Pateikiame DELFI skaitytojų nuomones:

Mokyklos bendruomenės narių niekas negirdi. Švietimo ministrė priima įstatymus nežinia su kuo pasitarusi. Prailginti mokslo metus – pati didžiausia nesąmonė, kokią tik prisimenu mokyklos gyvenime. Taip, suprantam, kad mokytis reikia, bet krūvis išliko toks pat, namų darbų kiekis nepakito, tik pasikeitė mokymosi sąlygos. Kam to reikėjo?

Savaitę per karščius galima pakentėti, bet kai pagalvoji, kad liko dar 2 mokymosi savaitės, į mokyklą eini ne todėl, kad nori mokytis, bet todėl, kad toks įstatymas. Mokytis neįmanoma, klasėse nėra kuo kvėpuoti, skauda galvas, pykina, darosi silpna, iš mokyklų grįžtam pavargę labiau nei bet kada. Mokytojams sunku vesti pamokas, mokiniai nesutelkia dėmesio į jiems pateikiamą informaciją ir tuo labiau, kad jau kursą baigiame išmokti, liko 2 savaitės bereikšmio į mokyklą ėjimo.

Ar tikrai švietimo sistema tobulėja? Nemanau. Jeigu tikrai reikėjo pratęsti mokslo metus, tuomet reikėjo pagalvoti ir apie mokymosi sąlygas, įrengti mokyklose kondicionierius, vėdinimo sistemas. O dabar einame ne į mokyklą, bet į pirtelę. Mokytis yra neįmanoma.

Greta

***

Perskaičiau straipsnį, kurį paraše Seimo narė, apie prailgintus mokslo metus. Realiai tai manau, kad reikėtų metams pasodinti visus tuos Seimo narius, pirmininkus ir t.t. į mokyklą. Ir pažiūrėti kaip smagiai jie tiek išsėdėtų, ypač per karščius. Nenoriu skųstis ir verkti čia, bet tiesiog noriu išsakyti nuomonę ir išgirsti jūsų.

Taigi pradėsiu nuo to, kad nori atimti visą birželį ir padaryti kaip užsienyje. Bet problema ir yra ta, kad užsienyje taip nėra. Taip, jie mokosi visa birželį, BET jiems kas 3 savaites atostogos po vieną savaitę, o kartais 2. O pas mus? Kas 2-3 mėnesius po 1 savaitę ir Kalėdų atostogos 2 savaitės. Kol kas mes tuo patenkinti. Nes turim 3 mėnesius vasaros. Kurios jau nebeturėsim.

Mokomės gal 5 kartus labiau įtemptai nei užsienyje, gauname 10 kartų daugiau namų darbų. Kai užsienyje duoda labai labai lengvus ir smulkius namų darbus arba iš viso neduoda. Ir ji mano, kad prailginus mokslo metus, tai sumažins įtampą ir mokysimės šiek tiek lengviau ir mažesniu tempu? Deja, taip nevyksta. Kai šunį išmokai komandos, jis ją mokės iki gyvenimo galo. Taip ir čia. Ilgini kiek nori. Bet mes gegužę visi užbaigsim visas knygas. Dabar irgi prailgino. Ir irgi dar turim 3 savaites nepilnai. Ir kas iš to? Mes jau pabaigėm visas knygas, sėdim per karštį ir gadinam sveikatą. Plyšta galva nuo karščio, oro trūkumo.

Kitas dalykas, aš per vasarą noriu užsidirbti pinigų, darbina mus 3 mėnesiams ir tai su dideliu nenoru. O dabar? 2 mėnesiams darbintis? Firmoms tai visiškai neverta. Jeigu tikrai nori kažkas kažką padaryti čia, tai reikia keisti VISKĄ. Bet ar manot jie darys tai? NE. Nes tai yra per brangu. Geriau palikti nualintą seną sistemą, kuri išmokys labiau kaip turėti depresiją, baimę gauti 2, slėpti nuo tėvų pažymį. Vietoje to, kad padarytų naują sistemą, kur ateini į mokyklą ir sau ramiai, linksmai sėdi, kalbiesi tarpusavyje, nagrinėji temą atsipalaidavęs be knygų jokių. Yra tikrai daug geriau, negu sėdėti įsitempus arba išvis miegančiam per pamoką ir negali net pajudėti ir turi klausyti nurodymų mokytojos. Tai yra geriau ministrės akimis.

