Galiausiai to visi kažkiek išmokstame eigoje, bet reformos baugiai atspindi vaikų namų auklėtinių mentalitetą kautis už išgyvenimą visomis priemonėmis.

Pirma. Tokio priešinimo kaip šitame komentare dar nemačiau: „pensininkai pastatomi į ringą kautis dėl VB pinigų su geriau organizuotomis interesų grupėmis – mokytojais, medikais, policininkais, etc.“

Alio, gynėjau! Mokytojai, medikai ir policininkai Jums kas tokie? Tiesiog interesų grupės? Oho. Kaip tik tai svarbūs žmonės, nuo kurių priklauso mūsų išsilavinimas, sveikata, saugumas. Net nejauku nuo tokio whataboutizmo ir išgalvoto ringo.

Antra. Gyvi žmonės, mokesčių mokėtojai padaromi vieninteliu galimu visų gėrybių šaltiniu: „į valstybės biudžetą galima surinkti papildomus mokesčius ne vien tik nuo algų ir tokiu būdu paspartinti tos pensijos didinimą. Tačiau, jokio mokesčių bazės plėtimo reformoje nėra.“

Visi turi savo norų ir lūkesčių, bet reformos darosi panašios į tinklinį marketingą. Žemiausias lygis bėgioja su stebuklingais skudurėliais ir kanistrais dėl papildomo euro, bet deimantinės rožės tik trepsi koja: per lėtai, per mažai, dar, dar, dar. Šiaip jau realybėje, jei yra 200 eurų, o norų už visus 300, žmogus renkasi kas svarbiausia ir nesvaigsta, kad gal įtikinsiu kaimyną atiduoti piniginę ar baba pagaliau numirs, pareis į rankas palikimas, tad galiu visai savęs neriboti.

Trečia. Bandymas liesti patriotinius jausmus: „valstybės institucijos, politikai, biurokratai turėtų suprasti ir kitiems paaiškinti, kad patikimiausia senatvės apsaugos garantija – Lietuvos piliečio pasas.“

Čia apie ką išvis? Kiek daug žmonių jo atsisako emigruodami ir ieškodami vietos, kur turės realų šansą nebūti badomi pirštu kaip interesų grupės ar evoliucijos proceso nereikalingieji, įdomūs tik kaip didesnių mokesčių mokėjimo šaltiniai. Dėl to juk ir emigruojama.

Kai išsimokslinę žmonės ima rašyti tokius straipsnius, nejučia apima baimė, kad vargu, ar kada nors sugebėsime civilizuotai susikalbėti, jei tokį nepagarbų toną pasirenka mokslininkai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!