1. Stovėjimas prie šviesoforo, kuris turi įrengtą laikmatį, tiesiog ignoruojant laikmatyje rodomą laiko pabaigą arba ignoruojant geltonos šviesos signalą, užsispyrusiai laukiant žalios, ir tik tada imantis veiksmų.

Norisi pasakyti: „Ei, geltona nereiškia, kad vis dar reikia žiūrėti į save veidrodėlyje ar į telefono ekraną. Tai reiškia, jau pasiruošk judėjimui, nes už tavęs – eilė laukiančiųjų!“

Ir štai, jau žalia. Iš lėto numinama sankaba ir pasirenkamas bėgis. Mašina pajuda, kartu su ja dar suspėja pora automobilių. Ir viskas. Likusiems, – iki kito signalo. Ar čia problema, kad atvažiuosi į paskirties vietą 5 ar 10 minučių vėliau? Ne. Bet, na, juk kelyje nesi vienas, pagalvok apie kitą – tą, kuris vėluoja ar skuba.

Kad tokios situacijas labiau būdingos moterims yra mano asmeniniai pastebėjimai, kurie gali būti priešingi jūsiškiams. Aš pastebėjau tą labiau daranti moteris. Yra dar kai kas, kas jau yra tikrai damų bruožas. Tai, punktas numeris...

2. Ženklo su aukštakulniu bateliu klijavimas ant mašinos galo. Labai tikiuosi, kad tokie lipdukai nebegaminami, bet kažkada jie buvo išleisti ir dalis moterų vairuotojų juos pirko. Tikrai nesuvokiu šio ženklo paskirties, gal galit man paaiškinti?

Bet kol kas darau tokias prielaidas:

Pirmas variantas – tai galėtų reikšti pranešimą iš galo važiuojantiems vyrams ar vaikinams, kad ei, pažvelkite, šioje mašinoje yra daili moteris, avinti aukštakulnius ir norinti jūsų dėmesio.

Net aš smalsiai pažiūriu, kas čia ta aukštakulnių ir dėmesio mėgėja. Manau, vyrai tuo labiau.

Antras variantas. Mergina tuo lipduku tarsi rėkia: „Atsargiai, boba už vairo!“ Tai tarsi jos pačios patvirtinimas bjauriai nuomonei, kad vairuotoja prasta, vien dėl to, jog ji moteris, o važiuojantys šalia – būkit atidūs, nes ji gali iškrėsti ką nors neadekvataus.

Labai tikiuosi, kad visgi tai – pirmas variantas, bet jei ne, tai tokiai vairuotojai pasiūlyčiau papildomai treniruotis su vairavimo instruktoriumi, nes batelis – tai pati prasčiausia idėja.

Tokie mano pastebėjimai damoms. Iš esmės juk mes – šaunuolės! Tai patvirtina VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijos statistika – auto įvykiuose dalyvaujančių moterų yra kone perpus mažiau nei vyrų.

Kalbant apie vyrus. Ar pastebėjot, kad kuo prabangesnės markės jo automobilis, tuo vyriškis agresyviau vairuoja? Staigūs įsibėgėjimai, stabdymai, kuo didesnis greitis net mieste. Ir, žinoma, su tokiu automobiliu „įgyjama“ teisė įžūliai ir užtikrintai spraustis į gretimos juostos mašinų eilę, agresyviai rikiuojantis.

„Ei, čia aš važiuoju, matai, kokia mano mašina? Trauk savo kibirą“, – tarsi rėkia kelių paukštis (jūs žinote, koks). Aš nemanau, kad vairuodamas 2021 metų „Porche“ tu gali chamiškai užkirsti mano nediduką „Peugeot“, bičiuli.

Apskritai – būkime šiltesni, šypsokimės vieni kitiems. Kartais pilietis bando rikiuosis į gretimą sausakimšą, lėtai judančią juostą tiesiog akmeniniu veidu – net nepažvelgdamas į vairuotoją, kurį „pakerta“. Ar kas nutiktų, jei nusišypsotum? Taip, nutiktų – tave maloniai įleistų „pakertamas“ vairuotojas į eilę. Kalbu vadovaudamasi sava patirtimi. Aš pažvelgiu ir šypsausi, ir tai veikia. Išbandykite draugiškumą vietoje įžūlumo.

Buvimas mašinoje žmones keičia. Ar įsivaizduotumėt save plūstantį kitą asmenį, nes jums staiga užstojo kelią einant? Automobilyje viskas tampa įmanoma. Išraiškingiausi keiksmai skrieja drįsusiam sudrumsti sklandų jūsų judėjimą, lyg šis būtų padaręs neatleistiną skriaudą. Nors net iš tolo nedvelkė avarine situacija. Tai, man atrodo, būdinga vyrams, jiems tarsi užauga sparnai.

Visa tai – vairavimo kultūra, arba jos nebuvimas.

Labai nemandagus ir erzinantis bruožas, kai geranoriškai pristabdoma, įleidžiant priešais save besirikiuojantį automobilį, o šio vairuotojas negeba nė dviem sekundėm įjungti avarinio signalo, šiuo atveju reiškiančio „ačiū, kad mane užleidai“. Tikrai taip sunku būna paspausti mygtuką? Juk įleidusiam jus būtų maloniau, jis kartotų tai ir kitą kartą.

Bandykim būti paslaugūs ir kultūringesni kelyje, nesnausti prie šviesoforų. Ir daugiau šypsokimės vieni kitiems. O damoms – na, nusilupkite pagaliau tą nelemtą batelio ženklą!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)