Suprantu arba geriau pasakius norisi tikėti, kad kiekviena slaugytoja stengiasi kuo geriau atlikti savo darbą – padėti pacientui. Bet visada, kokioje ligoninėje ar skyriuje begulėčiau, atsiranda viena slaugytoja, kuri arba persistengia, arba tiesiog nesupranta, arba nenori suprasti.

Konkretūs pavyzdžiai. Aš auginu kūdikį, kuris dažnai naktimis nubunda ir ilgai verkia. Nemanau, kad yra daug kūdikių, kurie tvarkingai visą naktį išmiega ir leidžia mamytėms gerai pailsėti. Pusę nakties vaikutis nemiegojo, sūpavau, raminau ir galų gale 5.30 mes abu užmiegame. Staiga jaučiu, kad mane žadina... Atsimerkiu. Sesutė mane pažadina ir klausia ar neturiu savo termometro ir gal matavau vaikui naktį temperatūrą. Tikrai?! Reikėjo dėl to mane 6.50 pažadinti?! Bet ji tik atlieka savo darbą prieš perduodant pamainą. Juk turi užpildyti darbo žurnalą.

Panaši situacija kitoje ligoninėje, kai sesutė kelis kartus naktį buvo palatoje su mano klykiančiu vaiku ir žino, kad visą naktį nemiegojau, bet ryte vis tiek ateina ir pažadina mama, kad galėtų pažymėti žurnale, kiek ligonis naktį turėjo priepuolių. Arba ateina sesutė prie miegančio kūdikio ir spaudimą pradeda matuoti, nes žurnale turi būti įrašas, o jos pamaina jau baigiasi.

Aš suprantu, kad kiekvienas turi dirbti savo darbą, kad žurnalų pildymas gali būti svarbus, bet ar ne svarbiau turėtų būti ligonio ir jį slaugančio asmens sveikata ir savijauta?.. Paradoksalu, kad taip elgiasi ne visos sesutės, bet viena ar dvi iš viso skyriaus ir toks elgesys visai nepriklauso nuo slaugytojos amžiaus ar darbo patirties.

Kitoms slaugytojoms juk irgi reikia užpildyti žurnalą, bet jos sugeba tai padaryti tinkamu laiku, nežadinant paciento ar mamos. Jos sugeba matyti visą situaciją ir įsijausti į ją. Labai gerbiu ir dėkoju tokioms slaugytojoms, kurios supranta situaciją ir prie jos prisitaiko, o ne tik aklai pildo žurnalus. Sutikau fantastiškų slaugytojų, kurios maloniai ir šiltai bendrauja, dirba profesionaliai, bet visų pirma atsižvelgia į situaciją ir kaip galėdamos stengiasi padėti ligoniui.

Pasiūlymas ligoninių administracijoms, kad slaugytojų darbo vertinime atsirastų pacientų vertinimai ir atsiliepimai. Man dabar susidaro įspūdis, kad jos vertinamos pagal tai, kaip gerai pildo žurnalus. O juk kiekvienas nori būti gerai įvertintas!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.