„Piliečio žadintuvo“ renginių metu 145 mokyklos buvo supažindintos su netradiciniais tobulėjimo būdais. Moksleiviai ir mokytojai kalbėjosi su gyvomis knygomis, vaidino „Forumo teatre“. Taip pat braižė socialinį miesto žemėlapį, kuriame galėjo identifikuoti visas, jų manymu, bendruomenę slegiančias problemas.

Edukacinio kino metu stebėjo meniškai perteiktus kultūrinius skirtumus arba atvirkščiai - šokiruojančius ir socialines problemas atskleidžiančius vaizdus.

Prasideda antras etapas

Nors renginiai ir baigėsi, „POZITYVAS“ tęsia savo kelionę - per mėnesį jis aplankys devynis apskričių centrus. Į juos suvažiuos ir viso rajono mokyklos dalyvės su bendraamžių švietėjais ir mokytojais. Jaunuoliai bus įgalinti dirbti su „Nacionalinio socialinės integracijos instituto“ parengta metodine knyga, o mokytojai mokysis kaip dirbti su „Menų ir mokymo namų” parengta Forumo teatro metodika. Šiais leidiniais jaunimo lyderiai ir mokytojai naudosis visus metus

Abi metodikos suskirstytos dalimis pagal temas: lytinis švietimas, patyčios, žmogaus teisės, jaunimo politika ir kita. Kiekviena iš šių sričių moksleiviai ir mokytojai dirbs ir atskirai, ir kartu. Jie domėsis ir diskutuos, simuliuos įvairias vaidybines situacijas aktualiomis jaunimui temomis.

Paskui jų lauks praktinė dalis - visuomenei naudingi darbai, kuriuos dalyviai atliks pagal indentifikuotas problemas savo bendruomenėse, naudojant Socialinio miesto žemėlapio metodą.

Su visais dalyvių veiksmais ir darbais „Piliečio žadintuvas“ dalinsis čia, DELFI Pilietyje.

Pavargai - pakrutėk

Paruošta metodinė „Piliečio žadintuvo“ knyga - ne tik sausų faktų ir teorijos rinkinėlis. Joje gausu įdomių faktų, realių istorijų iš viso pasaulio.

Jaunimo lyderis, vesdamas užsiėmimus bendraamžiams, gali pamatyti, jog draugai jau nebe taip sukaupia dėmesį, vangiai diskutuoja. Juk užsiėmimai vyks po pamokų. Būtent šioje vietoje į pagalbą ateis energijos suteikiantys pratimai. Galbūt moksleiviai trumpam taps arkliais ir pradės šoliuoti po klasę, o gal sužais kinietišką futbolą. Įsikrovę geros energijos, jie smarkiai paspaus „POZITYVO“ užtaiso mygtuką.

„Piliečio žadintuvas“ – pilietiškumą skatinantis projektas, organizuojamas „Menų mokymo namų“ ir „Nacionalinio socialinės integracijos instituto“ bei vyksiantis visus mokslo metus. Į veiklas tiesiogiai įsitrauks 145 mokyklos ir daugiau nei 2000 moksleivių iš visos Lietuvos. Jaunimas savarankiškai identifikuos jų bendruomenėje (mokykloje, miestelyje, apskrityje) kylančias problemas ir stengsis jas išspręsti.