Bet kas labiausiai man nepatinka mokyklose – tai, ko mokina. Mus mokina praeities, kaip atsirado tas, kas įvyko. Tą aną. Leiskite paklausti. Ar praeitis man sukurs ateitį? Kodėl mūsų negali mokinti tai, kas bus ateityje, mokinti tai, su kuo ateityje galėtume naujus išradimus daryti, naują istoriją, naujus įvykius. Aš išmoksiu kaip prieš 1000 metų nusižudė kažkoks žmogelis, dėl savo šeimos garbės ar kažką tokio. Bet sorry. Pabaigiau mokyklą, nueinu ieškotis darbo. Ir ką man sakyti? Išmokau mokykloje, kad prieš 972 metų dėdė Adolfas bandydamas mėtyti obuolį į vaikus atrado gravitaciją? Tai man sakyti? Taip mane mokykla paruošė mano gyvenimui? Dėkui mokyklai.

Viso šito teksto esmė trumpai, tai kad mokykla neišmokys jūsų to, ko gausite gyvenime. Tad jūs patys turite mokytis gyventi, kaip užsidirbti, ką daryti, kad pagerintumėt visų gyvenimus. Ir visa tai vyks tol, kol visa mokslo sistema nebus perdaryta. Perdaryta ir sukoncentruota į mūsų ateitį, o ne praeitį. Todėl šiais laikais ir daugelis tų, kurie mokykloje nieko neveikia, o už jos reikaliukus stumdo, gauna geresnį gyvenimą. Nes jie jau atsikanda to, kas mūsų laukia.

Gabija

***

Klasėse tikrai karšta. Mokytojai veda pamokas atsidarę visus langus ir kabinetų duris. Vis tiek tvanku. Ne tik mokiniams, mokytojams irgi. Tik va noriu paklausti gerbiamų tėvelių, kurie džiaugsmingai pritarėte ministerijos planams ilginti mokslo metus, nes neturite kur „padėti“ savo vaikų vasarą: ar manėte, kad mokykla – tai gerai įrengtas laisvalaikio centras su kondicionuojamomis moderniomis patalpomis ir plačia pramogų pasiūla jūsų vaikams vasarą, kur jie smagiai galėtų leisti laiką, kol jūs dirbsite?

Nei mokytojai, nei mokyklos administracija nėra kalti dėl oro sąlygų, dėl nepakankamai gerai įrengtų mokyklų ir dėl pakalnėn riedančios švietimo sistemos. Žuvis genda nuo galvos, negi neaišku? Kol tėvai mokykloms tik pretenzijas įvairiausias reikš, kol vieningai neužsistos mokyklų ir savo vaikų mokytojų, kurie kartu su mokiniais tėra nevykusios sistemos įkaitai, tol tęsis visos nesibaigiančios reformos, kol neliks ką reformuoti.

***

Aš suprantu, kad labai karšta, kad nėra kondicionierių, bet tėvai taip pat dirba visą dieną ir tokiame pačiame karštyje ir dar karščiau nei vaikai. Nesuprantu, kas čia per problemos? Suaugusiems darbe taip pat karšta, ne vien vaikams. Tai ką dabar daryti? Neit į darbus, į mokyklas? Tai, kad taip neišeina. Kam reikia lepinti vaikus? Kai jūs dirbat, kad jūsų vaikams būtų gerai ar jums nekaršta?

***

Šiandien mokykloje kabinetuose buvo iki 40 laipsnių karščio. Kai kurie kabinetai yra aptraukti plevėle. Klasiokei buvo labai silpna. Nedaug trūko iki nualpimo. Seselė viską, ką gali padaryti – pasiūlyti arbatos arba vandens. Jei pati nepasiimi šalto kompreso, jo tau net nepasiūlys, kai sakai, kad tau yra labai karšta, silpna, svaigsta galva.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojų nuomonė!

Norite paprieštarauti? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (367)