo prasmingą veiklą, kurią kryptingai organizuojant, jauno žmogaus laisvalaikis gali būti labai prasmingas ir įdomus, kad meno kolektyve yra ne tik mokymasis, bet ir nepaprastai įdomus vidinis kolektyvo gyvenimas, nesutelpantis į įprastas laiko normas.

Projekto „Atviras teatras 24“ svarbiausiu akcentu tapo teatro „Saula“ jaunųjų aktorių šešių dienų teatrinio veiksmo stovykla, įvykusi birželio 25-30 dienomis Molėtuose. 34 „sauliečiai“ ir 18 Molėtų gimnazijos teatro grupės „Remarka“ aktorių, įsikūrę prie vieno gražiausių Lietuvoje Bebrusų ežero, kartu ne tik mokėsi, pramogavo, vaidino, bendravo, bet ir kvietė visus stebėti teatralų prasmingą veiklą ištisą parą, bei įsilieti į jų kuriamas ir uždegančias idėjas.

Teatrinio veiksmo stovykloje scenos kalbos, improvizacijų, scenos judesio, aktorinio meistriškumo, režisūros pagrindų kūrybines laboratorijas vedė Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentė Adrija Čepaitė-Palšauskienė, E. Nekrošiaus teatro „Meno fortas“ aktorė Gabrielia Kuodytė ir „Keistuolių teatro“ aktorius Vytautas Rašimas. Be įprastinių teatro meno kūrybiškumo laboratorijų jauniesiems aktoriams buvo surengti ir visame pasaulyje žinomo japonų režisieriaus Suzuki meno ir technikos supažindinimo užsiėmimai. Šis metodas moko ne tik teatro meno elementų, bet ir ugdo kūno ir valios galimybes, o svarbiausia – turtina grupinį bendravimą.

Kūrybinių laboratorijų ir draugystės vakarų metu, kurie vyko kas vakarą, liepsnojant laužui, buvo kuriami teatriniai performansai, teatrinės akcijos ir šokio bei scenos judesio kompozicijos. Visi šie sukurti teatriniai veiksmai buvo pristatomi Molėtų miesto viešosiose erdvėse. Be šių pasirodymų, įvairiose miesto vietovėse buvo organizuojamos teatrinės provokacijos į kurias  nesąmoningai įsitraukdavo nieko neįtariantys miestelėnai. Taip jie buvo pakviesti improvizuoti, stebėti, kurti arba tiesiog smagiau ir įdomiau praleisti vakarus.

Teatro „Saula“ aktoriai su savo teatralizuota žemaitiška programa aplankė ir Molėtų rajono Alantos senelių globos namus. Senoliams buvo ne tik įdomu stebėti jaunųjų aktorių vaidybą, bet ir patiems susipažinti su teatro menu, kaip puikiu laisvalaikio praleidimo ir bendravimo būdu. Atsisveikinant „Saulos“ teatro aktoriai ir senelių globos namų gyventojai padainavo bendrą dainą ir sutarė dėl tolimesnio bendradarbiavimo.

Tai, kad vaikų ir jaunimo teatre būti ir jo veikloje dalyvauti įdomu, demonstravo ir be galo įdomus stovyklos laisvalaikis. Vaikai ir jaunimas bendravo su savo naujaisiais bičiuliai iš Molėtų teatro grupės, kūrė laužus, kepė dešreles, dainavo, šoko, rengė įvairius žaidimus, šėlo diskotekose, maudėsi ežere. Kadangi projektas vyko išskirtinai gražiame Aukštaitijos rajone Molėtuose, tai „sauliečiai“ susipažino su šio rajono įžymybėmis, lankėsi Lietuvos Etnokosmologijos muziejuje, Alantos dvare ir parke.

Plungės vaikų ir jaunimo teatro „Saula“ projekto „Atviras teatras 24“ partneriai, padėję organizuoti veiklas bei spręsti organizacines, menines ir finansines problemas, buvo Molėtų kultūros centras. Šio Centro  kvietimu, stovyklos uždarymo proga, visi 52 stovyklos dalyviai savo masine scenos judesio kompozicija pradėjo ir Molėtų miesto šventę, skirtą Molėtų savivaldos 625-osioms metinėms.

Teatro „Saula“ teatrinio veiksmo ir kryptingo teatrinio ugdymo stovykla pasibaigė, tačiau projektas „Atviras teatras 24“ tęsiasi. Rugpjūčio mėnesį „sauliečiai“ į teatrines veiklas kvies Biržų ir Varnių gyventojus, o rudenį pakvies plungiškius į vaikų ir jaunimo teatro „Saula“ kūrybinės veiklos 20-mečio renginius.

Plungės kultūros centro informacija