Šiaurės Europos šalių mėgėjų teatro aljansą NEATA 1998 m. įkūrė Baltijos ir Skandinavijos šalių mėgėjų teatrų asociacijos, nutarusios kas dveji metai rengti NEATA festivalį vis kitoje aljanso šalyje.

NEATA festivalis – didžiausias tarptautinio bendradarbiavimo projektas tarp Šiaurės Europos šalių mėgėjų teatrų. Į šį festivalį kviečiami teatrai ne tik iš Baltijos, Skandinavijos šalių, bet ir svečiai iš kitų pasaulinės mėgėjų teatrų organizacijos AITA/IATA regionų. Pirmąjį tokį festivalį Lietuva surengė 2000 m. Trakuose, tuomet jis apkeliavo visas Skandinavijos ir Baltijos šalis ir po 18 - kos metų vėl sugrįžo į Lietuvą. Tai 10-asis NEATA festivalis.

Daugelis Lietuvos teatrų atvyks į festivalį, žiūrėti spektaklių, pasveikinti atvykusių šalių teatrus. Rokiškio liaudies teatras sveikins Estiją, Pasvalio Gintaro Kutkausko teatras – Norvegiją, Kaišiadorių KC ir asociacijos Žmogui teatras – Islandiją, Skapiškio (Kupiškio KC) mėgėjų teatras „Stebulė“ – Suomiją, Joniškio mėgėjų teatras „Žiburys“ – Latviją, Jurbarko Konstantino Glinskio teatras – FARERUS, Matuizų (Varėnos KC) mėgėjų teatras „Giraitė“– Švediją, Birštono KC suaugusiųjų teatras – Daniją, Krekenavos mėgėjų teatras „Avilys“ – Jungtinę Karalystę. NEATA jaunimą sveikins Troškūnų teatro studija „Mes“ ir kunigo švietėjo Jono Katelės labdaros bei paramos fondas.

Lietuvos teatrus pasveikins Biržų Boriso Dauguviečio teatras ir Utenos teatras „Žaliaduoniai“. Taip pat į festivalį pakviesti atvykti dalyvaujančių šalių ambasadoriai ir ambasadų atstovai Lietuvoje. Kai kurios ambasados jau pranešė apie savo atstovų dalyvavimą festivalyje. Festivalis – tai puiki proga pamatyti 12 spektaklių iš 10 Europos šalių, sudalyvauti režisierių kūrybinėse laboratorijose, spektaklių aptarimuose,dalyvaujančių šalių tradicijų pristatymuose.

Nuo liepos 24 d. iki rugpjūčio 31 d. Anykščių rajone, Troškūnuose vyksta Šiaurės Europos mėgėjų teatrų asociacijos (NEATA) jaunimo organizuojama kūrybinė stovykla. Savo šalių teatrus atstovauja Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Islandijos ir Farerų salų 18- 30 metų jaunimas. Kūrybines dirbtuves veda lietuvių aktoriai Rugilė Latvėnaitė ir Simas Lunevičius. Stovyklos metu kuriamas bendras spektaklis, kuris bus parodytas NEATA festivalio atidarymo metu Anykščiuose.

Šiaurės Europos šalių mėgėjų teatro aljanso NEATA festivalio „Baltijos skrydis“ pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.

Organizatorių vardu – Lietuvos mėgėjų teatro sąjungos prezidentė Vita Vadoklytė +37061696061 vadvita@yahoo.com