Balandžio 9 d., šeštadienį, molėtiškių iniciatyva organizuojama Ukrainos palaikymo akcija, rašoma pranešime spaudai. Čia originaliais savo tautos patiekalų receptais dalinsis Molėtuose apsigyvenusios ukrainietės, o vietos verslininkai aukcionui pasiūlys įsigyti įvairių paslaugų.

Originalūs Ukrainos skoniai iš tautiečių rankų

Šiuo metu į molėtus yra atvykę ir apsigyvenę beveik 90 Ukrainos piliečių, savo namus palikusių dėl karo jų šalyje. Molėtuose surengta jau ne viena Ukrainos palaikymo akcija – iki šiol palaikymas siųstas ir dainomis, video žinutėmis ir finansines parama bičiuliškos Žitomiro srities Romanovo savivaldybės žmonėms.

Prieš savaitę didelė dalis karo pabėgėlių buvo pakviesti susipažinti su miestu, į ekskursiją, o kavinė „Zodiakas plius“ visus juos priėmė draugiškai vakarienei. Visgi tokio mąsto iniciatyva, sutelkusi tiek daug krašto verslininkų – pirmoji.

Molėtų akcija Ukrainai palaikyti

Akcijos iniciatorius, vienos iš naujojo Molėtų turgaus parduotuvėlės „Linksmoji undinėlė“ savininkas, Nerijus Karbauskas džiaugiasi dideliu molėtiškių įsitraukimu – bendram tikslui susibūrė ne tik naujojo miesto turgaus prekeiviai, bet ir plati molėtiškių bendruomenė.

Balandžio 9 d. nuo 10 iki 15 val. turgaus lankytojai bus kviečiami aukoti ir ragauti originalius ukrainietiškus patiekalus – barščius, virtinius su vyšnių arba bulvių įdarais, aromatizuotu uzvar gėrimu. Tradiciniais ukrainietiškais receptais su akcijos organizatoriais dalinasi Molėtuose apsigyvenusios ukrainietės.

Pasak N. Karbausko, dažnas patiekalas Žitomiro gyventojų, užaugusių prie Teterivo upės krantų, šeimose – žuvienė. „Galimai net neperteiksime ukrainietiškos žuvienės subtilybių, bet kadangi Molėtai taip pat garsėja žuvų gausa, mes pasiūlysime paragauti ir mūsų firminės žuvienės“, – sako N. Karbauskas. – „Išgyvendami kartu ukrainiečių skausmą, norime pasidalinti tuo, ko niekas niekada iš mūsų neatims – tai yra mūsų žmogiškumas ir gebėjimas dalintis.“

Aukcionas bičiuliško Romanovo miesto palaikymui

Be galimų paragauti Ukrainos kulinarinio paveldo patiekalų naujajame Molėtų turguje susiburs ir rajono turizmo paslaugų atstovai, aukcionui aukojantys įvairias paslaugas – edukacijas, nakvynę svečių namuose ar sodyboje.

Molėtų akcija Ukrainai palaikyti

Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Kulienė, vos prieš savaitę susitikusi su Molėtuose apsigyvenusiais ukrainiečiais ir juos supažindinusi su Molėtų kraštu, džiaugiasi turizmo verslininkų įsitraukimu. „Atvykusieji ukrainiečiai dalį savo istorijos paliko gimtajame krašte. Mes galime tik padėti užpildyti naują jų istorijos puslapį, su daugiau šviesos ir vilties. Savo krašte turime tiek geranoriškų žmonių, tiek aplinką, kurioje galime jaustis saugūs“.

Molėtų akcija Ukrainai palaikyti

Visi akcijos ir aukciono metu surinkti pinigai bus pervesti į specialią Molėtų rajono savivaldybės sąskaitą, skirtą paremti Ukrainos Žitomiro srities Romanovo savivaldybės žmonėms.

Savivaldybės meras Saulius Jauneika, pats savo namuose priėmęs keturis ukrainiečius – motinas su vaikais, džiaugiasi iniciatyviais molėtiškiais ir indėliu renkant paramą Ukrainos tautai. „Nuolat palaikome ryšį su Ukrainoje Žitomiro srityje gyvenančiais mūsų bičiuliško Romanovo miesto gyventojais bei valdžios atstovais.

Taip žinome kokios tikslinės paramos jiems reikia ir stengiamės padėti kaip tik galime. Tokios molėtiškių iniciatyvos tik dar labiau sustiprina mūsų paramą,“ – pasakoja S. Jauneika ir neslepia, kad taip į vietos bendruomenės gyvenimą integruojami ir čia apsigyvenę ukrainiečiai. „Kiek žinau, jų sulauksime ir balandžio 9 d. akcijos vietoje. Norisi kuo daugiau bendrauti su atvykusiais, palaikyti, suteikti jiems daugiau stiprybės ir tikėjimo, kad po tamsos bus tik šviesiau“, – sakė S. Jauneika.

FB įvykis
MOLĖTAI UKRAINAI: ukrainietiški skoniai Jums

Tądien skelbiamas ir aukcionas – Molėtų rajono turizmo paslaugų atstovai, aukcionui aukoja įvairias paslaugas – edukacija, nakvynę svečių namuose (sąrašas bus pildomas, visi norintys prisijungti gali kreiptis turizmas@infomoletai.lt, 869915735):

„Senoji užeiga“ – nakvynė svečių namuose Molėtų mieste
Meniškas kainas – edukacijos „Molio motiejukas“ ir „Vilnoniai žaidimai“ iki 10 žmonių

Visi akcijos ir aukciono metu paaukoti pinigai bus pervesti į specialiąją Molėtų rajono savivaldybės sąskaitą, skirtą paremti Ukrainos Žitomiro srities Romanovo savivaldybės žmonėms.

Slava Ukraini! Herojam slava!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją