Pats nemažai laiko praleidau Graikijos salose: Kretoje, Simi, Paronamityje, Rode... Šįkart norėčiau plačiau papasakoti apie pastarąją salą - Rodą. 

Rode praleidau keturis mėnesius. Gyvenau Kaliteos regione, kuris netoli sostinės Rodo. Sala išsiskiria savo istorija, kuri siekia kelioliką šimtmečių. Būtent Rode stovėjo vienas iš prarastų pasaulio stebuklų - Kolosas. Šiomis dienomis Kolosą mena tik legendos. Sala buvo ne kartą okupuota turkų, vyko galybė perversmų ir karų. Sostinė apsupta pilies sienų, kurios išsilaikė iki mūsų dienų. Tiesą sakant, šiuo metu Europos sąjungos lėšomis atstatomi griūvančios tvirtovės mūrai.

Sala gausiai apstatyta pilimis, kurias pirmą kartą pamačius, atima amą. Lindos regione stovinti pilis stūkso ant stataus skardžio. Vaizdas išties įspūdingas. 

Dar vienas puikus dalykas Rode - paplūdimiai. Dauguma jų puikiai sutvarkyti, švarūs ir nemokami. 

Maistas visada šviežias ir be galo gardus. Apsistoję bent keturių žvaigždučių viešbutyje, galite tikėtis vakaro programos su istoriniais ir kultūriniais ypatumais. Viskas daroma, kad svečias pasijustų kuo maloniau.

Graikijoje mokesčių sistema sudaryta taip, kad kiekvienas regionas moka nuo gaunamų pajamų, pvz.: Rodo gyventojai moka mažesnius mokesčius nei Santorini saloje, todėl ir kainos šioje saloje kiek mažesnės.

Kodėl sala patraukli lietuviams? Pirmiausia dėl to, kad čia žmonės labai draugiški ir priešingai nei Egipte, Turkijoje - ne įkyrūs. Apkeliavau visą salą ir sutikau keletą žmonių, kurie moka bent porą frazių lietuviškai. Dažniausiai tai prekeiviai, kurie daug bendrauja su turistais. Sutikau nemažai žmonių, kurie žino Lietuvą ir nemaišo mūsų šalies su Latvija ar Lenkija. Lietuva čia mylima ir žinoma dėl keleto priežasčių, kurių pagrindinės - sportas bei merginos.

Kartą su draugais ėjome gatve, pasipuošę žaliais marškinėliais su užrašu „Lietuva“, ir mus pastebėjęs kavinės savininkas pakvietė į barą nemokamo alaus! Mums pasisekė, nes vyrukas didelis krepšinio mėgėjas, o tuo laiku jo mylimą komandą treniravo lietuvis Kazlauskas.

Rode visi turistai mylimi ir svečiai lengvai įsijungia į vietinių kultūrą bei gyvenimo ritmą. Žinoma, čia laukiami ne tik lietuviai, bet pabėgti bent trumpam iš šaltos ir lietingos tėvynės į Rodą tikrai verta. Taigi, kai imsite planuoti atostogas, turėkite omenyje Rodą.