Pasiūlymą plėtoti veiklą, susijusią su aplinkosauga, gamtos saugojimu inicijavo ryžtinga ir „žaliomis“ idėjomis trykštanti savanorė Sigutė Dautartaitė.

„Dalyvaudama įvairių organizacijų veikloje sutikau daug tokių pat kaip aš žmonių, kuriuos veda bendra idėja - daryti, kurti, keisti. Kartu matėm, jog aplinkui pilna dalykų, liečiančių aplinkosaugą“, - pasakoja žalių savanorė.

Nors, priešingai nei kai kurių savanoriaujančių žaliųjų, vadovės profesija visai nesusijusi su gamtos mokslais. Prie įgyto teisininkės-komersantės išsilavinimo vienai iš žaliųjų organizacijos iniciatorių trūko nišos, kurioje galėtų laisvai realizuoti save: turėti ir gyventi pagal savo susikurtą, o ne kitų primestą sistemą.

Organizacijos branduolį sudaro studentai Vilniaus Gedimino Technikos universiteto Gamtos aplinkosaugos fakultetas Gamtos mokslų fakulteto, Vilniaus universiteto gamtamoksliai studentai. Savo gretas žalieji plečia kurdami ir rodydami įvairius filmų, flashmobų, plakatų pristatymus.

„Tokios akcijos dažnai duoda teigiamų rezultatų – universitetuose sulaukia dėmesio iš studentų, nes tai, apie ką kalbame, stengiamės pateikti patrauklia forma, kad kiekvieną klausytoją gamtos problemos pasiektų iš vidaus. Yra aibė dalykų, kurių žmonės tiesiog nežino ar tai tiesiog jiems atrodo pernelyg biurokratiška, neįdomu, pavyzdžiui, plastikinių maišelius naudojimas, kuris neigiamai gali atsiliepti ne tik gamtai, bet ir paties vartotojo sveikatai“, - tikina Sigutė.

Žaliųjų vertybės

Kaip pasakoja savanorių vadovė, „žaliasis“ identitetas buvo formuojamas šeimoje nuo vaikystės. Tėtis buvo labai aktyvus aplinkosaugininkas dar Sąjūdžio laikais. „Šeimoje buvo nuolat apie tai kalbama, tad tai man paprasčiausiai įaugo į kraują, nors ir mano profesija visai su tuo nesisieja. Šiukšlių rūšiavimas, atsisakymas plastikinių maišelių ir panašūs dalykai žaliųjų vedlei yra labai smagus gyvenimo būdas, paįvairinantis buitį“,- pasakoja žaliųjų idėjas palaikanti Sigutė Dautartaitė.

Žaliųjų organizacijos savanoriai mano, kad reikia kuo daugiau rūpintis aplinkosauginės informacijos sklaida, kad toks gyvenimo stilius iš dalies taptų mada tarp jaunų žmonių. Svarbiausia, kaip sako žalieji, kad tai būtų dirbtinai priimamos informacijos įsisavinimas, o natūraliai sutinkamas dalykas: „Kaip pavyzdžiui, skandinavams iš kelių seniai nenešiojamų kelnių pasisiūti naujas, sąmoningai suvokiamas dalykas“.

Žaliųjų savanorių organizuoti renginiai:

Išankstinių Kalėdų diena;

Akcija „Grąžink Kalėdų eglutę gamtai“

Žemės diena „Žemė turi draugų“;

Akcija „Vėjas dėl atsinaujinančios energijos“;

Prisidėjimas prie referendumo dėl žmonių teisės spręsti, ar Lietuvoje reikia naujos atominės elektrinės, parašų rinkimo.

Draugystė su Žeme

Studentė, žaliųjų savanorė Rūta Šetikaitė dalyvavo ir buvo aktyviai įsijungusi į Žemės dienos organizavimą. „Be abejonės, privalau paminėti, jog svarbiausias Žemės dienos renginio tikslas buvo išjudinti žiemos miegu tebesnūduriuojančius vilniečius ir priminti apie didžiąsias planetos problemas, ypač akcentuodami energetikos ir taršos klausimus, juk Žemė turi draugų!“, - pasakoja studentė.

Žemės diena, organizuota Žaliųjų savanorių, susivienijimo Žali.lt ir dviračių aistruolių "Velo City" komandos - didelio darbo ir susikalbėjimo rezultatas. Visas pasiruošimas šventei truko apytiksliai mėnesį ar du. Kaip pasakoja žalioji savanorė, viskas prasidėjo kone brainstormo idėjų generavimu, vėliau sekė susiskirstymas darbais ir atsakomybėmis, ir štai – „visa šventė jums kaip ant delno“. :) 

Penki būdai žalesnio gyvenimo link:

1.      Nepasiduok pirkimo manijai

2.      Taupyk elektros energiją

3.      Atsisakyk vandens plastikinėje taroje, alternatyva – vanduo iš čiaupo

4.      Važinėk dviračiu

5.      Rūšiuok ir kaimynus mokyk J

Savanorio nuomonė:J

Monika Gineitytė su „ žaliaisiais“ savanoriauja jau du mėnesius. Savanore mergina tapo pirmiausia prisijungusi į Lietuvos žaliųjų susivienijimą - zali.lt judėjimą. Ekologija ir „žalias“ gyvenimo būdas Monikai pažįstamas senokai, kadangi ji jau trečius metus gilinasi į Ekologijos studijas. Su žaliųjų judėjimu Monika siekia realizuoti vieną iš savo idėjų – mokslinės informacijos sklaida. Pasak studentės, jauni žmonės šioje srityje kol kas nereiškia itin didelio susidomėjimo ir aktyvumo, todėl yra labai svarbu šviesti visuomenę ekologijos bei jos problemų temomis.



Norintiems prisijungti prie žaliųjų savanorių:

Savanoriai renkasi Šermukšnių g. 6A, Vilniuje pirmadieniais 18 val.

Studentų Eros informacija