Pavasarį erkėms atsibudus po žiemos miego, jos labai aktyvios ir išbadėjusios puola ne tik gyvūnus, bet ir žmones. Todėl ypatingai reikia erkių saugotis balandžio - birželio mėnesiais – vėliau jos tampa ne tokios aktyvios iki maždaug rugsėjo. O iki spalio pabaigos vėl suaktyvėja.

Šunims ir katėms pavojingos dvi erkių platinamos ligos – babeziozė ir leptospirozė. Beje, šių ligų atvejai Lietuvoje užfiksuoti jau ir žmonėms. Įkandus erkei šių ligų požymiai pasireiškia per 21 dieną.

Pasireiškus babeziozės ir leptospirozės požymiams, gyvūnas tampa vangus, nevalgo, sunkiai lekuoja, staigiai pakyla temperatūra. Taip vyksta, kadangi erkių sukeltas virusas ima ardyti raudonuosius kraujo kūnelius. Labai greitai sutrinka inkstų veikla ir vystosi lėtinis inkstų nepakankamumas, gyvūnas ima labai daug gerti. Svarbu nesupainioti šių požymių su skrandžio problemomis ir pamatuoti kūno temperatūrą. Normali šunų kūno temperatūra yra tarp 37,5 ir 38,5 C. Užsikrėtus babezioze ir leptospiroze pagelsta gyvūno akių baltymai, kadangi sutrinka ir kepenų veikla.

Pastebėjus šiuos požymius, būtina skubiai nuvežti gyvūną į veterinarijos kliniką bei atlikti kraujo tyrimą. Augintinio pasveikimas ir būklė labai priklauso nuo laiku nuvežimo pas daktarą bei gyvūno sveikatos, bendro imuniteto, todėl gyvūnui pasijutus blogai, būtina reaguoti iš karto. Ypatingai pavojingos šios ligos jauniems ir pagyvenusiems gyvūnams – pastarieji dažniausiai miršta.

Išgelbėti nepavyko

Į „SOS gyvūnų“ prieglaudą, įsikūrusią Minsko plente, prieš savaitę atklydo pagyvenęs vokiečių aviganis Reksas. Greičiausiai kažkam nebereikalingas. Šuo šlubčiojo, atrodė vangus, bet draugiškas. Rekso kailyje knibždėte knibždėjo prisisiurbusių erkių.

„SOS gyvūnų“ savanorės nepaliko draugiško, bendrauti mėgstančio vilkšunio bėdoje ir nuvežė jį parodyti veterinarams. Diagnozuota babeziozė, liga, kurią perduoda erkės. Buvo padaryti kraujo tyrimai, skirti vaistai, statytos lašalinės, net taikytas kraujo perpylimas. Visa tai kainavo 700 Lt.

Deja, praeitą savaitgalį Reksas neišgyveno. Jis toks ne vienintelis. Išgirstame daug istorijų, kaip žmonės laiku nereagavo į klasitingą ligą arba nepasirūpino savo augintiniais ir tik po skaudžios netekties suprato savo klaidas. Todėl prašome Rekso vardu – pasirūpinkite savo augintiniais.

Prie straipsnio - paskutinė Rekso nuotrauka.

Kaip išvengti babeziozės?

Babeziozę perneša ganyklinės erkės (kiti kraujasiurbiai vabzdžiai to nedaro), tad geriausia būtų pasirūpinti prevencija. Paleisdami savo keturkojus draugus lakstyti po pievas, ganyklas, krūmynus, pasistenkite kuo mažiau rizikuoti. Yra profilaktinių priemonių nuo erkių, kurių galima įsigyti veterinarinėse klinikose ar vaistinėse: lašiukų ar akaricidiniais preparatais impregnuotų antkaklių.

Taip pat būtina po kiekvieno tokio pasivaikščiojimo apžiūrėti savo augintinio kailį, ar nėra ropojančių ar įsisiurbusių erkių ir jas pašalinti. Babezioze gali apsikrėsti ir katės, tad išeinančius į lauką katinus taip pat derėtų periodiškai patikrinti dėl erkių.