„Per parodos atidarymą buvo žadėta, kad lapkričio 25 dieną bus paskelbti nugalėtojai, tačiau atėjus šiai dienai jokių žinių nesulaukėme. Paskambinusi į Kultūros ministeriją išgirdau, kad buvo paskirta viena skatinamoji premija, kaip vieninteliam darbo autoriui, kuris šiuolaikiškai pažvelgia į istorinį kontekstą“, - pasakoja DELFI skaitytoja Laima.

„Keisčiausia, kad niekas niekur to nesiaiškina, neskelbia ir apskritai niekas apie tai nieko nežino. Lyg to ir nebūtų buvę. Kodėl nebuvo pranešta apie tai, kas laimėjo šį konkursą? Kodėl buvo numatyta 10 premijų, o paskirta tik viena? Kodėl premija buvo paskirta būtent šiam menininkui?“, - daug klausimų Kultūros ministerijai turi skaitytoja.

Daugiau premijos vertų darbų neatsirado

Kultūros ministerijos atsakyme DELFI rašoma, kad viena premija buvo paskirta todėl, kad neatsirado daugiau apdovanojimo vertų autorių, o konkurso rezultatai slepiami nebuvo, mat buvo paskelbti Kultūros ministerijos tinklalapyje. Atsakyme rašoma, kad skaitytojos minima lapkričio 25 d., kurią neva turėjo būti paskelbti konkurso nugalėtojai nėra niekur minima - nei dokumentuose, nei informacijoje.

„Premijų skyrimo nuostatose numatyta galimybė rekomenduoti Kultūros ministerijai neskirti premijų nesant aktualių ar meniniu požiūrių įdomių kūrinių“, - rašoma pranešime.

Pasak Kultūros ministerijos atstovų, pateiktus premijoms kūrinius vertinusi komisija (Kęstutis Kuizinas - Šiuolaikinio meno centro direktorius, Danutė Zovienė - žurnalo „Dailė“ vyriausioji redaktorė, Skirmantas Valiulis - kino ir fotomeno kritikas, Elena Vilkienė - Kultūros ministerijos Profesionalaus meno skyriaus vedėja ir Edmundas Antanas Rimša - heraldikos specialistas) rekomendavo Kultūros ministerijai skirti tik vieną antrąją premiją (ją traktuoti kaip paskatinamąją) Ugniui Gelgudai, kaip vienintelio darbo autoriui, kuris šiuolaikiškai pažvelgia į istorinį kontekstą.

„Visos lėšos, kurios nebuvo skirtos premijoms bus panaudotos kitoms Kultūros ministerijos strateginiame plane numatytoms programoms įgyvendinti. Siekiant konkurso viešumo, visi premijoms pristatyti darbai buvo prieinami visuomenei nemokamai galerijos „Arka“ patalpose eksponuotoje parodoje (joje nebuvo rodomi tik darbai fiziškai netilpę į galerijos erdvę, darbai esantys muziejų kolekcijose arba kurių autoriai dėl kitų objektyvių priežasčių negalėjo pristatyti darbų, pvz., parodos organizavimo metu gyveno ne Lietuvoje.) Tačiau šie autoriai taip pat kaip ir visi kiti dalyvavo premijų konkurse“, - rašoma ministerijos atsakyme DELFI.

Dėkojame DELFI skaitytojai už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją