Neseniai giminės baliuje susitikau seniai matytą giminaitę – devintas vanduo nuo kisieliaus, bet pasišnekam, kai kiti nusigeria. Tai nuo paauglystės laikų buvusi putlutė, su akinukais, dabar – nepažint. Numetusi svorio, stilių pakeitusi. Natūraliai kalba pasisuko, iš kur čia tokie pokyčiai. Papasakojo, kad lanko, pavadinkime, Centrą, ten, sakė, ir treniruotės vyksta, ir dar visokios praktikos.

Žinot, kaip būna per tuos šeimos susitikimus – nuobodu, nėr apie ką kalbėt, tai ir ėmiau traukti už liežuvio, kad papasakotų daugiau. Kuo tolyn, tuo labiau man ausys kaito klausant.

Paaiškėjo, jog kažkokia gyduolė iš to Centro jos akis pagydė – dabar ne tik akinių, bet ir linzių nešioti nereikia. Kažkaip netikiu, gal akiniai padėjo? Man irgi kažkada, kai išrašė, sakė, kad čia tik laikinai. Nors paskui regėjimas pats pasitaisė, nenešiojau niekad.

Šiaip ar taip, po to netradicinės medicinos stebuklo, giminaitė pradėjo labiau domėtis tuo Centru, ir ėmė ten lankyti privačias gimnastikos pamokas, dėl svorio. Pasiteiravau, kokie ten stebuklingi pratimai, kad taip gražiai lašinukų neliko, juokais sakau, gal ir aš pabandysiu. Tai paaiškėjo, jog triukas, kad sportuojama be drabužių! Kaip dabar madinga, kad energijos laisvai tekėtų, kūnas kvėpuotų, stresas neužsiliktų kūne... Gal ne taip supratau, perklausiau – gal kokia speciali apranga, pralaidi labai, ar kas? Bet gavau tą žvilgsnį „tu jau per sena suprasti“ (man – 32, jai – 25).

Na, bent jau trenerė moteris.

Susinepatoginusi dėl tokios netikėtos žinios, ėmiau klausinėti, ar tas Centras turi puslapį internete. Pasirodo, turi, bet jame apie kche kchem praktikas nerašo – tik gražiai, oficialiai – homeopatų konsultacijos, gydančioji plastika. Paklausiau, ar čia ir yra tas nuogas menas, bet man buvo paaiškinta, kad čia paprastos kineziterapeuto mankštos, o visos įdomybės atskleidžiamos tik „išrinktiesiems“ iš lūpų į lūpas. Paklausiau, kuo aš tokia ypatinga, tai pasakė, kad vis tiek vietų jau nebėra ir artimiausiu metu nebus – toks natūralistų įtemptas tvarkaraštis.

Dar šiek tiek pakalbėjome, ir galiausiai pokalbis nutrūko. Sakyčiau, kol kas nieko neigiamo nepastebėjau, bet visa šita veikla panaši į kažkokią sektą... Gal klystu, bet tos kalbos apie energijas, sinergijas ir nuogos mankštos kelia klausimą, ar tai mokslu pagrįsti užsiėmimai, ar nepavojingas mados reikalas, ar visgi kažkas rimčiau.

Siūlau žmonėms išlikti budriems ir, reikalui pasisukus neprognozuojama linkme, bandyti atvesti į protą draugus ir artimuosius. Kartais reikia padėti žmogui pažvelgti į viską iš šalies, ar viskas taip nekalta, kaip atrodo.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!