Stovykloje ypatingai daug dėmesio buvo skirta sveikatingumui, sportui, bendravimui ir kūrybai.

„Tik gimus mūsų sūnui Sauliui, išgirdome negailestingą diagnozę „Jūsų vaikas niekada nevaikščios“. Tačiau nenuleidome rankų – po kelių operacijų bei 10 metų trukusių kineziterapijos užsiėmimų Sauliukas ne tik vaikšto, bet ir sportuoja – šiemet Lietuvos neįgaliųjų plaukimo čempionate iškovojo sidabro medalį. Sūnaus istorija įkvėpė stengtis pagelbėti kuo daugiau fizinę negalią turinčių vaikų ir įrodyti, kad nepaisant itin sunkios ligos, būtina stengtis pagerinti vaiko fizinę būklę“, – pasakoja D. Šatinskienė.

Stovykloje fizinę negalią turintys vaikai buvo mokomi plaukti. Su jais vandenyje dirbo stovyklos organizatorius, daugkartinis vandensvydžio čempionas A. Šatinskas, neįgaliųjų plaukimo sporto klubo „Takas“ prezidentas Romualdas Bičkauskas bei plaukimo meistrė Birutė Užkuraitytė – Statkevičienė, pirmoji Lietuvos olimpietė, dalyvavusi Miuncheno Olimpinėse žaidynėse.

Specialistai džiaugiasi itin gerais rezultatais – keli vaikai per savaitę išmoko plaukti savarankiškai. Pasak jų, mažuosius netgi galima pradėti ruošti plaukimo varžyboms. Anot organizatorių, taip pat svari priežastis organizuoti tokią stovyklą – Lietuvoje vis dar išlikęs priešinimasis vaikų su negalia integracijai. D. Šatinskienė siekia padidinti toleranciją bei šalinti atskirties barjerus tarp specialiųjų poreikių turinčių ir sveikų vaikų. Augant visuomenės palankumui būtų galima įveikti daugelį kliūčių, su kuriomis jie susiduria savo kasdienybėje.

Fiziniai pratimai daro stebuklus

Fizinių sveikatos problemų turintiems vaikams buvo vedama profesionali mankšta – su jais dirbo kineziterapijos studijos „RitaRa“ specialistės. Studijos vadovė Rita Rapalienė pasakoja, kad su Sauliumi, D. Šatinskienės sūnumi, dirba jau 10 metų. Po ilgo, tačiau itin sėkmingo gydymo, specialistė dar kartą įsitikino, kad rankų nuleisti nevalia net ir išgirdus vilčių nepaliekantį medikų nuosprendį. R. Rapalienė džiaugiasi, kad tokią stovyklą, kurioje stovyklavo sveikieji ir fizinę negalią turintys vaikai, išdrįsta pirmą kartą surengti ir Lietuvoje. Kineziterapeutė atskleidžia, kad pavyko pasiekti gerų rezultatų.

„Kiekvieno stovykloje dalyvavusio vaiko ligos atvejis bei amžius buvo skirtingas, todėl mažiesiems ruošėme pratimų programas bei dirbome su kiekvienu iš jų individualiai po vieną valandą kasdien. Po savaitę trukusių kineziterapijos užsiėmimų vaikai ir jų tėveliai džiaugėsi aiškiai matomu sveikatos pagerėjimu. Pavyzdžiui, stovykloje dalyvavo vaikas, kuriam buvo diagnozuotas cerebrinis paralyžius – iki stovyklos jis galėjo vaikščioti tik vedamas už rankų. Po 7 dienas trukusių
užsiėmimų pavyko pasiekti labai gerų rezultatų – vaikas pradėjo vaikščioti savarankiškai“, – džiaugsmo neslepia R. Rapalienė.

Užsiėmimų metu kineziterapeutės naudojosi įvairiomis pagalbinėmis priemonėmis: kamuoliais, lazdelėmis, taip pat TRX technologija, kuri yra itin reta Lietuvoje (viso kūno raumenis stiprinantis treniruoklis). Gydytoja pasakoja, kad užsiėmimai vyko gamtoje, gryname ore. Pratimų tikslas buvo pagerinti vaikučių judėjimo įgūdžius – jie mokėsi vaikščioti natūraliomis sąlygomis, ėjo per žolę, mokėsi lipti į kalvą bei nusileisti nuo jos.

Specialistės dirbo ir su stovykloje dalyvavusiais sveikais vaikais. Mažiesiems buvo taikomi raumenų jėgą bei ištvermę didinantys pratimai. „Nepamiršome ir vaikų mamyčių. Kiekvieną rytą jos pradėdavo jogos užsiėmimu, Tai padėdavo pabusti bei suteikdavo žvalumo ir jėgų visai dienai“, – sako R. Rapalienė.

Stovykla sulaukė ir kitų gydytojų palaikymo. Sodyboje lankėsi medicinos mokslų daktaras, vaikų ortopedas Kęstutis Saniukas bei ortopedė Dalia Galvydienė. Sporto ir sveikatingumo stovykla domėjosi ir valdžios atstovai. Vaikus lankė stovyklą finansavusios Kauno miesto tarybos pirmininkas Artūras Orlauskas bei tarybos narė Loreta Kudarienė.

Visą dieną stovykloje praleido bei su vaikais bendravo Seimo narė Vida Čigrijienė, svečiai iš Sveikatos apsaugos ministerijos Elena Urbonienė bei Almina Blažienė bei Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas Anatolijus Čupkovas. Stovyklos organizatoriai tikisi, kad integruota vaikų su negalia stovykla ktulybus organizuojama ir kitais metais.