„Dėl mano mirties kaltinkite Rusijos Federaciją“ – toks buvo jos paskutinis įrašas feisbuke.

To tragiško įvykio išvakarėse, remdamiesi melagingu kaltinimu, policija jos namuose atliko kratą. Byla buvo iškelta verslininkui Michailui Joselevičiui. Jį kaltino neleistina veikla – judėjimo „Atvira Rusija“ (Otkrytaja Rosija) renginių organizavimu.

Kratos metu iš Slavinos buto policija paėmė elektronikos prietaisus, asmeninius daiktus, dokumentus, sąsiuvinius su įrašais.

„Paėmė ką tik rado, mano ir dukters užrašus, kompiuterį, telefonus – ne tik mano, bet ir vyro, krūvą bloknotų, kuriuose buvo įrašai iš spaudos konferencijų. Mane paliko be darbo priemonių“, – išvakarėse savo feisbuke rašė Irina Slavina.

Vėliau paaiškėjo, kad krata Slavinos šeimos bute buvo tyrėjų klaida. Jie supainiojo Novgorodą su Žemutiniu Novgorodu.

2019 metų vasario mėnesį Iriną Slaviną valdžios struktūros kaltino dalyvavimu jiems nepageidautinos organizacijos veikloje ir nubaudė 5 000 rublių bauda.

Po metų, negalėdama pakęsti policijos savivalės, Irina susidegino prie policijos pastato.

Dar anksčiau, 2017 metais, nežinomi asmenys keletą kartų supjaustė jos automobilio padangas. Kartą, kuomet 2016 metais ji grįžo iš žurnalistų seminaro Jungtinėje Karalystėje, prie pastato, kur dirba jos vyras, nežinomi asmenys išbarstė lapelius, kuriuose Irina buvo įvardyta gyvuliu (rus. skotina) dėl jos straipsnio apie Rusijos dalyvavimą Sirijos kare.

Tada ji rašė apie lėktuvo Tu-154 katastrofą: „Gedi, bet negali pamiršti Sirijos vaikų lavonų, kur vyko Rusijos artistai pašokti.“

Irina Slavina

2019 m. kovą Žemutinio Novgorodo teismas nubaudė I. Slaviną 20 000 rublių bauda už tai, kad ji organizavo su valdžia nesuderintas eitynes Borisui Nemcovui atminti.

Tų metų vasarį jie ėjo Bolšaja Pokrovskaja gatve miesto centre su B. Nemcovo portretu. Kartu su ja ėjo kelios dešimtys žmonių, kurie vėliau padėjo gėles Teatro aikštėje nužudytam politikui atminti.

2019 metų spalio mėnesį I. Slavina vėl buvo nubausta 70 000 rulių bauda „už valdžios ir visuomenės negerbimą“ – po to, kai ji savo feisbuke juokais pasiūlė miestui Šachunja nepadorų pavadinimą. Ją papiktino lentos Stalino 140-mečiui atminti pakabinimas šiame mieste.

„Mano MIP- masinės informacijos priemonės (rus. CMI) susideda iš vieno žmogaus – tai aš. Aš rašau, aš esu operatorius, aš esu atsakovas teismuose ir atsakinga už mokesčius. Kitaip tariant, visur aš viena.

Be to kelionė į Šachunją kainuoja, o mano CMI biudžetas labai kuklus, ir aš dar kartą pasikartosiu: jis gyvas tik aukų dėka. Aš negaliu sau leisti šių kelionių. Mane įkvepia tai, kad į šią kelionę vyksta ir du juristai, kurie nesavanaudiškai man padeda, vienas iš „Auroros,“ o kitas iš „Protesto apologijos“.

Man didelė garbė, kad man padeda tokie žmonės. Esu tikra, kad jie anksčiau ar vėliau susidurs su represinėmis struktūromis“, – po to įvykio, duodama interviu radijui, pasakojo Irina.

Visai neseniai, šių metų birželio mėnesį, Iriną Slaviną valdžia apkaltino „fake news“ (liet. melagingų naujienų) platinimu, po to, kai jos leidinys pranešė kaip vienas sambo akademijos vadovas kontaktavo su dešimtimis žmonių, taip pat ir su mokyklos lankytojais, žinodamas, kad jie užsikrėtę COVID-19. Tada ją nubaudė 65 000 rublių bauda.

„Kol kas man norisi tik numirti, nes RF baudžiamasis straipsnis, kurį taiko man, parašytas tik tam, kad nužudytų žurnalistus ir jiems neįtinkančias masinės informacijos priemones finansiškai. Tačiau dvasinis skausmas dėl neteisybės toks stiprus, kad sunku ir fiziškai“, – rašė ji feisbuke.

Larisa Perry, apibendrindama dabartinę padėtį Rusijoje, Irinos feisbuke parašė: „Neklyskite! Tai gali dar tęstis šimtmetį. Kol neatsiras naujas lyderis, kuris sugebės pabudinti režimo sąlygomis išaugusią liaudį.

Tačiau A. Navalno nepakanka. Nuo žmonių priklauso, kokioje šalyje jie gyvena. Mūsų žmonės nemoka analitiškai mąstyti, jie sutinka tik išgyventi ir negalvoja apie vaikų ateitį. Baisu, kai priekyje nėra kelio, kuris vestų prie geresnio gyvenimo šventovės.“
Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (394)