Galbūt tokiam jaunam žmogui kaip aš dar neturėtų kilti didžiulių problemų, nes esu gaubiama tėvų meilės bei esu jų vienaip ar kitaip saugoma. Tačiau net būdama tokia jauna jaučiu kišimąsi į asmeninį mano bei mano bendramokslių gyvenimą.

Daugeliui jaunuolių tai kasdien sutinkama problema, kai į tą asmeninį gyvenimą kišasi tėvai. Jie galbūt netgi turi teisę žinoti viską apie savo atžalą. Bet, mano nuomone, peržiangiamos visos ribos, kai į tą asmeninį gyvenimą kišasi mokykla.

Koks yra mokyklos uždavinys? Paruošti mokinį gyvenimui? Galbūt taip, tačiau ar kištis į moksleivio asmeninį gyvenimą taip pat yra skirta mokyklai?

Lietuvos mokyklose gana aktuali problema yra rūkymas, taip pat narkotikai. Kai kurios mokyklos susitaiko su moksleivių rūkymu ir suvokia, kad nieko pakeisti šioje srityje jau negalės,t.y. laisvai leidžia moskleiviams rūkyti mokyklos teritorijoje specialiai irengtuose rūkamuosiuose.

Tačiau mūsų brangioje Lietuvėlėje taip pat apstu mokyklų, kuriose bandoma kovoti su rūkymu. Moksleiviai kone sekami pertraukų metu, o sučiupti berūkant ne mokyklos teritojoje baudžiami įvairiomis nuobaudomis. Ar tai nėra mokyklos kišimąsis į mokinių gyvenimą? Jei rūkančių mokinių amžius toli gražu nėra jau toks mažas. Ir galbūt daugelio tų mokinių tėvai žino apie vaikų rūkymą.

Aš visiškai sutinku, kad tai yra žalingas įprotis tačiau mokykla be paskaitų apie rūkymą daugiau nieko negali padaryti. Ir nuobaudos už rūkymą mokiniams, man atrodo, bergždžias dalykas. Niekas neprivers žmogaus mesti rūkyti. Tuo labiau mokykla. Juk tai mokinio ir jo tėvų asmeninis reikalas.

Be viso šito yra tokių mokyklų, kurios labai domisi popamokine mokinių veikla. Juk daugelis suvokia, kad šiuolaikinis jaunimas be pasilinksminimų savaitgaliais gyventi negali. Ir jeigu tėvai visiškai sutinka išleisti vaikus į vakarėlius, tai koks mokytojų reikalas, ką jų mokiniai veikia savaitgaliais.

Yra gan nemažai atvejų, kai mokytojus pasiekia gandai apie mokinių vakarėlius. Deja, dažnai dėl to juntama mokytojų panieka mokiniams kurie nėra namisėdos ir sugeba pasilinksminti savaitgaliais. Visi tikriausiai iškart pagalvoja apie pasilinksminumus su alkoholiu, ir pan. Tačiau šiuolaikinis jaunimas kartais sugeba pasilinksminti ir be viso šito.

Mano nuomone, 17 metų jaunuoliui nėra nieko tokio nuodėmingo vakarėlio metu išgert alaus butelį arba taurę vyno. Kartais mokytojus pasiekia tikrovės neatitinkantys gandai ir mokiniams skaitomas paskaitos apie palaidą gyvenimą ir t.t. Ar tai nėra mokyklos kišimąsis į mokinių asmeninį gyvenimą?

Jei su visuo šitu sutinka tėvai, mano nuomone, mokytojai turėtų būti ramūs ir nekišti savo nosies į mokinių reikalus. Galbūt aš dar esu ne visai subrendęs žmogus, tačiau jau antrą savaitę politologijos pamokose studijuoju Konstituciją ir skaitydama kai kuriuos straipsnius suvokiu, kad netgi toje pačioje mokykloje jie yra pažeidžiami. Būtent yra kišamasi į žmogaus asmeninį gyvenimą.

Beje, pati esu nerūkanti ir tikrai pakiemiais neplaukiojanti moksleivė, tačiau matau neteisybę mokykloje kitų mokinių atžvilgiu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!