Neseniai girdėjau svarstymus, kad jau po tikriausiai 20 metų žmogus nebus tiesiog žmogus, bus pusiau žmogus, pusiau robotas. Gal menkai gaudausi ateities spėjimuose. Kai pagalvoji, dar mano mama mokėjo mitriai skaičiuoti su skaitliukais, aš tik žinau, kur jų viršus ir kur apačia, o mano sūnus dėl to nesuka galvos – pasinaudoja elektroniniu skaičiuotuvu. Bet net ne apie tai kalba. Kalbu, kad mūsų jaunimo savimonė yra visiškai kitokia.

– Jie yra labiau pasaulio, o ne konkrečios šalies piliečiai. Jie mokosi Europoje, dirba Amerikoje, keliauja Azijoje, su artimaisiais bendrauja per Skaipą ar Viberį ir nesijaučia pamiršti.

– Jiems interneto erdvė – kaip mums namai. Jų nesaisto sienos, tradicijos, jie perka internetu, moka internetu, susipažįsta per tinderį, bendrauja internetu, myli internetu.

– Jie yra labai verslūs. Neįsivaizduojate, kiek jaunimo susirenka pasiklausyti, kaip įkurti sėkmingą savo verslą ir visiškai nesvajoja apie centralizuotai išskiriamus paskyrimus, pagal kuriuos pradedi savo profesinį gyvenimą kažkur ir taip ir numiršti toje pačioje darbo vietoje.

Visa tai žinant, dar labiau nuo realybės atšokę atrodo svarstymai ilginti pensinį amžių ir į būsimas prognozes įskaičiuoti tą žemo starto pozicijoje esantį globalaus pasaulio pilietį. Tikrai ima neviltis.

Nes mes TIEK negyvensime, kiek įsivaizduojama, kad galima nors ir iki 100 metų pensijos amžių tempti, o jie ČIA negyvens, nes jiems atviras visas pasaulis ir jie tą išnaudoja. Ir jau tikrai jiems vienodai, kad mes gamyklas pastatėm ir kelius nutiesėm, nes jie važinės kitų šalių keliais.

Seimas vėl žilagalvių, daugiausiai pagyvenusių žmonių darbo vieta, ir jie tikrai objektyviai (nuoširdžiai taip manau) nelabai suvokia, kuria kryptimi jau suka pasaulis. O kai lyderiai, užstrigę skaitliukų eroje, naują realybę atitinkančių sprendimų sunku tikėtis.

Moralas? Nežinau. Jie išvažiuos, o mes liekam kiekvienas už save. Negailestingas išgyvenimo realybės šou prasideda.

Su geriausiais linkėjimais,

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.