„Žvelgdami į „Ad Fontes“ studijų savaitės gyvavimo istoriją, galime tik džiaugtis, kad tokia tradicija gyva jau dešimt metų. Kasmet į Kražius atvyksta vis daugiau dalyvių. Jus visus, šios grigališkojo choralo ir Bažnyčios tradicijos stovyklos dalyvius, šiais metais laimina ir Popiežius Benediktas XVI-asis, suteikęs šiuometinei studijų savaitei Apaštalinį palaiminimą“, - pamokslo metu kalbėjo Šiaulių vyskupas.

Kartu su vyskupu E. Bartuliu iškilmingąsias mišias aukojo ir „Ad Fontes“ svečiai iš užsienio. Tai dominikonų vienuolis iš Prancūzijos tėvas Ambroise-Marie Pellaumail, Šv. Petro kunigų brolijos kunigas Romoje tėvas William Barker, o taip pat Micaičių klebonas Alionidas Budrius.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštijos edukaciniame ir politiniame centre Kražiuose vyksiančios „Ad Fontes“ savaitės metu dalyviai ne tik lavina grigališkojo choralo giedojimo įgūdžius, bet ir klausosi paskaitų apie lotyniškąją Romos katalikų liturgiją, jos teologiją, o taip pat apie Europos krikščioniškąją savastį.

Lotyniškųjų šv. Mišių teologiją šiais metais pristatys svečias kun. Williamas Barkeris; grigališkojo choralo fenomenologiją aptars vienas žymiausių pasaulyje grigališkojo choralo meistrų prof. Eugeen Liven d’Abelardo iš Olandijos. „Ad Fontes“ dalyviai taip pat išgirs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Vytauto Radžvilo paskaitą apie Europos nukrikščioninimą ir jo pasekmes šiandienai.

Dešimtoji jubiliejinė „Ad fontes“ savaitė yra skiriama ilgamečiam studijų savaitės organizatorių ir dalyvių draugui, Amerikos katalikų universiteto profesoriui, dabartinio popiežiaus Benedikto XVI bendradarbiui, Amerikos sakralinės muzikos asociacijos prezidentui, lietuvių kilmės kunigui tėvui Robertui Skėriui, kuris šiais metais švenčia savo kunigystės penkiasdešimtmečio jubiliejų.

Jubiliejinės „Ad Fontes“ studijų savaitės svečias – kunigas Uwe Michaelis Langas, kuris yra Šventojo Sosto Dieviškojo kulto ir Sakramentų disciplinos kongregacijos bei Šventojo Tėvo liturginių celebracijų tarnybos konsultantas, Kauno Arkivyskupijoje piligrimystės centre Šiluvoje aukos šv. Mišias, taip pat skaitys paskaitą „Bažnyčios liturgija ir Benediktas XVI“. Toks didelis Šventojo Sosto dėmesys šiam Lietuvoje vykstančiam projektui yra išskirtinis reiškinys.

„Ad Fontes“ akademiją karūnuos svečio iš Vatikano aukojamos iškilmingosios šv. Mišias pagal ekstraordinarinę Romos rito formą Šiaulių katedroje rugpjūčio 7 d. Jose giedos visi „Ad Fontes“ dalyviai ir choras „Aidija“ (vad. Romualdas Gražinis).

Po šv. Mišių įvyks nemokamas „Ad Fontes“ meistriškumo kurso dalyvių koncertas Šiaulių katedroje „Lux de Luce“ (Šviesa iš šviesos). Koncertui diriguos maestro prof. Eugeen Liven d’Abelardo ir Adrija Čepaitė. Studijų savaitės organizatoriai dėkoja šio koncerto rėmėjams Šiaulių pramonininkų asociacijai, Lietuvos kultūros ministerijai, atviros visuomenės institutui „Pagalbos fondas“ Lietuvoje.