Jeigu atvykote be kompiuterio, verslo centre veikiausiai bus taikomi papildomi mokesčiai, arba čia galėsite praleist ne ilgiau nei pusvalandį, nelygu viešbučio taisyklės. Teks mokėti už dokumentų atspausdinimą, vandens buteliukus ir kitus mažmožius.

Mažesniuose viešbučiuose viskas paprasčiau: tokios smulkmenos nuo interneto ryšio iki arbatos, kompiuterio, kelių lapų spausdintuve, kartais – net pašto paslaugos – nemokamos. Rečiau galima rasti ir bendrą virtuvę, kur visą dieną yra ne tik kavos, bet ir paprasčiausių užkandžių, nors nakvynės kaina kelis ar keliolika kartų skiriasi nuo brangių viešbučių. Tai ir yra verslumas – net tuomet, kai, regis, sunku konkuruoti, randama kaip tai padaryti.

Vienas iš sprendimų milžiniškam nedarbui

Jaunimo nedarbas Europos Sąjungoje šiuo metu siekia apie 21 proc. Kai kuriose šalyse, tokiose kaip Ispanija – ir 50 proc. Prie to pridėkime kitus ekonomikos iššūkius, su kuriais pastaraisiais metais tenka susidurti ES narėms, ir situacija gali atrodyti be išeities. Tačiau sprendimų yra ir vienas iš jų – būtent verslumas. Sugebėjimas susikurti darbo vietą sau pačiam, atrandant nišas rinkoje ir jas išnaudojant.

Šiais ir kitais metais be kitų programų darbo ieškančiam jaunimui apie 3 milijardus eurų ES skirs verslą pradedančiam jaunimui.

Be to, talentingi ir nebijantys išbandyti savęs svetur gali mėginti dirbti užsienyje ir verstis individualia veikla (angl. self-employed). Tereikės kelių registracijų ir veiklą galima vykdyti taip pat kaip šalies piliečiui.

Daugiausia informacijos apie verslo pradžią, patarimų, žinių apie ES rinką galima rasti programoje „Jūsų Europa“. Tuo tarpu norintiems imtis didesnių projektų galima ryžtis prašyti paramos projektui.

Tad šią savaitę Euroblogas kvies diskutuoti apie ES paramą jaunimo verslumo iniciatyvoms.

Ką manote Jūs?

„Euroblogas.lt“ yra tinklaraštis, kuriame jauni žmonės, gyvenantys įvairiuose Europos kampeliuose, dalijasi savo požiūriu į žemyno aktualijas ir pasakoja asmenines patirtis. Svetainės autoriai kasdien rašo jaunimui svarbiomis temomis – nuo karjeros galimybių iki savanorystės, nuo ekonomikos iki pramogų.