Dabar turbūt tik senoliai, etnologai ar tik tikri istorikai teatmena, jog kažkada būtent ši diena buvo labai svarbi lietuviams ir latviams - baltams.

Kaip teigia XVI a. rašytiniai šaltiniai, balandžio mėnuo vadinamas Mildos mėnesiu, pirmasis, pagal senovės lietuvių Gedimino laikų kalendorių, mitologinis mėnuo, skirtas deivei Mildai, kuri tolygi romėnų Venerai, ar graikų Afroditei.

Yra labai gera ir prasminga, berods, „Kalnapilio“ alaus, reklama, kurioje teigiama, jog lietuviai nori pristatyti Lietuvą „gintaro šalimi“, tačiau Lietuvoje parduodamas gintaras yra importuojamas iš Kaliningrado srities.

Mums, lietuviams, reikėtų labiausiai bijoti pasyvios agresijos. Kodėl? Kai mus per prievartą norėjo apkrikštyti, mes, lietuviai, apsikrikštijome paskutiniai, o iš Tarybų Sąjungos aneksijos išsivadavome pirmutiniai.

Būtų keista, tačiau, kai lietuvių tiek kultūrinis, tiek politinis gyvenimas (pavyzdžiui, vien ką sako Lietuvos ES konstitucijos ratifikavimo atvejis ar realiai nepasvertas euro įvedimas) užsienio paliečiamas atsargiai, t.y. mums leidžia laisvai apsispręsti, mes apsisprendžiame gerai neapgalvodami.

Skaudžiausia turbūt, jog mūsų baltų šventes pakeis „užsienietiškos“ šventės: Mildos dieną pakeis Valentino diena, Užgavėnes – amerikietiškasis Helovynas (angl. K. „Helloween“).

Dabar belieka laukti, kada šv. Patriko diena taps Lietuvos valstybinė švente?

Nenoriu būti netolerantiškas globalizacijos pasekmėms, tačiau, mano nuomone, mes turėtumėme labiau saugoti ir tausoti savo tradicijas, papročius, senąsias vertybes.

Labai puikus pavyzdys yra Anglija. Šalis, kurioje gyvena milijonai imigrantų kartu su vietiniais anglais, o kultūrinis gyvenimas yra puikiai suderinamas. Anglai tolerantiškai žiūri į svetimtaučių papročius ir religijas, tačiau kartu sugeba išlaikyti ir savo papročius, išlikti savimi, anglais.

Linkiu ir mums, lietuviams, kai ko pasimokyti iš anglų ir išmokti išlikti tikrais lietuviais. Nesibaidykime savų švenčių dairydamiesi į kitas. Galbūt geriau modernizuokime senąsias negu kurkime naujas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!