Žinoma, tėvai ieško greičiausio būdo išspręsti šį klausimą ir dažniausiai pasirenka vieną iš šių kelių – skambina savo šeimos gydytojui, bando patekti į polikliniką arba važiuoja tiesiai į priimamąjį. Kokias problemas sukelia kiekvienas atvejis?

Plačiai nagrinėti patekimo į polikliniką tikriausiai net neverta, nes įstaigos yra perpildytos laukiančiais eilėje, tad dažnai savo susitikimo su gydytoju gali tekti laukti net kelias dienas. Taip pat, kelionė į polikliniką kainuoja laiko, joje nuolat yra kitų sergančių pacientų, todėl dar padidinama rizika užsikrėsti ligomis.

Kitas dažnas pasirinkimas – vykti tiesiai į priimamąjį ligoninėje. Patirtis iš daugybės priėmusiųjų šį sprendimą – atvykus reikia laukti eilėje net kelias valandas, taip pat būti tarp daugybės kitų ligonių, aplinka yra nemaloni, sukelianti daug streso ne tik tėvams, bet ir jų mažyliams. Pasak gydytojų, net 80 proc. atvykusių į priimamąjį tėvų su mažais vaikais yra tiesiog nuraminami gydytojo patarimais, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, ir nereikalauja jokių papildomų procedūrų – kaip tyrimai ar receptiniai vaistai.

Pabandę bent vieną iš jau aprašytų kelių, dažnai tėvai renkasi „skambučio pagalbą“ – skambina savo šeimos gydytojui. Tik čia susiduriama su liūdna kasdienybe – gydytojai dažnai gauna krūvą susijaudinusių tėvų skambučių ne savo darbo metu. Ką tai reiškia? Jie, negalėdami pasiūlyti geresnės alternatyvos, patarinėja tėvams telefonu savo laisvalaikiu, savaitgaliais, atostogų metu, net naktimis. Nors tai kelia klausimą apie pagarbą gydytojui ir jo teisę į asmeninį laiką, galima sutikti, kad vaiko sveikata sukelia daug didesnio prioriteto jausmą nei susimąstymas, ar yra alternatyvų greitai pasitarti su savo srities specialistu, kai tai neišvengiamai reikalinga.

Lietuvos ribų veikia daugybė alternatyvų, viena iš jų – videoskambutis realiu laiku licencijuotam gydytojui. Teigiama, kad daugiau nei 80 proc. atvejų pakanka iki 10 minučių pokalbio, nupasakojant vaiko simptomus ir išgirstant nuraminimą ar patarimą iš profesionalo. Gera naujiena yra ta, kad startuoja projektas, skirtas lietuviškai kalbantiems žmonėms, kuriame jie galės pasitarti su Lietuvoje licencijuotais gydytojais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.